×
WomanOnly

Polníček: Jak ho zpracovat a co z něj připravit?

Salát polníček a recepty

Sytě zelené listy polníčku jsou podobné hlávkovému salátu a přímo lákají k přípravě salátů, zdravých smoothie a čerstvých pomazánek. Polníček však můžete i tepelně upravovat. Získáte tak výbornou polévku nebo přílohu k masu.

Polníček pro podporu imunity

Polníček chutná velmi podobně jako hlávkový salát. Na rozdíl od něj ale obsahuje ještě více živin. Najít v něm můžete třeba vitamin C, a to ve vyšší koncentraci, než poskytuje citrón. Dále polníček ukrývá vitaminy A, E, kyselinu listovou a minerální látky, jako je hořčík, draslík a vápník. Díky svému složení posiluje imunitu, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá v boji proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a podporuje duševní zdraví. Velkou výhodu poskytuje v zimě, kdy je k dostání velmi málo čerstvé zeleniny.

Polníček zpracování

Zpracování polníčku je velmi podobné jako u salátu. V obchodech ho seženete po celý rok, a proto si můžete neustále dopřávat chutné saláty, osvěžující smoothie, polévky a další zdravá jídla. Listy polníčku stačí jen proprat ve studené vodě, nechat krátce okapat a po chvilce můžete podávat. Polníček lze upravovat stejně jako listy špenátu. Skvěle vám tak ochutí i omáčku na těstoviny nebo restovanou směs zeleniny a masa. Máte-li rádi listovou zeleninu, vyzkoušejte třeba salát z polníčku a rukoly. Přidat můžete i čerstvý baby špenát. Salát z polníčku jako předkrm vám zaručeně zvýší apetit před hlavním chodem.

Recepty z polníčku

Salát z polníčku s vejcem

Suroviny:

300 g polníčku

1 cibule

3 vejce uvařená natvrdo

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce jablečného octa

špetka soli

špetka cukru

pepř

Postup:

Uvařená vejce a cibuli pokrájejte nadrobno.

Listy polníčku omyjte v chladné vodě a lehce osušte.

K polníčku přidejte nakrájenou cibuli, vejce, olej, ocet i zbylé koření.

Dosolte podle chuti a podávejte.

Salát s polníčkem a mozzarellou

Suroviny:

200 g polníčku

150 g mozzarelly

200 g cherry rajčátek

2 lžíce olivového oleje

citrónová šťáva

pepř

Postup:

Polníček omyjte a nechte okapat.

Mezitím nakrájejte na kostičky mozzarellu a cherry rajčata.

Z oleje, citrónové šťávy a pepře vytvořte zálivku a salát těsně před podáváním zálivkou přelijte.

Polníček polévka

Suroviny:

200 g polníčku

2 středně velké pórky

1 cibule

0,5 celeru

2 l zeleninového vývaru

1 lžíce rostlinného oleje

pepř

sůl

Postup:

V hrnci na lžíci oleje orestujte na jemno nakrájenou cibuli.

Přidejte na kostičky pokrájený celer a pórek na kolečka. Vše společně chvíli restujte.

Zeleninu zalijte vývarem a 20 minut vařte.

Jakmile je zelenina měkká, přidejte listy polníčku, osolte a opepřete.

Nyní tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladka a můžete podávat.

Polníček smoothie

Suroviny:

1 banán

2 hrsti polníčku

50 g jahod

200 ml mandlového mléka

Postup:

Všechny suroviny vložte do míxéru a rozmixujte dohladka.

Polníčkový salát s rajčaty

Suroviny:

300 g polníčku

300 g rajčat

1 červená cibule

2 lžíce olivového oleje

1 lžička citrónové šťávy

0,5 lžičky třtinového cukru

sůl

pepř

Postup:

Listy polníčku opláchněte a vložte do salátové mísy.

Přidejte rajčata nakrájená na kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno.

Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, cukru a pepře vytvořte zálivku. Před podáváním salát zálivkou polijte.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*