Menu
WomanOnly

Dva způsoby, jak upéct laskonky: Tradičně či jednoduše, je to na vás!

Laskonky nemusí být zdaleka jen oblíbeným vánočním cukrovím. Výborně poslouží i jako zákusek ke kávě pro návštěvu či drobné rodinné mlsání. Jsou dva způsoby jak laskonky upéct. Můžete se vrhnout do složitější, ale tradiční přípravy, nebo si to trochu zjednodušit.

Tradiční recept na laskonky vyžaduje trochu víc zručnosti, zkušeností a pevné nervy, nicméně výsledek určitě stojí za to. Pro méně odvážné existuje na laskonky ještě jeden, zjednodušený postup, jehož výsledek ale od tradičního jen těžko rozeznáte. Stačí si vybrat.

Tradiční laskonky

Na přibližně tři plechy tradičních laskonek jsou potřeba 3 bílky, hrnek cukru krystal, téměř dva hrnky vyloupaných vlašských ořechů a dvě lžíce hrubé mouky. Při jejich přípravě se navíc neobejdete bez speciální formy.

Do hrnce napustíme trochu vody, asi dva centimentry a zahřejeme ji. Nad páru pak posadíme misku s bílky a za stálého šlehání přidáváme cukr, hmotu šleháme na nejvyšší stupeň, dokud nezhoustne. Pozor ale, ať sníh neuvaříte, musí být teplý, ale ne vroucí! Nakonec přidáme mouku a rozsekané ořechy.

Těstem plníme šablonu položenou na plechu s pečícím papírem. Přebytečnou hmotu setřeme a šablonu sejmeme. Laskonky pečeme v předehřáté troubě na 100 °C asi pětadvacet minut. Z papíru je sundaváme vychladlé.

Na náplň potřebujeme 8 dkg cukru, 3 dkg sušeného mléka, 5 dkg smetanového pudinkového prášku, půl balíčku vanilkového cukru, 2 žloutky, 3 dl vody, 8 dkg griliáše a 20 dkg másla. Všechny surovin kromě másla a griliáše smícháme a uvaříme z nich hustou kaši, kterou až do vystydnutí mícháme. Do studené hmoty vmícháme mixérem změklé máslo a griliáš či kokos.

Slepené laskonky je potřeba nechat alespoň dva dny uležet, aby krásně změkly.

Jednodušší varianta

Potřebujeme 250 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 250 g ztuženého tuku a 150 g kokosu. Ze surovin uválíme těsto, které necháme na půl hodiny odpočinout v lednici. Potom ho rozválíme na tři milimetry široký plát, ze kterého vykrajujeme oválky o průměru zhruba tři centimetry. Laskonky pečeme asi deset minut v předehřáté troubě na 170 °C. Náplň je potom stejná jako u tradičních laskonek.

Ohodnoťte tento recept:
3,9
Právě čtete

Dva způsoby, jak upéct laskonky: Tradičně či jednoduše, je to na vás!