×
WomanOnly

Co jíst při zvracení? Víme, které potraviny vám zklidní žaludek

Co jíst při zvracení

Zvracením nám tělo dává jasně najevo, že je něco v nepořádku. Buď se chce zbavit pro nás nebezpečné látky, nebo obnovit porušenou rovnováhu v žaludku.

Reflex, který máme všichni

Zvracení patří mezi reflexy našeho těla. Předchází mu nepříjemné pocity v žaludku, případně motání hlavy a únava. Většinou k němu dochází, když něco špatného sníme, přeženeme to s alkoholem nebo nás postihne nějaké onemocnění. Ať už vás potká zvracení po jídle nebo kvůli nemoci, doporučené dietní opatření je stejné.

Nejčastější příčiny zvracení

  • onemocnění trávicího traktu (zánět žaludku, slinivky nebo žlučníku – poznáte se i podle zvracení žluči)
  • nádorové onemocnění trávicího ústrojí
  • porušení rovnovážného ústrojí ve vnitřním uchu (při jízdě dopravním prostředkem nebo na pouťové atrakci)
  • vystavení nepříjemným pachům
  • otrava jídlem (nejčastěji po konzumaci jídla s obsahem bakterií, virů nebo chemikálií)
  • potravinová alergie
  • přejedení se
  • zvracení po alkoholu (nadměrná konzumace nebo míchání různých druhů alkoholu)
  • těhotenství
  • bulimie
  • migréna
  • otřes mozku
  • chemoterapie a radioterapie
  • vedlejší účinek některých léků

Jak léčit průjem. Srovnáváme pro vás nejběžnější léky

Zjistěte důvod zvracení

V první řadě je důležité zjistit, zda zvracíte kvůli dietní chybě nebo se jedná o určité onemocnění. Popřemýšlejte, co jste za posledních 24 hodin jedli a kde jste se pohybovali. Zvracení z méně závažných důvodů většinou netrvá déle než pár hodin. Střevní viróza polevuje maximálně po 2 dnech. Jestliže zvracení delší dobu, spěchejte k lékaři. Ten vás vyšetří a zjistí, zda nemá zvracení vážnější příčinu.

Dieta při zvracení – dospělí

Skladba stravy v případě zvracení je podobná jako dieta při žaludeční nevolnosti. Vyhněte se kořeněným jídlům, uzeninám a všem špatně stravitelným potravinám. Pokud máte hlad, jezte po opravdu malých porcích častěji během dne. A co pít při zvracení? Zaměřte se na čistou vodu, minerálku bez bublinek, slabé bylinné čaje (heřmánek, meduňka, fenykl, máta) a černý čaj. Pijte po douškách a velmi opatrně, abyste žaludek příliš nedráždili.

Co jíst při zvracení:

  • suchary
  • starší rohlíky a housky
  • dětské piškoty
  • rýže
  • těstoviny
  • brambory (vařené, šťouchané, kaše)
  • vařená mrkev
  • jablka (zpočátku dušená)
  • banány
  • vařené kuřecí maso
  • vývary

Potraviny, kterým je lepší se vyhnout:

  • mastná a tučná jídla
  • kořeněné pokrmy
  • kynuté pečivo
  • sladkosti
  • mléčné výrobky
  • syrová zelenina
  • uzeniny
  • luštěniny

10 potravin, kterým byste se měli v nemoci raději vyhnout

Pozor na riziko dehydratace

Opakované zvracení u dospělých může stejně jako průjem vést až k nebezpečné dehydrataci organismu. Nejvíce ohrožení jsou přitom malé děti a senioři. Dehydrataci poznáte podle suchých úst, lepkavých slin, závratí, zvracení žaludečních šťáv a tmavě žluté moči. V tomto případě je nutné postupně zavodňovat organismus, případně užívat rehydratační roztok, který obsahuje nejen vodu, ale také minerální látky, které vaše tělo kvůli zvracení ztrácí. Rehydratační roztok seženete v každé lékárně.

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*