Menu
WomanOnly

Rakouská kuchyně: 5 receptů, které musíte ochutnat

Kulinářské umění našich jižních sousedů je známé po celé Evropě. Kdo by neznal typický vídeňský telecí řízek, jablečný závin nebo nezaměnitelný Sacher dort? Přinášíme vám ty nejchutnější recepty z rakouské kuchyně, které vám rozhodně nesmí uniknout.

Sachrův dort

Mezi jasná poznávací znamení Rakouska patří nekompromisně Sachrův dort s náplní z meruňkové marmelády a sametovou čokoládovou polevou. Máte na tuto sladkou dobrotu chuť, ale cesta do Rakouska je v nedohlednu? Pak si upečte Sachr vlastními silami. Chce to jen znát ty správné fígle a Sachrův dort jako z vídeňské cukrárny je na světě.

Suroviny: 150 g změklého másla, 125 g cukru krystal, 125 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 7 vajec, 200 g hořké čokolády, špetka soli, 150 – 200 g meruňkové marmelády, rum, na polevu 200 g čokolády na vaření, 250 g krystalového cukru a 150 – 170 ml vody

Postup:

  1. Vaječné žloutky oddělte od bílků.
  2. Čokoládu pomalu rozpusťte ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout.
  3. Máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. A nakonec přidejte i žloutky.
  4. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  5. Vaječné bílky lehce osolte a pusťte se do šlehání. Po chvíli přidejte cukr krystal a ušlehejte do tuha.
  6. Do směsi žloutků, cukru a másla přilijte rozpuštěnou čokoládu a postupně přidávejte i mouku a sníh z bílků.
  7. Těsto nalijte do dortové formy a pečte přibližně hodinu.
  8. Upečené dort vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout.
  9. Nyní můžete dort podélně rozkrojit.
  10. Meruňkovou marmeládu nařeďte trochou rumu a směsí potřete spodní korpus dortu. Přiklopte druhou polovinou korpusu a
  11. marmeládovou glazurou natřete i celý povrch dortu.
  12. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a chvíli vařte.
  13. Rozvar nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté do něj přidejte na kousky nalámanou čokoládu.
  14. Jakmile se čokoláda rozpustí, co nejrychleji směsí dort polijte a dlouhým nožem či stěrkou povrch uhlaďte. Při pokojové teplotě nechte polevu zaschnout.

Tyrolské špekové knedlíky

Tyrolské špekové knedlíky

Další pochoutkou, která má svůj původ v Rakousku-Uhersku, jsou tyrolské špekové knedlíky. Základem je kvalitní (nejlépe domácí) špek, který dodá knedlíkům tu pravou vůni i chuť.

Suroviny: 6 ztvrdlých rohlíků, 250 ml mléka, 2 – 3 vejce, 100 g špeku, 150 g uzeného masa, 1 malá cibule, 300 g másla, 3 lžíce mouky, masový vývar, sůl, čerstvá petrželka nebo pažitka

Postup:

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky.
  2. Vejce rozšlehejte s mlékem a směsí zalijte suché pečivo. Nechte alespoň 20 minut odpočívat.
  3. Uzené maso i špek nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k namočenému pečivu.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova.
  5. K pečivu přidejte orestovanou cibuli, pokrájené bylinky a mouku.
  6. Rukama vypracujte těsto a vytvořte 8 – 12 knedlíků.
  7. Knedlíky vložte do horkého masového vývaru a vařte na mírném plamenu asi 10 minut.
  8. Jakmile knedlíky vyplavou nahoru, jsou hotové.
  9. Podávat můžete se zelím, masem nebo oblíbenou omáčkou.

Recept na chlupaté knedlíky. Uvařte je jako přílohu i hlavní jídlo

Pstruh po vídeňsku

Pstruh po vídeňsku

V Rakousku narazíme i na spoustu receptů, ve kterých hrají prim ryby. Typickým zástupcem je pstruh po vídeňsku, který se podává s opraženými mandlemi.

Suroviny: 2 čerství pstruzi, 0,5 hrnku hladké mouky, 5 lžic másla, 75 g loupaných mandlí nasekaných nadrobno, citrón, sůl, pepř

Postup:

  1. Pstruhy osolte i opepřete z obou stran a obalte v hladké mouce.
  2. Na velké pánvi rozpusťte máslo a pstruhy osmahněte z každé strany.
  3. Na menší pánev dejte trochu másla a opražte na něm nasekané mandle.
  4. Před podáváním pstruhy polijte rozpuštěným máslem a posypte opraženými mandlemi. Podávejte s plátkem citrónu.

Císařský trhanec

Císařský trhanec

Málokterý milovník sladkého odolá nadýchanému moučníku, který nese pojmenování po císaři Franz Josefovi. Ten na něj nedal dopustit a vedle hovězího masa patřil mezi jeho nejoblíbenější jídla.

Suroviny: 6 vajec, 400 ml mléka, 200 g hladké mouky, 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení, 1 vanilkový cukr, lžíce rumu, 2 lžíce rozinek, špetka soli, nastrouhaná citrónová kůra,  50 g másla + lžíce navíc na dopečení, moučkový cukr (případně skořice) na posypání

Postup:

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
  2. Oddělte žloutky od bílků.
  3. Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
  4. Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
  5. Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180 stupňů Celsia.
  6. Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
  7. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
  8. Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
  9. Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
  10. Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí. Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem.

Historická Vídeň. Poznejte její krásu skrz 5 romantických filmů

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek je klasika, kterou nepohrdne žádný masožrout. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše a lehký zeleninový salát.

Suroviny: 900 g řízků z telecího masa, 1 rozšlehané vejce, 1 lžíce mléka nebo smetany, 1 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, citrónová šťáva, strouhanka, máslo nebo olej na smažení, čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Řízky naklepejte, potřete máslem, osolte, opepřete a obalte ve strouhance.
  2. Obalte ve směsi vajíčka a smetany či mléka a poté znovu ve strouhance.
  3. Na rozehřátou pánev s tukem pokládejte řízky a postupně smažte z obou stran do zlatova. Poté pánev přikryjte pokličkou a řízky duste 5 – 10 minut.
  4. Před podáváním řízky pokapejte citrónovou šťávou a ozdobte petrželkou.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,9
Právě čtete

Rakouská kuchyně: 5 receptů, které musíte ochutnat