×
WomanOnly

Karambola: Výborné ovoce, které však může i ublížit

Karambola ovoce
Zdroj: Shutterstock

Cizokrajné ovoce karambola patří k těm zajímavějším. Díky svému tvaru se hodí jako ozdoba, hlavní přínos však má jako potravina. Karambola se dá sehnat i u nás a kdo ji nevyzkoušel, bude mít jistě plno příležitostí. Ovoce je nízkokalorické, chutné a obsahuje vitamíny. Jen je třeba vědět, jak se jí a kolik ho můžeme najednou sníst…

Co je karambola? Charakteristika rostliny a jejího ovoce

Čínská hvězdice neboli karambola, anglicky star fruit a latinsky Averrhoa carambola, pochází z tropických částí Asie. Stromu se říká odborně karambola obecná. Dorůstá pár metrů, má zpeřené listy a jde vlastně o rostlinu šťavelovitou – příbuznou „zaječímu zelí”, které roste u nás v lesích. Červené květy se tvoří přímo na kmeni a z některých se později stává žlutá žebrovaná bobule.

Díky vysoké poptávce po karambole rostlinu dnes potkáte nejen v Malajsii a okolí, ale také například na Havaji a v Karibiku. Stejně jako různé jiné druhy ovoce, i „čínská hvězdice” (spíš malajská) se na svou cestu k nám vydává ještě nezralá. Během transportu zesládne a změní barvu do žluta.

A jakou má exotické ovoce karambola chuť? Na spektru základních chutí ji můžeme umístit mezi sladkou a kyselou, spíše trpkou. Konkrétnějších přirovnání je celá řada: různí lidé cítí chuť podobnou různému ovoci, například papáji, jablku, hroznovému vínu či grapefruitu.

Mochyně. Jedovatá rostlina nebo skvělý detoxikační prostředek!

Proč jíst karambolu? Kalorie a obsažené látky

Protože má karambola kalorickou hodnotu opravdu nízkou, hodí se pro redukční dietu. Jde o cca 32 kcal na 100 gramů ovoce. Zároveň však moc nezasytí, a to také proto, že by se měla jíst v menších množstvích.

Jistě však není zlý nápad dát si karambolu. Vitamín C doplní spolehlivě. Obsahuje také hořčík, vápník, fosfor a jiné minerály, jak se dočtete v mnoha jiných zdrojích. Bohužel však je ve 100 gramech karamboly jen 1–3% denní dávky každého z daných minerálů. Neberte karambolu jako užitečný zdroj stopových prvků. Můžete si ji však vychutnat jako lahodné ovoce nabité vitamínem C.

Nebezpečí karamboly: V těhotenství vadit nemusí, ale při nemocných ledvinách ano!

Bohužel umí karambola zdraví i poškodit. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou. Zdravý člověk se s ní dokáže v rozumném množství vypořádat. Pokud ale máte nějakou poruchu ledvin, konzumaci karamboly se vyhněte. Malý kousek vám třeba neublíží, ale pokud vaše ledviny nejsou schopny rozložit tuto kyselinu, následky mohou být opravdu ošklivé. Při přejezení obecně může nastat zvracení.

Na člověka s poruchou ledvin má karambola účinky v neurologické oblasti. Kyselina šťavelová se ukládá v těle a působí tam například časté škytání, pocity zmatenosti, a mohou nastat dokonce i záchvaty nebo smrt.

Také se jí vyhněte, pokud berete některé typy léků. Obsahuje totiž látky, které reagují s léky, následkem čehož vznikají vedlejší účinky. Jedná se převážně o ty samé drogy, se kterými se člověk musí vzdát i grepu a pomela.

Většina zdrojů uvádí, že v těhotenství je karambola bezpečná, ba dokonce doplní vitamíny. Hlavní je, že musíte mít zdravé ledviny a játra, a nebrat některé typy léků. Pak si toto ovoce můžete občas dát.

Pomelo kromě vitamínů nabízí i hromadu vlákniny. Jak ho využít v kuchyni?

Umíte to s karambolou? Jak jíst a jak v kuchyni využít toto ovoce

Jak se jí karambola? Příprava ke konzumaci je velmi snadná. Slupka je tenká a jedlá, tudíž plody není třeba loupat. Odstraňují se však hrany neboli žebra, která zhnědnou, když je karambola zralá. Nejedlá jsou také semínka, ale toxická nejsou – spíše nechutnají moc dobře.

Karambolu konzumujeme například nakrájenou na plátky, které připomínají pěticípou hvězdu. Proto jde o zajímavé ovoce, které ozdobí ovocný salát i hranu sklenice se smoothie.

Pro svou chuť a lehkou zpracovatelnost má karambola využití hned několik. Dá se nakrájet do salátu, zavařit, a dokonce i použít v teplé kuchyni. Ve své domovině se katamboly například dusí s cukrem a hřebíčkem nebo se z nich vyrábí víno. Thajci karambolu používají v jídlech s krevetami, známé jsou také variety indického curry s karambolou a nebo karambolové chutney.

Šola s karambolou: Recept na sladkou rýžovou dobrotu

Šola je tradiční afghánské jídlo z lepkavé kulatozrnné rýže. Existuje ve slaných i sladkých verzích a jí se hlavně v zimním období. Slaná šola  obsahuje luštěniny, ve sladké může být různé ovoce. Následující recept kombinuje blízkovýchodní základ receptu s místními i s tropickými plody. Z tohoto množství pokrmu se nají 3–4 osoby.

  • 250 g rýže
  • 200 g cukru
  • 100 g ghí
  • šťáva ze 4 citronů
  • 100 g tvarohu
  • půl ananasu
  • 3 ks karamboly
  • 20 g mandlí
  • 20 g rozinek
  • 20 g kešu
  • 20 g sušených meruněk
  • šafrán
  • kardamom
  • skořice

Dejte vařit vodu se lžící ghí, troškou kardamomu a tyčinkou/lžičkou skořice. Až voda začne vařit, nasypte do ní rýži, uberte plamen a čekejte, až bude rýže uvařená. Pak do rýže přidejte lžičku citronové šťávy a hrnec odstavte.

Na velké pánvi rozehřejte zbytek ghí a na něm osmahněte kešu, mandle, rozinky a meruňky. Následně přidejte čerstvý ananas nakrájený na kostičky, karamboly nakrájené na hvězdičky a cukr. Všechno pořádně zamíchejte a pak nechte vařit doměkka. Nakonec okořeňte šafránem, přidejte zbytek citronové šťávy a tvaroh, pak vmíchejte uvařenou rýži. Tuto směs nechte ještě 6 minut dovařit na mírném plameni a pak můžete servírovat.

Jak uvařit rýži a proč rýže z pytlíku není zdravá

Dá se karambola pěstovat i u nás?

Co takhle vypěstovat si domácí karambolu? Strom by se v našem podnebí venku neuchytil. Menší exemplář se však vejde do bytu. Karambola potřebuje stabilní prostředí a stabilní stav půdy. Můžeme ji pěstovat při pokojové teplotě, vlhkost by měla být stále stejná. Větrání také může vadit, karambola ale potřebuje dost světla. Proto květináč umístěte k oknu, které moc často neotevíráte.

Vypěstovat karambolu ze semínka není příliš těžké, pokud roste od začátku na vhodném místě. Půda by měla být propustná, a také plná živin, proto si připravte kvalitní a přírodní hnojivo. Snazší však je pořídit si starší, roubovanou rostlinu. Ta bude jednak už odolnější, ale hlavně bude plodit ovoce. U mladé rostlinky trvá zhruba 7 let, než se objeví první plody.

5/5 - (2 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*