Menu
WomanOnly

Recept na kulajdu s houbami a koprem. Připravte si hutnou polévku

Polévka bílé barvy možná nevypadá na první pohled vábně, ovšem kulajda je lahůdka pro každého, kdo má rád kopr. Díky své sytosti navíc s přehledem nahradí plnohodnotný oběd.

Kulajda patří mezi tradiční české polévky, tato má své kořeny v jižních Čechách. Jak už to tak u tradičních pokrmů bývá, těžko hledat jeden jediný správný recept. V kulajdě by ale rozhodně neměl chybět kopr, houby, brambory, smetana a vajíčka.

Odlišnosti naopak najdete v případě použitého koření. V některých receptech se objevuje bobkový list, pepř či nové koření, v jiných toto koření chybí. Rozhodně ale neprohloupíte, když vsadíte na svou vlastní chuť a to, co máte rádi. Lišit se může také zpracování vejce – lze použít už uvařené, nejlepší, ale také o něco náročnější je vejce ztracené.

Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce

Na 4 porce:

2 hrsti sušených hub
8 středně velkých brambor
100 ml smetany na vaření
2 lžíce hladké mouky
4 vejce
2 bobkové listy
kopr
sůl, kmín
ocet na dochucení

Kulajda s houbami a koprem postup:

1. Houby očistíme, nakrájíme, zalijeme zhruba litrem vody a osolíme. Chvíli povaříme, přisypeme kmín, bobkový list a oloupané brambory nakrájené na kostičky. Vaříme doměkka.

Tip: Houby si před vařením můžeme krátce osmažit na másle, získají pak v polévce novou chuť. Další alternativou je použití kuřecího vývaru místo vody.

Nejlepší bylinky na trávení jsou máta či kopr

2. Ve smetaně rozkvedláme mouku a směs přilijeme do polévky, promícháme a krátce povaříme. Dle chuti osolíme, přidáme nasekaný kopr, případně ocet.

3. Na závěr rozklepneme čerstvá vejce a jemně je vložíme do polévky. Tři minuty vaříme a pak necháme ještě pět minut dojít mimo plamen.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na kulajdu s houbami a koprem. Připravte si hutnou polévku