Menu
WomanOnly

3 recepty na výborné polévky se sýrem

Znáte ten pocit v podvečer, že byste si dali teplou večeři. Přitom ale chcete, aby byla lehká a dietní a k tomu se vám nechce stát hodiny u plotny? Zkuste třeba pikantní polévky s krémovým sýrem, které vás příjemně zahřejí, dodají energii k užívání večerní pohody a navíc neohrozí váš dietní jídelníček. Máme pro vás recepty hned na tři takové!

Polévka je základ

Že bez polévky to nejde, nás učily už naše babičky. Málokdo si ale uvědomí, že tenhle pokrm má za sebou opravdu bohatou historii. Polévku si vařili lidé již v pravěku. Postupem času se vyvíjela spolu s dobou, až se stala nedílnou součástí jídelníčků a v mnoha případech i originálním  gastronomickým zážitkem. Na světě existuje na několik desítek druhů polévek a každá země má jinou tradici. Navíc se dá připravit z různých ingrediencí a přísad.

Recept na pikantní mexickou polévku s krémovým sýrem

  • lžíce olivového oleje
  • 200 g mletého masa
  • 2 cibule pokrájené na kostičky
  • kayenský pepř
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 plechovka fazolí, nejlépe červených
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 175 g sýru Philadelpie (bylinkový, nebo Original)
  • 1 svazek jemně nakrájené petrželky
  • 1 malá bageta

Na rozpálené pánvičce pozvolna na oleji opečte mleté maso s drobně pokrájenou cibulkou a ochuťte solí a kayenským pepřem. Postupně přidejte pokrájenou papriku, česnek, propláchnuté fazole bez nálevu, loupaná rajčata a zeleninový vývar. Pozvolna vařte přibližně 10 minut.

Jednu polovinu sýru Philadelphia postupně vmíchejte do polévky, až se zcela rozpustí.  Dochuťte podle vlastní chuti kayenským pepřem, případně špetkou soli. Podávejte s kopečkem sýra Philadelphia, čerstvou petrželkou a pokrájenou bagetou.

Italská zeleninová polévka

  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 celer
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cuketa nakrájená na plátky
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 175 g sýra Philadelphie, bylinkový
  • 4 plátky žitného chleba pokrájeného na kostičky

Na 1 lžíci rozpáleného oleje osmahněte mrkev i celer a zalijte zeleninovým vývarem. Duste přibližně 10 minut. Přidejte pokrájenou cuketu i propláchnuté fazole a duste dalších
5 minut. Hrnec odstavte a do polévky pozvolna vmíchejte Philadelphii. Dále již nevařte.

Kostky chleba opečte na zbývajícím oleji dozlatova. Polévku podávejte s dokřupava opečeným chlebem.

Asijská kuřecí polévka

  • 1 kuřecí prsní řízek (asi 150 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 jarní cibulka pokrájená na kolečka
  • 1 červená paprika
  • 175 g sýru Philadelphia Light nebo Original
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky kari koření
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 1 malá bageta

Kuřecí maso pokrájejte na menší kostky a osmažte na rozehřátém oleji dozlatova  spolu s jarní cibulkou a paprikou. Ochuťte pepřem, solí a kari kořením, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kukuřičný škrob rozpusťte v pěti lžících studené vody a za stálého míchání přidejte do polévky.

Polévku ztlumte a na mírném ohni postupně vmíchejte Philadelphii až se zcela rozpustí. Dochuťte ještě kari kořením, solí či pepřem a můžete podávat, nejlépe s čerstvou či opečenou bagetou.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

3 recepty na výborné polévky se sýrem