Menu
WomanOnly
Zavařování

Recept na třešňovou marmeládu. Udělejte si doma tu úplně nejlepší

Většina lidí si ráda dopřeje vydatnou snídani, která je nastartuje do úspěšného dne plného energie. Jedním z nejoblíbenějších ranních jídel je pečivo namazané marmeládou, třeba právě tou třešňovou. Nechutnají vám ale kupované a chemikálií plné marmelády? Zkuste si udělat svůj vlastní domácí džem přesně podle vaší chuti!

Každá z nás má jiné chutě, a proto je velmi obtížné najít mezi kupovanými marmeládami tu, která zachutná právě vám. Nasnadě je ale velmi jednoduché řešení, udělejte si svou vlastní domácí marmeládu. Výhodou domácí marmelády je to, že si ji můžete ochutit, jak je libo, ale pokud použijete domácí třešně, je také velmi levná oproti té kupované!

Které třešně jsou vhodné na marmeládu?

Na třešňovou marmeládu nemůžeme použít všechny druhy třešní! Ideální jsou tmavší a dobře vyzrálé druhy, které vám zaručí výraznou chuť marmelády. Pokud ale máte světlejší třešně, nezoufejte. Jejich méně výraznou chuť můžeme vynahradit tak, že do marmelády přidáme i několik višní.

Recept na třešňovou bublaninu, zkuste sladké potěšení upéct doma

Použití domácí marmelády

Taková výborná domácí  marmeláda má samozřejmě mnohé využití. Můžete jí jen tak namazat na pečivo, přidat jí do nejrůznějších koláčů, dortů a jiných dezertů, ale také do palačinek a na lívance. Navíc i marmeládu můžeme udělat několika způsoby, a tak nám vznikají další a další nové chutě, které můžeme používat v nespočtu receptů.

Klasická třešňová marmeláda

Ingredience:

>Postup:

Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Můžeme v marmeládě nechat i větší kousky, pokud to tak máte ráda. Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Poté vaříme 3 minuty.

Na talířek kápneme trochu horké marmelády – pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme trochu kyseliny citrónové. Na závěr odebereme pěnu a ihned plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme víčkem dolů.

Varianta Nutela

Ingredience:

  • 1 kg třešní
  • ½ kg želírovacího cukru Extra 2:1
  • 1 hořkou čokoládu na vaření
  • 3 lžíce třešňovice, nebo griotky

Postup:

1 kg třešní vypeckujeme, smícháme s 1/2 kg želírovacího cukru. Necháme asi 1-2 hodinu odležet. Poté lehce rozmixujeme, přidáme 1 hořkou čokoládu na vaření a uvedeme do varu. Vaříme asi 5 minut. Přidáme 2–3 lžíce třešňovice, nebo griotky. Zda marmeláda želíruje, poznáme, když si kápnete na talířek a marmeláda nesteče.

Recept na třešňový kompot. Uchovejte si léto i na zimu!

Plníme do připravených omytých a ještě horkých skleniček, okamžitě zavíčkujeme a obrátíme na 5 minut víčkem dolů. Kdo chce, může do marmelády přidat namleté mandle.

Ohodnoťte tento recept:
3,6
Právě čtete

Recept na třešňovou marmeládu. Udělejte si doma tu úplně nejlepší