Menu
WomanOnly
Hovězí maso Střední

Recept na lasagne z mletého masa. Dopřejte si doma trochu Itálie

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 2 hod

Pokrmy z lasagní patří mezi Čechy k oblíbeným jídlům z italské kuchyně. V nabídce je zde má téměř každá (nejen) italská restaurace. Nebojte se je vyzkoušet i doma.

Název lasagne se občas používá pro označení celého pokrmu, jde přitom pouze o pojmenování širokých těstovinových plátů. Ty slouží jako základní ingredience, která se tradičně doplňuje vrstvou mletého masa a bešamelové omáčky.

Lasagne si můžete připravit i v dalších variantách. Dělají se s houbami, se špenátem či jinou zeleninou nebo se k nim přidává sýr. My tentokrát sáhneme po té nejoblíbenější.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Začneme přípravou boloňské omáčky. Tu si připravíme podle tohoto receptu a poté odložíme stranou.
  2. Pokračovat budeme bešamelem. Mléko a jeden bobkový list dáme do hrnce, ohřejeme skoro až k bodu varu a poté ohříváme na středním plameni ještě pět minut. Necháme mírně vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme jíšku. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a smícháme. Jakmile je trochu orestovaná, odstavíme, přidáme mléko a vymícháme do jemné omáčky. Tu vrátíme na plotnu a mícháme, dokud nezhoustne. Míchání nepodceníme, jinak by se nám mohly vytvořit hrudky. Na závěr dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
  4. A nyní se pusťme do sestavování! Začneme vrstvou bešamelové omáčky, následovat bude masová vrstva a navrch přijdou pláty lasagní. Vrstvíme tak dlouho, dokud máme co vrstvit a kam vrstvit. Skončit bychom měli bešamelem, který ještě posypeme strouhaným parmazánem. Tip: Lasagne je jistější krátce předvařit v osolené vodě a poté zchladit ve studené vodě s ledem, aby měly správnou konzistenci a nebyly příliš měkké.
  5. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nejprve pečeme asi půl hodiny s miskou přikrytou alobalem, poté ho sejmeme a pokračujeme v pečení ještě asi čtvrt hodiny, dokud není horní vrstva křupavá.

Ohodnoťte tento recept:
3,7
Právě čtete

Recept na lasagne z mletého masa. Dopřejte si doma trochu Itálie