×
WomanOnly

Vídeňský řízek. Znáte tajemství jeho neodolatelné chuti?

Vídeňský řízek

Oblíbený pokrm vznikl nešťastnou náhodou a od té doby si získal přízeň mnoha milovníků masa. Povíme vám, jakou má historii, kde si na něm nejvíce pochutnáte a jak si ho připravíte sami doma.

Rakouská pochoutka

Tence rozklepaný telecí plátek se připravuje z té nejkvalitnější části telecího masa nazývané „ořech“ a obaluje se v trojobalu z hladké mouky, vajíčka a strouhanky. Smaží se na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle a patří k největším specialitám rakouské kuchyně. Pravý vídeňský řízek poznáte podle zlatavé barvy a velikosti, která se táhne přes celý talíř. Klasickou přílohou je bramborový salát bez majonézy s cibulí a telecím vývarem.

Vídeňský řízek pouze z telecího masa

Pravý vídeňský řízek se dělá pouze z telecího masa. Možnou obměnou může být i vepřový vídeňský řízek, který už ale není originálem a setkáte se s ním spíše u nás v Čechách. Lidé, kteří nechtějí maso smažit, připravují telecí řízky v troubě. U tohoto způsobu přípravy je ale potřeba dát pozor, aby se řízky nevysušily.  

Recept na pravý vídeňský řízek

Suroviny:

  • 1 kg telecí kýty (ořechu)
  • Hladká mouka
  • 4 vejce
  • Strouhanka z bílého pečiva
  • Sůl
  • Přepuštěné máslo nebo sádlo

Postup:

  1. Z kýty nakrájejte asi centimetr silné řízky a ještě je napůl rozřízněte a rozložte, aby vznikl co největší plátek masa.
  2. Všechny řízky obalte potravinářskou fólií a rozklepejte je na výšku asi 4 milimetrů.
  3. Maso trochu osolte, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. Poté obalte v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Strouhanku ale do masa netlačte násilím, aby se trojobal při smažení mohl lehce nafouknout.
  4. Do pánve nalijte dostatek tuku a řízky smažte na středním plamenu dozlatova.
  5. Řízek podávejte s bramborovým salátem, kaší nebo vařeným bramborem a plátkem citrónu.

Vídeňský řízek – historie

Myslíte si, že vznikl vídeňský řízek ve Vídni? To bohužel není tak úplně jisté. Některé zdroje uvádějí, že vznikl za dob Rakouska-Uherska a jiné zase, že ho lidé znali už ve starověkém Řecku, odkud se postupně dostal až do Itálie, kde ho v roce 1848 ochutnal maršál rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče.

Za vše mohla náhoda

Maršál prý jedl kotletu obalenou ve směsi strouhanky a parmazánu. Velmi si na ní pochutnal a tak tento pokrm doporučil i císaři Františkovi Josefovi II. Napsal mu dopis, kde pochoutku zvanou „cotoletta alla milanese“ vychválil až do nebes. Císařovi kuchaři ale chyběl na telecí řízek parmazán a tak místo něj použil mouku a vejce. A díky jeho vynálezu vznikl současný vídeňský řízek, jak ho všichni známe.

Popularita rychle rostla

Řízek se brzy rozšířil do celé země a postupně se stal populárním i ve zbytku světla. Pod názvem wiener schnitzel znala vídeňský řízek Praha, Paříž i Budapešť a navždy si tuto pochoutku spojila s Rakouskem. A to až tak moc, že se vídeňský řízek anglicky řekne úplně stejně jako německy. Angličtina pro tento pokrm nemá vlastní výraz, a proto po celém světě znají vídeňský řízek jen jako wiener schnitzel.

Kam zajít na pravý vídeňský řízek?

Na originální řízek zajděte do restaurace Figlmüller, která se na vídeňské řízky specializuje už více než 100 let. Najdete ji blízko Stephansdomu a svou večeři můžete zakončit i výbornou kávou a dezertem. Protože se ale jedná o oblíbený podnik, připravte se na to, že kvalitě bude odpovídat i cena za telecí řízek. Také se vám vyplatí včas zarezervovat stůl, protože obzvlášť večer a o víkendech bývá restaurace plná k prasknutí.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*