×
WomanOnly

Jak udělat domácí máslo ze šlehačky

Recept na domácí máslo

Není nad to upéct si v troubě chleba nebo vyrobit domácí máslo z kvalitní smetany. Nejlépe, jak se říká, přímo od kravičky. Proces je to zcela jednoduchý. Potřebujete jen stloukač másla, anebo výkonný šlehač. Naše prababičky k tomu měly řadu krásně opracovaných a nazdobených nástrojů ze dřeva – na statku bylo stloukání másla každodenní rutinou. 

Vlastnoručně vyrobené máslo, které si můžete libovolně ochutit solí a bylinkami, je rozhodně lepší a levnější variantou, než všechna kupovaná másla nebo margaríny dohromady. Potřebujete jen tučnější smetanu, ideálně 33 % šlehačku, stloukač másla, nějaké bylinky a sůl, abyste si třeba mohli vyrobit slané máslo. Pak to chce jen trochu vašeho času, zručnosti a trpělivosti – a čerstvé selské máslo je na světě!

Když se vám bude dařit vyrábět lahodné produkty ve velkém, klidně je můžete nabídnout rodině a sousedům na ochutnávku, anebo je inspirovat k tomu, aby se o výrobu másla pokusili sami. Nakonec, proč byste se nemohli zasloužit o prodej čerstvého domácího másla pro celé blízké okolí?

Recept na domácí máslo z mléka nebo smetany

Na tento recept budete potřebovat dva kelímky 33 % čerstvé šlehačky (1 kelímek = 250 ml), ze kterých můžete vyrobit přibližně 200 g másla. Hodit se vám bude i nádoba pro přípravu másla, kterou můžete snadno sehnat v prodejně s domácími potřebami. Smetana by neměla být příliš studená, ideální je nechat ji chvíli před použitím při pokojové teplotě, nikoli v lednici. Pak už je jen třeba důkladně stloukat nebo šlehat, aby se vám máslo vysráželo, a to minimálně několik minut. Nejprve vzniká šlehačka.

Jak vyrobit přepuštěné máslo? Zlepšete chuť vašich jídel!

Postupně se vám bude tvořit takzvané podmáslí, které je dobré z nádoby vylévat do jiné misky. Určitě jej ještě použijete – je to velice chutný a zdravý nápoj. Jakmile se přestane tvořit podmáslí, máte vyhráno. Vysrážené máslo je poněkud husté, můžete je tedy přemístit do sítka a nechat z něj ještě odkapat všechny zbytky tekutého podmáslí. Hrudku másla je dobré pořádně prohníst, a potom už jen přemístit do vhodné nádoby nebo zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici ztuhnout. Máslo si samozřejmě můžete libovolně ochutit bylinkami, kořením nebo krystalky soli. Zanedlouho bude aktuální sběr medvědího česneku, a ve vašem domácím másle se bude jistě skvěle vyjímat!

Medvědí česnek: recepty a proč je prospěšný

Tato levná a nenáročná varianta vás vyjde pouze na cenu za dvě šlehačky, oproti poměrně vysoké ceně za jedno máslo, a ještě jako bonus navíc získáte podmáslí. Rozhodně to tedy vyzkoušejte a přejeme vám dobrou chuť!

Jak udělat domácí máslo ze šlehačky
5 (100%) 1 hlas[ů]


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*