Menu
WomanOnly

3 nejlepší veganské recepty z brambor. Zachutnají opravdu všem

Už dávno jsou pryč doby, kdy se „masožravci“ dívali na lidi, kteří se stravují jinak, skrz prsty. Odchylky od normálu jsou v naší společnosti tolerovány čím dál více, otázka ale je, co je považováno za normální. Pro někoho je přirozené jíst pouze rostlinné produkty, někdo se neobejde bez masa a v době, kdy je takzvaně in jíst zdravě, se do popředí zájmu českých strávníků dostává veganská strava.

Předpokládáme, že už dávno odzvonilo teoriím, že vegetariáni si mohou v restauraci objednat pouze smažený sýr a vegani se živí zrním. Vyřadit z jídelníčku maso nebo veškeré živočišné produkty v případě veganů neznamená, že se musí vegani pást na louce. Možná byste se divili, jak pestře a zdravě se vegani stravují. My pro vás máme tři recepty z brambor, na kterých si opravdu pochutnáte a zaručujeme vám, že podle chuti ani nepoznáte, že se jedná o pokrmy z veganského jídelníčku.

Brambory v těstíčku

  • 500g hladké mouky
  • 500g vařených brambor
  • 120g rostlinného másla
  • sůl
  • indické pikantní koření, např. tandori

Z mouky, másla, soli a malého množství vody vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Plníme nádivkou z koření a brambor nastrouhaných na jemném struhadle, čtverečky uzavřeme a okraje přitiskneme. Smažíme na rostlinném oleji z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborové karbanátky

  • 1kg brambor
  • 5 lžic polohrubé mouky nebo strouhanky
  • 3-4 lžíce rostlinného másla

Brambory uvaříme do měkka a umeleme v mlýnku nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme mouku, promícháme a tvarujeme karbanátky. Krátce osmažíme na oleji z obou stran a dáme dopéct do trouby.

Plněné bramborové knedlíky

  • 600 g brambor uvařených ve slupce
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 100 g sójových kostek
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kari
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 malá petržel
  • 1 a 1/2 cibule
  • sůl

Do vařící vody přidáme sójovou omáčku, sušené houby, kari, na kostky nakrájenou petržel, 1/2 cibule, sójové kostky a dáme vařit. Kostky po uvaření nakrájíme na drobno. Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji a smícháme se sójovým masem. Brambory mezitím oloupeme a nastrouháme na jemno, s moukou, krupicí a solí zapracujeme v těsto. To pak plníme připravenou náplní. Hotový knedlík obalíme v mouce, aby se nerozpadl, a vaříme ve vroucí vodě 10-15 minut. Věříme, že si na našich receptech pochutnají i milovníci masa!

Ohodnoťte tento recept:
4,7
Právě čtete

3 nejlepší veganské recepty z brambor. Zachutnají opravdu všem