×
WomanOnly

Fenykl jako koření, léčivka i zelenina. Jaké má účinky a jak ho použít?

Fenykl
Zdroj: Depositphotos

Fenykl, též italský kopr, útrop či vlašský kopr, známe hlavně jako koření. Hlíza fenyklu je však výtečnou zeleninou se specifickou chutí, která ozvláštní studené i tepelně upravené pokrmy. Semínka fenyklu jsou také účinným přírodním repelentem proti klíšťatům a mají řadu příznivých účinků na naše zdraví. Čím dalším může fenykl překvapit a jak ho připravit?

Fenykl jako koření

Ve formě koření má fenykl nasládlou, lehce štiplavou chuť. Používá se především v italské, francouzské, indické a asijské kuchyni, a to například k dochucení dušeného masa, rybích polévek, nakládané zeleniny či sladkého pečiva. Jako koření se používají semena fenyklu, která mohou být celá, drcená i mletá. Fenykl je také součástí některých tradičních kořenicích směsí, například čínského koření pěti vůní nebo některých variant koření garam masala.

4 tipy, jak se zbavit rýmy přes noc. Zkuste fenykl nebo cibuli

Fenykl jako zelenina

Jakožto zelenina se u nás fenykl nepoužívá tak často, přitom se jedná o výbornou přísadu například do salátů či omáček. Čerstvý fenykl má lehce nasládlou chuť připomínající lékořici, ta se však během tepelné úpravy vytrácí. Fenykl můžeme restovat, dusit i péct. Jeho výhodou je, že se jen tak nerozvaří a zachovává si svou strukturu. Za nevýhodu lze považovat skutečnost, že ne vždy je fenykl v obchodech k dostání. Můžeme si ho však vypěstovat sami na záhonu.

Chtěli byste tuto netradiční zeleninu vyzkoušet, ale zatím nemáte zkušenosti s její přípravou? V tom případě se inspirujte třemi osvědčenými recepty z fenyklu na konci článku.

Fenykl jako přírodní odpuzovač klíšťat

Semena fenyklu jsou nejen výtečným kořením, ale i spolehlivým přírodním repelentem proti klíšťatům. Vůně fenyklu klíšťata odpuzuje, stačí proto nasypat semínka do látkového sáčku a ten nosit při sobě například v lese nebo na jiných místech, kde se tito parazité vyskytují.

Fenykl a jeho příznivé účinky na zdraví

A s jakými neduhy nám fenykl může pomoci? Předně se jeho semena používají při nadýmání a bolesti břicha, od níž dokáže rychle ulevit. Kromě toho je fenykl běžnou součástí čajů pro kojící ženy, protože zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Dále tlumí kašel, usnadňuje vykašlávání hlenů a pomáhá při infekcích urogenitálního traktu. Říká se také, že fenykl bojuje proti chudokrevnosti, srovnává krevní tlak, pomáhá při menstruačních bolestech, působí jako prevence rakoviny, zvyšuje imunitu a zpomaluje zhoršování zraku spojené s věkem.

Z fenyklu si můžeme připravit buďto nálev, nebo mletá semena rozmíchat například v mléce a vypít. Příprava nálevu je jednoduchá, stačí 1 lžičku fenyklu zalít 250 ml vody a nechat 10 minut louhovat. Denní dávka by neměla přesáhnout 10 g. Fenyklový čaj se často podává také kojencům, kterým účinně pomáhá od bolesti bříška.

Na vlastní kůži lze blahodárné účinky fenyklu pocítit díky kosmetickým produktům, jichž je tato bylina součástí. Rovněž je možné fenyklový nálev používat jako pleťovou vodu (nejen) na mastnou pleť.

Je bezpečné konzumovat fenykl v těhotenství?

Některým bylinkám je nutné se během těhotenství vyhýbat, nicméně fenykl mezi ně nepatří. Můžeme tedy bez obav konzumovat doma připravený fenyklový nálev či pokrmy obsahující bulvu fenyklu. Jak jsme již zmínili, fenykl je také běžnou součástí čajů na podporu tvorby mateřského mléka.

3 recepty z fenyklu, které musíte znát

Čerstvý fenykl je výtečnou zimní zeleninou, kterou lze přidat do celé řady jídel či ji konzumovat jako přílohu. Vyzkoušejte fenykl upéct s parmezánem, přidat ho do jednoduché rajčatové omáčky na těstoviny či jej uvařit v pomalém hrnci společně s hovězím masem.

Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?

Pečený fenykl s parmezánem

Fenykl po upečení nemá svou typicky lékořicovou chuť, připomíná spíše ořechy a je krásně krémový. Podávejte jej jako přílohu například k pečenému či grilovanému kuřecímu masu nebo k čemukoliv jinému, co byste jinak servírovali s bramborem.

Ingredience:

  • 2 velké fenykly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrst strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Fenykl opláchneme, odstraníme stonky a bulvu nakrájíme na silné proužky.
  2. Nakrájený fenykl dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  3. Pečeme 20 minut, poté fenykl posypeme strouhaným parmezánem a dáme péct na dalších 10 minut.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut

Těstoviny s fenyklem a rajčatovou omáčkou

Domácí rajčatová omáčka je vděčné jídlo, kterým nepohrdne ani ten nejnáročnější strávník. Zkuste ji příště ozvláštnit kousky fenyklu, který jí dodá neobvyklou, příjemně nasládlou chuť.

Ingredience:

  • 6 rajčat
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 fenykl
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sušené oregano
  • sůl, pepř
  • těstoviny

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, fenykl očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme fenykl a česnek a ještě asi minutu vše společně restujeme. Poté přidáme také nakrájená a oloupaná rajčata, protlak, osolíme, opepříme a necháme dusit pod pokličkou do změknutí fenyklu.
  3. Na závěr omáčku dochutíme oreganem a případně také solí či pepřem. Podáváme s těstovinami.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Jak odkyselit organismus? Dejte si detoxikaci a změňte jídelníček

Hovězí na fenyklu z pomalého hrnce

Výhodou pomalého hrnce je, že jednotlivé ingredience stačí nakrájet, vložit do hrnce a promíchat. Poté jednoduše nastavíte hrnec na požadovanou teplotu a dobu vaření a můžete se věnovat něčemu jinému. Jste-li majiteli pomalého hrnce, zkuste hovězí maso s fenyklem a červeným vínem. Uvidíte, že pár hodin čekání se v tomto případě vyplatí.

Ingredience:

  • 400 g hovězího masa (např. plec)
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 2 fenykly
  • 2 mrkve
  • 4 brambory (typ A)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • hladká mouka dle potřeby
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek najemno. Brambory pouze opláchneme, nemusíme je loupat. Fenykl omyjeme a nasekáme na několik silných plátků. Hovězí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
  2. V pánvi rozehřejme kousek másla a maso restujeme, dokud nezhnědne. Poté jej vložíme do pomalého hrnce, přidáme cibuli, česnek, fenykl, mrkev, pórek, brambory, tymián, nové koření a bobkové listy. Osolíme a opepříme dle chuti.
  3. Vmícháme červené víno, vývar a hořčici. Vaříme v pomalém hrnci na nejnižší teplotu po dobu 5 hodin.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 5,5 hodin



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*