Caffe latte nebo Caffe latte macchiato! Poznáte rozdíl mezi těmito kávami?

Caffe latte
Caffe latté

Caffe latte nebo caffe latte macchiato? Všichni jsme si na něm někdy pochutnali, ale co o něm vlastně víme? Tak, honem zpátky do 50. let 20. století.

Latte a jeho historie

Prvním baristou, který v Itálii připravil své výjimečné Caffe latte byl Lino Meiorin. Severoital, který vyhověl svým zákazníkům, kteří žádali do svých šálků s cappuccinem více mléka, tedy italsky latte. V roce 1959 se tento nápoj stal samostatnou nabídkou podniku a Caffe latte si postupně našlo své další příznivce.

Latte. Jak vypadá správná příprava

Základem café latte by mělo být 25-30 g perfektně připraveného espressového nápoje (espresso, dvojité ristretto), které se zalije zhruba 210 g mléka. Mléko je našlehané do mikropěny, a to o teplotě mezi 58-60 °C. To vše se naplní do šálku o objemu 280 ml, speciálně určeného pro café latte.

Recept na přípravu caffe latte už znáte. Tedy, směle do toho!

Ale, pozor! U nás, bohužel, stále přetrvává představa, že se tento nápoj podává jako „vrstvená káva“ ve sklenici. Bílé mléko vespod, mléko promíchané s kávou uprostřed a nahoře čepice ze sněhobílé pěny. Jenže to není potom Caffe latte! To je totiž Latte macchiato.

Caffe latte macchiato
Caffe latte macchiato

Caffe latte macchiato

Caffé latte macchiatto je nápoj, který se připravuje z našlehaného mléka a silného espressa. Suroviny jsou stejné jako u přípravy cappuccina, pouze se liší způsobem přípravy. V nerezové konvičce se našlehá studené mléko do mléčné pěny, za pomoci páry. Teplota by nikdy neměla přesáhnout  70°C. Pěna by měla být jemná, bez bublin. Mléko s pěnou se potom přelije do skleniček a mléčná pěna by měla dosahovat malý kousek pod okraj sklenic.

Sklenice se používá střední nebo vysoká a úzká. Pro zjednodušení se může mléko šlehat přímo v ní, ale potom je nezbytné dokázat uhlídat teplotu mléka. Espresso o správné teplotě se opatrně nalije do sklenic s vyšlehaným mlékem, kde se obě složky od sebe oddělí a dole je pak viditelná vrstva mléka, nad ním mléko s espressem a nahoře pak pouze mléčná pěna.

Rozdíl mezi Caffé latte a Caffé macchiato

Rozdíl mezi Caffe latte a Caffé macchiatto je vám nyní zřejmý. Jen si pamatujte, že ani Cappuccino, ani Caffe latte či Cafe macchiatto se nikdy nezdobí skořicí. V lepších kavárnách by vám vysvětlili, že chuť skořice je natolik výrazná, že se díky ní zcela ztratí silná chuť dobré kávy. Pokud si však zákazník přeje, může se Caffe macchiatto dozdobit kakaovým sirupem nebo kvalitním kakaem.

A co Latte macchiatto? Je to ještě káva?

Latte macchiatto je s trochou nadsázky vlastně kávou pro děti. Latte macchiatto je doslovně přeloženo „mléko se skvrnou“. Příprava bývá velmi jednoduchá. Horké mléko je doplněno pouze o nepatrné množství silné kávy, v podstatě jen pro typické zabarvení. Dětská spokojenost je pak nevýslovná. Děti mají radost, že pijí kávu jako dospělí a dospělí si v klidu mohou vychutnat svůj denní příděl kofeinu a chvíli klidu.

Káva patří na celém světě mezi rozšířený nápoj a jejím nejvýznamnějším pěstitelem je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Nejkvalitnější druhy kávy obsahují minimální množství kofeinu a naopak mnoho mastných kyselin.

Ať už si kávu dopřejete jako Caffe latte, Caffe macchiatto nebo jako silné italské Esspresso či Capuccino, přejeme vám, ať můžete ocenit nejen její profesionální přípravu, ale hlavně výraznou vůni a dokonalou chuť.

5 (100%) 1 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

1 Komentář k článku Caffe latte nebo Caffe latte macchiato! Poznáte rozdíl mezi těmito kávami?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*