Menu
WomanOnly

Ochutnejte 3 výborná jídla z cukety a tofu. Na své si přijdou nejen vegani

O zdravém a chutném veganském jídelníčku už vás určitě přesvědčovat nemusíme, receptů ve veganských kuchařkách, které stojí za vyzkoušení, je nepřeberné množství. My si dnes představíme dvě suroviny typické pro vegetariánská a veganská menu – cuketu a tofu. Jestli vás nikdy nenapadlo tyto dva pokrmy spojit, dělali jste velkou chybu, my vám to dokážeme na třech úžasných receptech.

Cuketou a tofu proti obezitě

Cuketu je vhodné zařadit do našeho jídelníčku nejen pro její chuť, ale také pro velmi nízký obsah kalorií, vysoký obsah vody, vlákniny, minimum sacharidů a hodně minerálů jako je  draslík, fosfor, vápník a hořčík.
Pokrmy z cukety příznivě ovlivňují činnost srdce a ledvin, vysoký obsah vlákniny působí dobře na trávení a vyprazdňování střev. Cukety pomáhají rovněž při cukrovce, žlučníkových kamenech, obezitě, ateroskleróze nebo revmatismu. Podobně jako okurky obsahují také látky s protirakovinným účinkem.

V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Vzniká srážením sojového mléka a díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa. Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu, vitaminy skupiny B a minerální látky jako vápník, železo a hořčík.

Cuketu a tofu byste měli určitě zařadit natrvalo do svého jídelníčku, a to i když neholdujete veganskému životnímu stylu. Můžete začít třeba těmito třemi recepty.

Cuketové pyré s tofu

  • balíček tofu
  • sojová omáčka
  • sůl, pepř, majoránka, česnek
  • rostlinný olej

Cuketu i se slupkou nakrájíme na kolečka a necháme v páře změknout. Rozmixujeme ji se solí, majoránkou, prolisovaným česnekem, pepřem a olejem na pyré. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky, orestujeme ho na oleji spolu se sojovou omáčkou a nasypeme ho na pyré.

Jak cuketa prospívá zdraví? Dopřejte si ji nejen při cukrovce!

Zapečená cuketa s rýžovou tofu nádivkou

  • 1 menší cuketa
  • 1 šálek rýže
  • 1 balení tofu
  • česnek, bazalka, koriandr, sůl

Neoloupanou cuketu rozkrojíme podélně na dvě půlky, které vydlabeme, naplníme nádivkou, vložíme do vymazaného pekáče, mírně podlijeme vodou a zapečeme v troubě.
Na nádivku si uvaříme rýži doměkka, nakrájíme na kousky tofu a rozmixujeme. Rozmixované tofu přidáme do uvařené, ještě teplé rýže, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou bazalku a lístky koriandru, osolíme, promícháme a touto směsí plníme cukety.

Cuketová polévka

  • 1 menší cuketa
  • 2 cibule
  • 1 balení tofu
  • zeleninový vývar
  • olej, vinný nebo jiný ocet
  • muškátový oříšek, sůl

Na oleji osmahneme cibuli a na kolečka nakrájenou cuketu, zalijeme vývarem a 20 minut povaříme. Mezitím si rozmixujeme tofu s trochou octa a vody, přidáme kousek muškátového oříšku, směs vlijeme do polévky a ještě 5 minut povaříme. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Ochutnejte 3 výborná jídla z cukety a tofu. Na své si přijdou nejen vegani