Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Recept na čokoládové muffiny, kterým nikdo neodolá

Kateřina Beranová

Kateřina Beranová

Doba přípravy: 45 min

Maličké koláčky jménem muffiny jsou čím dál tím oblíbenějším pečivem, protože se hodí téměř ke každé příležitosti. Jsou nejen velmi chutnou svačinkou, ale také narozeninovým dezertem či výbornou snídaní. Proto nad ničím nepřemýšlejte a zkuste si upéct své vlastní muffiny, kterými uchvátíte celou rodinu i známé. My vám poradíme, jak na to.

Odkud muffiny pocházejí

V České republice se začali muffiny objevovat teprve nedávno, ale v zahraničí, především v Americe jsou nedílnou součástí životů tamních lidí už od 17. století. Muffiny jsou mistry převleku, a proto mohou být rozmanité jako žádné jiné pečivo. Šťavnaté koláčky mají svůj původ v anglickém čajovém pečivu, které si s sebou na cesty vzali lidé, kteří později osídlili Ameriku.

Jelikož jsou muffiny velmi jednoduché na přípravu, první Američané si je velmi oblíbili a začali s nimi experimentovat. Tak se postupně z obyčejného čajového pečiva vyvinuli sladké muffiny plněné nejrůznějšími krémy, ale také slané varianty. Dnes už se fantazii meze nekladou, a tak se z některých muffinů stávají malá umělecká díla.

Nejjednodušší těsto na světě

Pečení muffinů klasickým americkým způsobem je velmi jednoduché – dokonce nepotřebujete ani mixér. Prostě jen smícháte všechny suché přísady v jedné misce a tekuté přísady v misce druhé. Poté přidáme suché přísady do tekutých a všechno smícháte lžící a těsto na muffiny je hotové. Jak jednoduché, že?

Pečení muffinů, není žádná věda

Muffiny nejsnáze připravíte ve speciálním pečicím plechu se šesti nebo dvanácti formami. Pokud ho ale nechcete kupovat, můžete si vytvořit formičky snadno pomocí alobalu, nebo použijte jednorázové papírové formičky. Dnes jsou na trhu formičky nejrůznějších tvarů, velikostí i barev, a tak je jen na vás, které zvolíte. Zkuste upéct třeba muffiny ve tvaru srdíčka, jsou velmi originální!

Zdobení muffinů

Rychlá je nejen příprava těsta na muffiny, ale i jejich zdobení. Za pár chvil tak můžete z obyčejného moučníku vytvořit umělecký kousek. Můžete je ozdobit nejrůznějšími smetanovými či máslovými krémy, ovocem, nebo také čokoládou. Muffiny pro pokročilé můžete také ozdobit marcipánem, který se tvaruje do nejrůznějších obrazců. Nebojte se experimentovat, nic nemůžete zkazit!

Suroviny

12 porcí

Postup přípravy

  1. Rozehřejeme si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Do misky si vysypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. 
  2. Přidáme 2 celá vejce, kefír, olej a pečlivě smícháme. Můžeme použít i šlehač, abychom v těstě neměli hrudky. 
  3. Hořkou čokoládu si nakrájíme na droboulinké kousky a 3/4 vmícháme vařečkou do těsta.
  4. Můžeme použít papírové košíčky nebo použijeme silikonové košíčky, možno i formy. Naplníme maximálně 1 cm od vrchního kraje, muffiny hodně vylezou a mohlo by to přetéci. Až budeme mít vše naplněno, posypeme zbytkem hořké čokolády a můžeme péct. Doba pečení je asi 30 minut.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,8
Právě čtete

Recept na čokoládové muffiny, kterým nikdo neodolá