×
WomanOnly

Italské x české rizoto. Jak se liší příprava?

Rizoto italské x české, jak ho uvařit

Rizoto patří mezi rychlá, chutná a vděčná jídla. Pochutnají si na něm dospělí a navíc většinou chutná i dětem, které jsou v jídle jinak vybíravé.

Vyberte správnou rýži

Na klasické italské rizoto se používá speciální rýže, která je malá, kulatá a rychleji uvařená. Do rizota si ale můžete dát jakoukoliv rýži, která vám chutná.

Rýže parboiled

V suchém stavu je lehce nažloutlá, ale během vaření zcela zbělá. Má vyšší výživové hodnoty než běžná rýže, nelepí se a zůstává i po uvaření krásně sypká. Hodí se do rizota, u kterého vyžadujete sypkost.

Rýže basmati

Pěstuje se vysoko v Himalájích a díky místnímu klimatu má výbornou chuť. Obsahuje velké množství zdravých látek a jen tak ji nerozvaříte. Svou konzistencí připomíná rýži parboiled.

Rýže arborio

V suchém stavu připomíná bílé kuličky nebo kroupy, ale během vaření se tvar trochu prodlouží. Je známá lepkavostí, hodí se na rizoto italské a také do sladkého nákypu.

Rýže carnaroli nebo valone nano

Jedná se o rýži, kterou k přípravě rizota používají Italové. Oba druhy rýže jsou poněkud dražší, po uvaření ale zůstanou lepkavé a příjemně krémové.

Jak připravit sypké a jak lepivé rizoto?

Sypké jednoduché rizoto

Tento postup je velice jednoduchý. V jednom hrnci uvaříte rýži a v druhém podusíte maso, zeleninu, případně houby a vše dostatečně okořeníte. Nakonec smícháte dohromady. Vznikne vám sypké rizoto, které můžete ihned podávat. Ochutit ho můžete i strouhaným sýrem a dalším kořením. Pokud toužíte dodat chuť i samotné rýži, během varu do ní přidejte bobkový list nebo hřebíček.

Kompaktní rizoto

Pokud si více pochutnáte na jemném lepivém rizotu, které konzistencí připomíná spíše omáčku s rýží, je třeba vařit rýži společně s ostatními ingrediencemi. Součástí rizota může být maso, mořské plody, uzenina nebo jen oblíbená zelenina. Rýži je dobré zpočátku krátce osmahnout na oleji a teprve poté zalít vodou nebo ještě lépe vývarem. Obecně se doporučuje na 1 díl rýže použít 1,5 – 2 díly vody. Během vaření je nutné rizoto stále hlídat a pravidelně promíchávat. Plamen stáhněte na střední stupeň, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Ke konci vaření můžete ještě do rizota přidat trochu smetany, vína nebo másla a také strouhaný parmazán.

Pečené rizoto v troubě

Další možností je rizoto upéct v troubě. Recept je naprosto jednoduchý. Stačí zapékací misku vymazat máslem nebo olejem, na dno dát maso, zeleninu, koření a další ingredience, které rýži dochutí. Nakonec vše zasypete rýží a zalijete dostatečným množstvím vody. Důležité je ohlídat si výšku nádoby tak, abyste mohli použít předepsaný poměr rýže a vody. Mísu přiklopte a v tomto stavu dejte péct do vyhřáté trouby. Rizoto je hotové ve chvíli, kdy se z něj vypeče veškerá voda.

Nechte se inspirovat známými kuchaři

Pokud nevíte, s čím rýží zkombinovat a jaký postup přípravy rizota je ten nejlepší, načerpejte inspiraci u českých a zahraničních kuchařů. Poradit vám může Emanuel Ridi, Jamie Oliver nebo třeba dvojice Kluci v akci. Skvostně umí připravit např. rizoto s kuřecím masem Pohlreich. Při vyhledávání nových receptů stačí zadat do vyhledávače „rizoto s kuřecím masem Pohlreich“, případně „šafránové rizoto Jamie Oliver“ a můžete se těšit na dobré tipy.

Recept na srbské červené rizoto

Suroviny:

  • 400 g rýže
  • 100g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 kostky bujónu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 sterilovaná kapie
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu. Poté do něj nasypte rýži a vařte podle návodu na obalu.
  2. Cibuli pokrájejte na kostičky a na trošce sádla ji zpěňte.
  3. Nakrájejte vepřové maso na menší kousky a přidejte ho k cibulce. Maso osmahněte a poté k němu přidejte na kostičky nakrájenou kapii.
  4. Do směsi přidejte rajčatový protlak i koření a ve chvíli, kdy je maso hotové, plotýnku vypněte.
  5. Rýži sceďte a smíchejte ji s masovou směsí. Vše ještě můžete podle chuti doplnit solí a dalším kořením.
  6. Podávejte posypané strouhaným sýrem.

Recept na rizoto s kuřecím masem a hráškem

Suroviny:

  • 80 g rýže basmati
  • 1 svazek petržele
  • 100 g hrášku
  • 150 g kuřecího prsa
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • mletý bílý pepř
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Rýži uvařte podle návodu na obalu.
  2. Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky a orestujte ho na lžičce oleje.
  3. Poté přidejte i hrášek a nechte společně prohřát.
  4. Uvařenou rýži smíchejte se směsí, ochuťte solí a pepřem.
  5. Podávejte posypané parmazánem a čerstvou sekanou petrželkou.

Recept na rizoto s mletým masem

Suroviny:

  • 250 g rýže
  • 250 g mletého masa (hovězí s vepřovým)
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • kyselé okurky a nakládané feferonky podle chuti

Postup:

  1. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
  2. Na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibulku.
  3. K cibuli přidejte mleté maso, osolte ho, opepřete a opékejte asi 15 minut.
  4. Uvařenou rýži přidejte k osmahnutému masu, nasypte do směsi hrášek a krátce prohřejte.
  5. Podávejte s kyselou okurkou a nakládanou feferonkou.

Dobrou chuť!

Italské x české rizoto. Jak se liší příprava?
3.7 (73.33%) 3 hlas[ů]


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*