Troufnete si na játra? Pokud ano, udělejte z nich výbornou a rychlou omáčku, která zachutná každému, komu se játra nepříčí. Je tak dobrá, že možná i odpůrci jater podlehnou.
Přestože je játrová omáčka asi nejčastější jídlo z jater, rozhodně není jediné, které stojí za vyzkoušení. Co takhle příště otestovat játra zapečená s bramborami nebo smažená játra obalená v trojobalu na způsob klasického řízku?
Pokud nám játra zbydou, není nic snazšího než uvařit vývar s játrovými knedlíčky. Stejným způsobem můžeme připravit i nádivku třeba do kuřete.
Na 4 porce:
- 1 střední cibule
- 500 g vepřových nebo drůbežích jater
- 500 ml vepřového nebo drůbežího vývaru
- 50 g másla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
3 důvody proč jíst játra
Játrová omáčka postup:
1. Máslo rozpustíme v hluboké pánvi a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme řádně očištěná játra, osolíme, opepříme a minutku restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme asi čtvrt hodiny.
Tip: Když játra změknou, můžeme jich půlku vyndat, rozmixovat a poté opět vrátit do omáčky.
2. Během vaření si připravíme jíšku. Rozpustíme si 50 g másla, zaprášíme moukou a necháme zpěnit. Za stálého míchání přidáme do omáčky.
3. Ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.