Kukuřičný, datlový či javorový sirup. Je to cesta, jak sladit zdravěji?

Javorový sirup

Klasickému bílému cukru se zastánci zdravého životního stylu vyhýbají velkým obloukem. Spousta lidí pak často sahá po javorovém, datlovém nebo třeba kukuřičném sirupu. Prospívají alternativní sladidla našemu zdraví a stojí vůbec za naši pozornost?


Jak sirupy vznikají?

Sladidla ve formě sirupů se vyrábí přirozenou fermentací. Obsahují zpravidla různé kombinace fruktózy, glukózy, maltózy a polysacharidů. V porovnání s klasickým bílým a třtinovým cukrem se tyto sacharidy do krve vstřebávají mnohem pomaleji. Díky tomu nedochází k náhlému úbytku energie, výkyvům nálad a neodolatelným chutím na sladké. Sirupy navíc obsahují i cenné látky, které bychom v cukru jen těžko hledali. Jedná se především o fosfor, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B.

Javorový sirup

Javorový sirup neboli kanadské zlato se získává z mízy stromu javoru a jeho hlavní složkou jsou jednoduché cukry. Javorový sirup proto nepatří mezi ta nejzdravější sladidla, ale i přesto se může pochlubit pozitivními účinky na náš organismus. Nachází se v něm vitaminy skupiny B, vitamin A a D, hořčík, mangan, draslík, vápník, zinek, železo a množství antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály. Díky své nezaměnitelné plné chuti si získal spoustu příznivců. Užít si ho můžete na v kaši, s palačinkami i lívanci.

Datlový sirup

Z přezrálých datlí a vody se vyrábí další oblíbený sirup. Jeho tmavá barva a hustá konzistence nápadně připomínají lesní med. S tím však nemá datlový sirup nic společného, a proto se stal vyhledávanou pochoutkou veganů. Obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo. Datlový sirup se díky svému složení doporučuje hlavně dětem, sportovcům, těhotným ženám a lidem, kteří jsou denně vystavení stresu. Ocení ho ale úplně všichni milovníci sladké chuti. Sirup můžete přidat do kaše, jogurtu, smoothie i různých dezertů. Chuťově se hodí i k oslazení rajčatové omáčky, která bývá bez sladidla často nakyslá.

Kukuřičný sirup

Kukuřičný sirup vzniká hydrolýzou kukuřičného škrobu. Je tekutý, velmi sladký a plný fruktózy a glukózy. Podle několika zahraničních studií se bohužel od klasického cukru příliš neliší a jeho nadměrná konzumace dokonce přináší určitá rizika ve formě obezity, cukrovky a srdečních onemocnění. Proto bychom s ním měli rozhodně šetřit. Pokud tedy hledáte alternativní sladidlo k oslazení kávy či ranní kaše, dejte raději přednost sirupu s lepším složením.

Jak poznat, zda jste ohroženi cukrovkou? Před nemocí varuje prediabetes

Agávový sirup

Sirup z agáve je velmi oblíbený zejména díky své silně sladké chuti, která je mnohem výraznější než u běžného cukru nebo medu. Sirup se získává z divoce rostoucích kaktusů a jeho konzistence je poněkud řidší. To však nic nemění na jeho výborné chuti. Agávový sirup je však svým složením velmi podobný kukuřičnému sirupu a klasickému cukru. Pokud to s jeho konzumací budeme přehánět, hrozí nám riziko cukrovky a nadváhy. Velké množství fruktózy v sirupu způsobuje citlivějším osobám trávicí potíže, jako je nadýmání, bolest břicha, průjem či zácpa.

Rýžový sirup

Rýžový sirup se vyrábí hydrolýzou škrobu a skládá se z glukózy, maltózy a polysacharidů. Neobsahuje žádnou fruktózu a energie se po jeho konzumaci uvolňuje do našeho těla pěkně postupně. Nedochází tak k nechtěným výkyvům nálad a chutím na sladké. Na druhou stranu v rýžovém sirupu nenajdeme ani tolik cenných látek, jako např. v sirupu javorovém nebo datlovém.

Závislost na sladkém. Jak se jí můžeme efektivně zbavit?

Čekankový sirup

Sirup z čekanky je na našem trhu novinkou. Vyrábí se z kořene čekanky a obsahuje až o 95 % méně cukrů než ostatní druhy sirupů. Naopak vyniká vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Čekankový sirup lze využít v teplé i studené kuchyni a můžete si jej dovolit i v případě, že hubnete.

Pořekadlo „všeho s mírou“ platí při slazení dvojnásob. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh sladidla, nepřehánějte to s jeho množstvím a dbejte na své zdraví.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*