Menu
WomanOnly

Kvas z červené řepy je výborný ruský lék na očistu jater

Dnes vám poradíme, jak si doma udělat ruský lék na všechny zdravotní problémy. A ne, není to recept na vodku… Ale recept na kvas z červené řepy.

Kvas z červené řepy, nebo-li řepný kvas, je ve skutečnosti nápoj připravený z červené řepy.

Vznikl v Rusku a je tam velmi oblíbený, stejně jako na Ukrajině: přidává se do boršče, ale i jiných pokrmů. Dá se konzumovat před jídlem i po jídle a má velmi dobré vlastnosti na lidské zdraví.

A my vám dnes poradíme, jak si řepný kvas udělat doma.

Řepa je malý zázrak

Červená řepa je sama o sobě zdravá: je to silný antioxidant a zabraňuje nádorovému bujení v lidském těle. Řečeno jinak: řepa snižuje pravděpodobnost výskytu rakoviny.

Řepa také je zdrojem důležitých minerálů a vitamínů, jako jsou křemík, kyselina listová, draslík, železo, vápník, zinek, jód, měď, betakaroten a vitaminy C a E. Navíc řepa obsahuje laktobacily a posiluje srdce.

A samotný řepný kvas má další blahodárné účinky: podporuje funkci jater, ledvin a střev.

Navíc se prokázalo, že řepný kvas čistí játra i celý organismus, pomáhá na vysoký tlak a preventivně chrání před aterosklerózou. Některé nemocnice ve větších ukrajinských městech řepný kvas dokonce užívají jako lék.

Ingredience

Připravte si velkou, ideálně hliněnou, nádobu na 3 litry, 700 gramů syrové, oloupané a na malé kousky rozřezané červené řepy, 2 lžíce mouky nebo dva krajíce staršího žitného chleba, 200 gramů cukru nebo medu a 100 gramů rozinek.

Postup

Základem celého procesu je kvašení řepy. Do nádoby nasypte kousky řepy, přidejte mouku nebo chléb, rozinky a cukr nebo med. Zalijte studenou, již převařenou vodou, můžete přidat i vodu z kysaného zelí.

Promíchejte a nádobu nadvakrát uzavřete gázou – řepa potřebuje dýchat. Nechte ji 6 nebo 7 dní kvasit na teplém místě. Dvakrát denně kvas promíchejte a případnou pěnu odstraňte. Po uplynutí lhůty kvašení nápoj sceďte a máte hotovo.

Kvas ochutnejte: měl by chutnat slaně, zemitě a trochu nakysle.

Užití

Nápoj skladujte v chladu, například v lednici.

Vypít můžete 3 až 4 lžíce denně, ideálně před jídlem. Řepný kvas je také ideální na očistu jater: pokud vypotřebujete svoji dávku, dejte si pauzu a po čtvrt roce si udělejte zásobu novou. Po čtvrtém opakování by měly být vaše játra čistá.

Užívání řepného kvasu se nedoporučuje lidem, co mají problémy s ledvinami a trávicím ústrojím.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Kvas z červené řepy je výborný ruský lék na očistu jater