Menu
WomanOnly

Recept, jak se dělá karamel krok po kroku

Už se vám někdy stalo, že doma vyráběný karamel vám ztvrdl na kámen? Jak je možné, že koupený má skvělou chuť i konzistenci a ten váš pravidelně končí v odpadkovém koši? Nezoufejte, ukážeme vám, jak na to.

Tato neodmyslitelná složka mnoha cukrářských výrobků se připravuje pomalým zahříváním na teplotu asi 170°C. Protože v cukru je obsažena i voda, zahříváním cukr zkapalní a změní chuť i barvu. Než ho začnete připravovat, vyzbrojte se chňapkami a raději i tričkem s dlouhým rukávem, protože při výrobě bude karamel stříkat a bude velmi horký. Ideální je těžká hlubší pánev se silnějším dnem.

Budete potřebovat:

  • 50 dkg cukru krupice
  • 12 dkg Hery nebo másla

Krok 1:

Nasypte na pánev rovnoměrnou vrstvu cukru a pomalu zahřívejte na střední teplotu. Až cukr začne karamelizovat na krajích, míchejte cukr tak, aby se nepřipaloval. Jestli máte v karamelu hrudky, stáhněte plamen a míchejte, všechny kousky by se měly rozpustit. Dejte ale hmotě čas roztéct, přílišné míchání nerozpuštěného cukru také škodí.

Krok 2:

Jakmile dosáhnete ideální konzistence, musí se tepelný proces ihned zastavit. Důležité je odhadnout správný čas, kdy je karamel hotový. Vyžaduje to stálý dohled, ale trvá to jen několik minut. Perfektní karamel je tmavě červeno-hnědý a stahuje se z plamene těsně po momentu, kdy se z něj začíná kouřit.Raději odstavte hrnec z plotny o chvilku dřív, aby se vám karamel nepřipálil.

Krok 3:

Proces také zastavíte přidáním másla, které karamel krásně zjemní. Nechte ho rozpustit pomalým mícháním, dokud hmota nevychladne asi na 50 °C a nenabude hustoty omáčky. Správnou teplotu poznáte to podle toho, že prst v ní namočený se ohřeje, ale nespálí. Karamel je hotový a můžete ho používat buď hned, nebo ho nechat zchladit v ledničce na později.

Ohodnoťte tento recept:
3,5
Právě čtete

Recept, jak se dělá karamel krok po kroku