Jak krájet cibuli jako profesionál? Jak má vypadat cibule na špíz či na guláš

Jak krájet cibuli

Každý začínající kuchař se mnohokrát potýkal s krájením cibule, která je v české kuchyni nepostradatelná. Cibule je základ mnoha pokrmů, jenže, jak krájet a neříznout se? A jak krájet cibuli a neplakat? Zkusíme vám poradit.

Jak se naučit krájet cibuli? Jdeme na to!

Základem je ostrý nůž, pevná ruka a trénink.  Základem u krájení cibule je rychlost s jakou krájíte. Jednu cibuli „upižláte“ i s malým nožíkem a na malém prkýnku. Zdržuje to, pravda! A ruku na srdce, je to trochu neefektivní.

Za rychlým krájením nejsou léta praxe, ale správný úchop nože, jeho držení, správný pohyb při krájení a velké prkýnko.

A pozor! Vyberte si správný nůž! Ten váš by měl pěkně sedět v ruce, měly by se do jeho rukojeti vejít všechny prsty a neměli byste se bouchat, při každém dokrojení, o prkýnko. U těch levnějších brzy zjistíte, že na tohle nikdo z výrobců nemyslel. U nože by mělo být dobré vyvážení a také by neměl být příliš těžký, jinak se při krájení 0,5 kg cibule na guláš, pěkně nadřete!

Čtěte také: 5 důvodů proč jíst cibuli aneb za těch pár slz to stojí

Naučte se správný úchop nože! To znamená, že palec bude z jedné strany, ukazováček a prostředníček na druhé straně nože, prsteníček a malíček dejte pod rukojeť. Špičku nože lehce zapíchněte do prkýnka a naprázdno, tedy bez cibule, si vyzkoušejte ten správný, kolébavý pohyb. Jakmile si budete jisti, že už víte jak na to, pusťte se do krájení cibule. Chce to trochu cviku a praxe, ale potom to bude opravdu ono!

A ještě rada závěrem. Cibuli držte tak, aby prsty ruky byly pokrčené. Těžko se to popisuje, ale představte si, že zaboříte nehty do cibule, mezi cibulí a rukou vznikne obloukovitý, volný prostor. Správné ohnutí prstů je důležité proto, abyste si špičky prstů i s jejich kloubky nepořezali.

Jak krájet cibuli bez slz?

Krájet cibuli bez slz je skoro nemožné, ačkoli i tady je možné nalézt pár triků, které by mohly pomoci.

Cibulí existuje několik druhů a oči nás z nich pálí díky sirným a plynným složkám. Tyto složky jsou velmi těkavé a proto se snadno a rychle šíří prostorem. Je jich poměrně dost a tak oči a nos při krájení cibule dostávají pořádně zabrat. Začnou slzet, nos bude pálit a vy za chvilku pro potoky slziček nevidíte. Pokud si ještě oči promnete rukama od práce, váš make-up je nenávratně ztracen.

Přesto existují některé rady:

Kuchař a pizzař Vít Vápeník říká, že se cibule musí krájet velmi rychle a naučit se používat nůž i poslepu. No, nevím, raději bych je měla otevřené. Přece jen je lepší nový make-up, než pěstěná ruka bez prstu!

Bezpochyby i brýle dokáží, při krájení cibule, pozdržet nástup slzení. Nicméně, ani tento způsob není stoprocentně účinný. Někteří doporučují přímo brýle potápěčské. Ano, ty mají tu výhodu, že mají těsnění okolo nosu. Fotomodel z vás sice nebude, ale mohlo by to trochu pomoci.

Čtěte také: Jak zrychlit růst vlasů? Připravte si doma kúru z červené cibule

Stejně dobře poslouží, vložit cibuli před krájením na pár minut lednice nebo do mrazáku. Kuchaři doporučují i chladit nůž. Třením totiž vzniká teplo a to podporuje silice, které se rychleji dostávají do vzduchu. Chladná cibule a studený a ostrý nůž uvolňování, alespoň trochu, zabrání.

Někteří doporučují krájet cibuli vedle hořící svíčky. Plamen dovede snížit proudění vzduchu, a tím se cibulové aroma nedostane do nosu. K vašemu údivu nutno dodat, že to skutečně funguje.

A pokud chcete ještě jednu radu na závěr, žvýkejte při krájení cibule kousek tvrdého chleba. Nečekejte žádný zázrak, tady jde hlavně o psychologický účinek. Budete se soustředit na neforemný a hrubý chleba v ústech a nebudete tolik vnímat, utrpení z krájení.

Způsoby krájení cibule

Cibuli můžeme krájet na mnoho způsobů. Nejčastěji na kostičky, na plátky, na měsíčky, na čtvrtky a na kolečka.

Jak krájet cibuli na měsíčky

Krájet cibuli na měsíčky je docela snadné. Jde o tu jednodušší techniku. Cibuli si nejdříve rozkrojíte na dvě poloviny, prohlédnete si vnitřní stranu, a upravíte na prkýnku tak, aby se řezem vytvořily měsíčky.

Jak krájet cibuli na plátky

U tohoto krájení byste měli krájet cibuli horizontálně a použít ostrý nůž, ať se vám plátky podaří všechny skoro stejné.

Jak krájet cibuli na kroužky

Cibuli nakrájet na kroužku určitě zvládnete. Pokud jste dokázali vykouzlit nádherné plátky, potom stačí jednotlivé plátky rozdělit na cibulové kroužky. Na plátky lehce zatlačíte a kroužek cibule se uvolní.

Jak nakrájet cibuli na špízy? No, schválně!

Špízy jsou v letních měsících velmi oblíbené. Pro jejich přípravu je potřeba také cibule, bez ní to není ono. Tady se používají dva způsoby krájení cibule. Buď nakrájet cibuli na plátky, nebo na měsíčky. Někdo používá cibuli na čtvrtky. Vždy záleží na mlsném jazyku strávníka.

A jak nakrájet cibuli na guláš?

Cibule je základ a guláš je grunt! Říkávala moje babička a děda s ní vždycky souhlasil.

Na guláš je potřeba cibule trochu víc. Většina kuchařů doporučuje zhruba třetinu cibule na výsledné množství guláše. Proto je dobře, že jste už zvládli techniku krájení v předešlých řádcích. Teď se vám, věru, bude hodit.

Čtěte také: Jak správně krájet maso. Rozhoduje jeho druh i způsob úpravy

Připravte si ostrý nůž, správně vyvážený, ne příliš těžký, velké prkénko a čerstvou cibuli. Nůž uchopte palcem vzhůru a zapíchněte špičku nože do prkýnka. Vzpomeňte si na doporučený, kývavý pohyb při krájení. Cibuli rozkrojte na prkýnku na dvě poloviny, jednu odložte stranou, druhou správně uchopte prsty ruky tak, aby nedošlo k pořezání při posunu nože. Cibuli nakrájejte na kostičky. Kostičky nemusí být úplně malé, ale měly by mít zhruba stejnou velikost, kvůli dalšímu postupu při vaření. Nakrájejte patřičné množství, vysypte do hrnce, na lžíci rozpuštěného sádla a míchejte, dokud cibule krásně nezesklovatí…Tak, vy pěkně pokračujte podle vašeho rodinného receptu a my vám přejeme: Dobrou chuť!

A poznámka na závěr. Pokud budete mít cibuli na svém jídelníčku pravidelně, věřte, že snížíte riziko rakoviny a bronchitid. Myslím, že ta trochu slz, která vytryskne při krájení cibule, za to rozhodně stojí!

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*