Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Psyllium je účinný pomocník při nejrůznějším onemocnění – ale pozor na předávkování!

Psyllium se používá k pročištění trávicího a vylučovacího traktu, na snížení hladiny cholesterolu v krvi, pro léčení diabetu II. typu, ale své využití najde také v kuchyni k zahušťování pokrmů. Zjistěte, jaké využití by psyllium našlo u vás.

Co je psyllium

Psyllium je obecný název, který se používá hned pro několik členů rostlinného rodu Plantago pěstující se převážně v Indii. Psyllium jsou pak semena rostlin Plantago. Mají vysokou absorpční schopnost, proto se používají k výrobě slizu. Nejvíce je známý jitrocel indický a jitrocel vejčitý.

Psyllium jako prebiotikum

Psyllium se používá jako vláknina pro své účinky na dobré trávení a zprůchodnění střev. Jedná se tedy o prebiotikum, což je nestravitelná část potravin, která napomáhá aktivitě střevní mikroflóry. Je to viskózní rozpustná vláknina, která se v tenkém střevě nevstřebává, nicméně umožňuje absorbování nadbytečné vody ze střev, čímž je stimuluje k optimálnímu vylučování. Užívání psyllia jako probiotika je tedy dobré v rámci předcházení zácpy. Psyllium je proto vhodnou alternativou pro člověka, který nechce užívat projímadla, ale též se doporučuje lidem, kteří trpí chronickým onemocněním střev. Oproti luštěninám, jež jsou rovněž bohaté na vlákninu, nezpůsobuje tolik nadýmání a plynatost.

Psyllium zabraňuje nežádoucímu ukládání cholesterolu

V devadesátých letech se prováděl klinický výzkum American Society for Nutritional Services, který se zaměřil na sledování vysokých hodnot cholesterolu u vybraných lidí. Byly ustanoveny dvě testovací skupiny – jedné se podávala kontrolní obilovina a druhá skupina konzumovala obilovinu obohacenou o psyllium. Závěry studie potvrdily, že psyllium snižuje cholesterol typu LDL („špatný cholesterol“) až o 20%. To je snížení ekvivalentní pro nízkotučnou dietu, která se doporučuje právě lidem s vysokým LDL cholesterolem. Neméně důležité zjištění klinického výzkumu bylo, že psyllium nemá vliv na hladinu HDL, tedy „dobrého“ cholesterolu. Neboť tento typ „dobrého“ cholesterolu pomáhá vracet nadbytek celkového cholesterolu z těla do jater, čímž snižuje riziko jeho usazování ve stěnách cév a tepen – takovéto usazování LDL cholesterolu vede až k infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě.

U přibližně 30% dospělých v USA, kteří trpěli mírnou až středně těžkou poruchou vychytává LDL částic se potvrdilo, že psyllium je vhodná a účinná náhrada za farmakologické léky na snížení cholesterolu. Už proto se lidem doporučuje psyllium zařadit do stravy – obzvláště pro ty, jimž se doporučuje nízkotučná strava ke snížení LDL cholesterolu.

9 kroků jak snížit cholesterol. Poradíme se změnou stravy a bylinkami

Psyllium vyrovnává hladinu cukru v krvi

V roce 2014 byla opět v USA provedena metaanalýza (počáteční studie), která se zaměřila na snížení hladiny glukózy v krvi u diabetiků. Dvěma testovacím skupinám (jednu tvořili lidé s diabetem II. typu, druhou tzv. prediabetici s předpokladem pro rozvoj diabetu) bylo podáváno psyllium nalačno ráno před prvním jídlem. Závěr studie prokázal, že účinek psyllia se projevuje právě u skupiny, která měla diagnostikovaný diabetes mellitus 2. typu. U prediabetu se projevilo pouze nízké zlepšení.

Psyllium automaticky nesnižuje tělesnou hmotnost

Jak už to u potravinových doplňků bývá, často se odvolávají na nepotvrzené či přímo sporné účinky. Stejně je tomu také u psyllia – slogan „hubni zdravě“ a jemu podobné, uváděné na lahvičkách s prášky, je spíše marketingový tah, než zaručený efekt na snížení váhy. Psyllium automaticky nesnižuje tělesnou hmotnost, pouze umožňuje správné fungování trávicího a vylučovacího traktu. K dietám s pomocí psyllia je nutný střídmý přístup, kdy má strava být co nejvíce pestrá a psyllium lidé využívali spíše pro doplnění správné denní dávky vlákniny.

Do roku 2018 byla prováděna vědecká studie, jež shrnovala dostupné údaje z klinických studií o vlivu psyllia na tělesnou hmotnost. Závěr studie nepotvrzuje, že by psyllium mělo výraznější vliv na snížení tělesné hmotnosti.

Inulin nejen na hubnutí. Proč jej zařadit do jídelníčku a kde ho najdeme?

Další účinky psyllia a dávkování

Co je skutečnou předností psyllia pro běžného člověka, je spíše efekt na detoxikaci organismu a pročištění trávicího traktu. Pokud ve stravě nemáme dostatek vlákniny, můžeme ji částečně nahradit psylliem. Denní doporučená dávka vlákniny se pohybuje kolem 30g, avšak běžně člověk zkonzumuje pouhých 10 – 15g.

Vedlejší účinky psyllia

Vláknina má málo vedlejších účinků, přesto bychom si měli u psyllia dát pozor na případné předávkování. Denní dávkování se pohybuje kolem 5 – 10g, tedy přibližně pět čajových lžiček. Zásadní je dostatečný příjem tekutin. Pokud začnete pravidelně užívat psyllium, je nutné zvýšit váš obvyklý přísun vody až o dvojnásobek.

Předávkování psylliem

Mezi typické projevy předávkování vlákninou patří bolesti břicha, křeče a průjem. Následkem může být i odplavování některých vitamínů a minerálů z těla. V horších případech může při předávkování psylliem nastat až střevní neprůchodnost, popřípadě bezoáry. Oba nežádoucí projevy je bohužel nutno řešit chirurgicky. Psyllium by určitě neměli užívat lidé s kýlou, nebo lidé trpící zánětem slinivky břišní.

Alergie na psyllium

Alergií na psyllium trpí lidé, kteří jsou psylliu bezprostředně vystaveni v lécích podávaných pacientům – jedná se o zdravotníky a osoby pracující v geriatrii. Alergie se v tomto případě projevuje od anafylaktického šoku po profesní astma – potom už pouhá krátká inhalace senzibilním lidem vyvolává astmatickou reakci.

Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich?

Použití psyllia v potravinářství

Občas na psyllium můžeme narazit ve formě zahušťovadla v potravinách. Používá se jako zahušťovadlo do zmrzliny a dalších mražených dezertů. Oproti škrobovým slizům vykazují psyllia mnohem lepší spojovací vlastnosti. Výhodou psyllia je jeho neutrální chuť, díky tomu jej můžeme přidat do našich jídel, ale i nápojů jako zahušťující prvek – pozor dejte jen na doporučené denní dávkování. Hodí se do ovesných či jiných kaší, ale také třeba i do polévky a omáčky. Nebo můžete psyllium vypít před vaší snídaní, dejte jen pozor na dostatečný přísun vody – prášek, který smícháte s vodou až 40x zvětší svůj objem – proto 1-2 lžičky rozmícháte v 250 ml vody a jakmile nápoj z psyllia pozřete, je nutné jej ještě zapít stejným množstvím vody.

Ohodnoťte tento článek:
1
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Psyllium je účinný pomocník při nejrůznějším onemocnění – ale pozor na předávkování!