Rizoto patří mezi rychlá, chutná a vděčná jídla. Pochutnají si na něm dospělí a navíc většinou chutná i dětem, které jsou v jídle jinak vybíravé.
Vyberte správnou rýži
Na klasické italské rizoto se používá speciální rýže, která je malá, kulatá a rychleji uvařená. Do rizota si ale můžete dát jakoukoliv rýži, která vám chutná.
Rýže parboiled
V suchém stavu je lehce nažloutlá, ale během vaření zcela zbělá. Má vyšší výživové hodnoty než běžná rýže, nelepí se a zůstává i po uvaření krásně sypká. Hodí se do rizota, u kterého vyžadujete sypkost.
Rýže basmati
Pěstuje se vysoko v Himalájích a díky místnímu klimatu má výbornou chuť. Obsahuje velké množství zdravých látek a jen tak ji nerozvaříte. Svou konzistencí připomíná rýži parboiled.
Jak správně uvařit basmati rýži, královnu vůní
Rýže arborio
V suchém stavu připomíná bílé kuličky nebo kroupy, ale během vaření se tvar trochu prodlouží. Je známá lepkavostí, hodí se na rizoto italské a také do sladkého nákypu.
Rýže carnaroli nebo valone nano
Jedná se o rýži, kterou k přípravě rizota používají Italové. Oba druhy rýže jsou poněkud dražší, po uvaření ale zůstanou lepkavé a příjemně krémové.
Jak uvařit rýži a proč rýže z pytlíku není zdravá
Jak připravit sypké a jak lepivé rizoto?
Sypké jednoduché rizoto
Tento postup je velice jednoduchý. V jednom hrnci uvaříte rýži a v druhém podusíte maso, zeleninu, případně houby a vše dostatečně okořeníte. Nakonec smícháte dohromady. Vznikne vám sypké rizoto, které můžete ihned podávat. Ochutit ho můžete i strouhaným sýrem a dalším kořením. Pokud toužíte dodat chuť i samotné rýži, během varu do ní přidejte bobkový list nebo hřebíček.
Kompaktní rizoto
Pokud si více pochutnáte na jemném lepivém rizotu, které konzistencí připomíná spíše omáčku s rýží, je třeba vařit rýži společně s ostatními ingrediencemi. Součástí rizota může být maso, mořské plody, uzenina nebo jen oblíbená zelenina. Rýži je dobré zpočátku krátce osmahnout na oleji a teprve poté zalít vodou nebo ještě lépe vývarem. Obecně se doporučuje na 1 díl rýže použít 1,5 – 2 díly vody. Během vaření je nutné rizoto stále hlídat a pravidelně promíchávat. Plamen stáhněte na střední stupeň, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Ke konci vaření můžete ještě do rizota přidat trochu smetany, vína nebo másla a také strouhaný parmazán.
Jak moc je nebezpečný arsen v rýži a můžeme jeho množství ovlivnit?
Pečené rizoto v troubě
Další možností je rizoto upéct v troubě. Recept je naprosto jednoduchý. Stačí zapékací misku vymazat máslem nebo olejem, na dno dát maso, zeleninu, koření a další ingredience, které rýži dochutí. Nakonec vše zasypete rýží a zalijete dostatečným množstvím vody. Důležité je ohlídat si výšku nádoby tak, abyste mohli použít předepsaný poměr rýže a vody. Mísu přiklopte a v tomto stavu dejte péct do vyhřáté trouby. Rizoto je hotové ve chvíli, kdy se z něj vypeče veškerá voda.
Nechte se inspirovat známými kuchaři
Pokud nevíte, s čím rýží zkombinovat a jaký postup přípravy rizota je ten nejlepší, načerpejte inspiraci u českých a zahraničních kuchařů. Poradit vám může Emanuel Ridi, Jamie Oliver nebo třeba dvojice Kluci v akci. Skvostně umí připravit např. rizoto s kuřecím masem Pohlreich. Při vyhledávání nových receptů stačí zadat do vyhledávače „rizoto s kuřecím masem Pohlreich“, případně „šafránové rizoto Jamie Oliver“ a můžete se těšit na dobré tipy.
15 důvodů, proč jíst rýži. Vyvarujte se ledvinových kamenů
Recept na srbské červené rizoto
Suroviny:
- 400 g rýže
- 100g vepřového masa
- 1 cibule
- 2 kostky bujónu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sádla
- 1 sterilovaná kapie
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- sůl
- mletý bílý pepř
Postup:
- Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu. Poté do něj nasypte rýži a vařte podle návodu na obalu.
- Cibuli pokrájejte na kostičky a na trošce sádla ji zpěňte.
- Nakrájejte vepřové maso na menší kousky a přidejte ho k cibulce. Maso osmahněte a poté k němu přidejte na kostičky nakrájenou kapii.
- Do směsi přidejte rajčatový protlak i koření a ve chvíli, kdy je maso hotové, plotýnku vypněte.
- Rýži sceďte a smíchejte ji s masovou směsí. Vše ještě můžete podle chuti doplnit solí a dalším kořením.
- Podávejte posypané strouhaným sýrem.
Recept na rizoto s kuřecím masem a hráškem
Suroviny:
- 80 g rýže basmati
- 1 svazek petržele
- 100 g hrášku
- 150 g kuřecího prsa
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička rostlinného oleje
- mletý bílý pepř
- sůl podle chuti
Postup:
- Rýži uvařte podle návodu na obalu.
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky a orestujte ho na lžičce oleje.
- Poté přidejte i hrášek a nechte společně prohřát.
- Uvařenou rýži smíchejte se směsí, ochuťte solí a pepřem.
- Podávejte posypané parmazánem a čerstvou sekanou petrželkou.
Vše o hnědé rýži. Kolik má kalorií a jak působí na naše zdraví?
Recept na rizoto s mletým masem
Suroviny:
- 250 g rýže
- 250 g mletého masa (hovězí s vepřovým)
- 1 konzerva sterilovaného hrášku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- kyselé okurky a nakládané feferonky podle chuti
Postup:
- Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
- Na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibulku.
- K cibuli přidejte mleté maso, osolte ho, opepřete a opékejte asi 15 minut.
- Uvařenou rýži přidejte k osmahnutému masu, nasypte do směsi hrášek a krátce prohřejte.
- Podávejte s kyselou okurkou a nakládanou feferonkou.
Dobrou chuť!