×
WomanOnly

3 důvody proč jíst mandle. Budete mladší, krásnější a zdravější

Mandle mohou zdánlivě vypadat jen jako vynikající, byť neškodná pochutina. Opak je ale pravdou. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek a dokonce přes významný obsah tuku pomáhají při hubnutí. 

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Mandle pro zdravou pleť a proti zácpám

Mandle jsou ideální pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby, hlavně díky obsaženým minerálům. V mandlích je až 300mg na 100g hořčíku, velké množství vápníku, draslík, zinek a železo. Jejich konzumace se doporučuje právě kvůli obsahu železa lidem trpícím chudokrevností. Mandle také dodávají do těla velké množství vlákniny, která působí preventivně třeba proti zácpám.

Mandle jsou plody mandloně obecné, z jednoho stromu lze sklidit až 60 kg mandlí. Pěstují se v teplých oblastech a do Česka se převážně dovážejí.

Mandle působí proti stárnutí i nemocem

Mandle obsahují také řadu antioxidantů, chrání cévy a srdce a působí pozitivně proti stárnutí. Některé studie dokonce prokázaly, že jejich konzumací je možné zabránit rozvinutí cukrovky II. typu a srdečních onemocnění.

Rozlišujeme dva druhy mandlí, hořké a sladké. Mají podobné složení, ale hořké obsahují větší množství amygdalinu, který je i pro dospělého člověka ve větším množství nebezpečný.

Mandle jsou vhodné i při redukční dietě

Zároveň mají ale mandle vysoký obsah tuků. Dietáři se ale rozhodně nemusí děsit, jde totiž o takzvané prospěšné tuky, které naopak k udržení váhy pomáhají a tělu prospívají. Hrst mandlí (asi 20 g) obsahuje 123 kalorií, 4 g bílkovin, 4 g sacharidů, 10 g tuků a z toho 3, 5 g vlákniny. I malá hrst ale mandlí stačí k navození pocitu sytosti.

Zajímavost: O mandlích se dočtete už ve Starém zákoně, dle historiků se začaly pěstovat v dnešním Řecku a staly se pochoutkou na celém světe. Ve 14. století je dokonce Italové považovali za záruku spokojeného manželství, ženich i nevěsta dostali při svatbě 5 slazených madlí jako pět atributů šťastného manželství – zdraví, bohatství, štěstí, plodnosti a dlouhověkosti.

Mandle mají v naší kuchyni široké využití. Můžete je uzobávat jen tak jako jiné oříšky, ale skvěle se hodí i do müsli k snídani, do různých pečených sladkostí, ale i třeba na zapečené kuře jich můžete hrst nasypat.

Recept na kuřecí maso na kari s mandlemi a nanasem

  • kuřecí maso nakrájené na kostičky
  • kari, sůl
  • smetana na vaření
  • kompotovaný krájený ananas
  • hrst mandlových lupínků nebo celých loupaných mandlí

Kuřecí maso rychle orestujeme, přidáme ananas a lehce opečeme spolu s mandlemi. Když se maso i ananas hezky rovoní, zasypeme je větším množstvím kari (záleží na vaší chuti) a zalijeme smetanou. Chvíli povaříme, můžeme zahustit trochou hladké mouky rozmíchané v mléce. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.

Tip: K dostání jsou mandle loupané, neloupané, pražené, naložené v medu, solené, obalené cukrem, karamelem nebo marmeládou. Hodí se ale i do salátů nebo k úpravám masa.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*