Menu
WomanOnly
Recepty na sladké Snadné

Hrníčkový recept na americké lívance

Martina Havlíčková

Martina Havlíčková

Doba přípravy: 20 min

Řeč bude o amerických lívancích, kterým se také někdy říká americké pancakes. Jak se liší od evropských lívanců a jak se připravují ty pravé americké se dozvíte v tomto článku.

Nadýchané americké lívance

Pancakes jsou v překladu prostě lívance a asi nejznámější jsou ty anglické či francouzské a samozřejmě ty americké. Jaký je však mezi nimi rozdíl? V Anglii i ve francouzsky mluvících zemích dělají lívance tradičně ze tří surovin – mouka, mléko a vejce. Oproti tomu americké lívance jsou specifické tím, že jsou nadýchané, jelikož se do nich přidává surovina navíc, je jím buď kypřící prášek či našlehaný vaječný bílek, nebo nakonec obojí.

Specifikum amerických lívanců je takové, že přestože jsou nadýchané, připravují se bez jakéhokoliv kynutí. Tradičně stačí přidat kypřící prášek se sodou a máte hotovo. Navíc, pokud využijete hrníčkovou metodu, příprava je skutečně rychlá.

V moderní Americe jsou lívance již dlouho oblíbenou snídaní. Někdy jim říkají hotcakes, ale častěji právě pancakes. Jsou to v podstatě naše české lívance, ale bez kvasnic. Mají měkkou krustu a houbovitý střed. Díky této struktuře mohou nasát sirup (nejčastěji se používá javorový) a podávají se v několika kusech naskládaných na sebe, mezi něž se prokládá zvolená náplň.

Spoustu skvělých receptů na variace těchto lívanců můžete najít v knize Pancakes and Waffles od Lou Seibert Pappas, kde se také dozvíte historické pozadí těchto snídaní a brunchů.

Suroviny

5 porcí

Postup přípravy

  1. Suché ingredience si nejprve důkladně promícháme. Důležité především je, aby byla mouka a kypřící prášek dobře promíchány, jinak budeme mít v těstě velké bubliny. Následně přidáme mléko a vejce. Ruční metličkou nebo elektrickým mixérem těsto dohladka promícháme.
  2. Na pánvi si předehřejeme olej a malou naběračkou uděláme tři malé lívance. Na mírném plameni smažíme dokud není vrchní strana tuhá a lívanec se dá obrátit, aniž by se těsto vylilo do pánve. Chce to trochu trpělivosti, neboť americké lívance se smaží podstatně delší čas než obyčejné palačinky, ale výsledek opravdu stojí za to. Opékáme dozlatova obě strany.
  3. Tip: Američané je často podávají s nuttelou či s burákovým máslem a marmeládou. V ovocné náplni se meze nekladou – k bobulovitému ovoci jako jsou borůvky či maliny se bude skvěle hodit zakápnutí javorovým sirupem. Pokud nemáte sirup, bohatě postačí také med, který skvěle ladí s pomeranči a třeba vlašskými ořechy.

Ohodnoťte tento recept:
3,7
Právě čtete

Hrníčkový recept na americké lívance