Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

7 důvodů, proč jíst brokolici

Současně s proniknutím brokolice na náš trh se vyrojilo také množství proč? je dobré jíst tuto plodinu, příbuznou květáku, která k nám stejně jako květák doputovala ze Středomoří.

Výživová hodnota brokolice

Přestože brokolice vykazuje podobné léčivé účinky jako květák, vzhledem k nutričním hodnotám si stojí na žebříčku o něco lépe. Má mnohem vyšší hodnoty vitamínu C, provitamínu A, vápníku, hořčíku a síry.

Přestože ji většina lidí na talíři konzumuje spíše ve vařené podobě, z hlediska léčby a prevence je nejúčinnější syrová.

A pokud jste ještě brokolici nepřišli na chuť nebo dáváte stále přednost jejímu bratru květáku, třeba vás následující proč? k brokolici přivedou.

1. Brokolice a dusičnany

Na rozdíl od květáku, není brokolice tak náchylná přijímat dusičnany, které ve větším množství organizmus zatěžují.

Jak upravit brokolici: 3 jednoduché recepty, které si zamilujete

2. Ochrana střevní sliznice

Díky vysokému množství síry, chrání a posiluje brokolice střevní sliznici. Ta je pak více odolná zánětlivým onemocněním. Pravidelná konzumace také snižuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva a žaludku.

3. Brokolice a záření

Brokolice pomáhá lépe snášet ionizující záření. Výzkumy, které byly provedeny na zvířatech ukázaly, že ve skupině, která byla pravidelně krmena brokolicí a poté vystavena vysokým dávkám záření, přežilo 60% jedinců; na rozdíl od druhé skupiny, ve které nepřežil ani jediný.

4. Děti, těhotné a kojící ženy

Brokolice patří do jídelníčků už nejmenších dětí právě pro svoji vysokou výživovou hodnotu a nižší obsah dusičnanů. Stejně tak prospěšná je pro těhotné a kojící ženy, které by si ji měly často dopřávat.

Recept na brokolicové karbanátky: Sytý oběd plný zeleniny

5. Překyselení organizmu

Podobně jako další druhy zeleniny, je brokolice zásadotvorná, a proto pomáhá navrácení rovnovážného stavu při překyselení organizmu a léčbě onemocnění vzniklých tímto překyselením.

6. Brokolice a rakovina

Díky vysokému obsahu karotenoidů stojí brokolice vysoko na seznamu zeleniny bojující proti rakovině. Její konzumace je dávána do souvislosti s nízkým výskytem rakoviny tlustého střeva, konečníku, žaludku, močového měchýře a prostaty. Pomáhá též chránit před rakovinou plic a děložního čípku.

8 receptů na brokolicovou polévku. Zkuste ji se smetanou i varianty bez ní

7. Léčba osteoporózy

Především díky vysokému obsahu vápníku (103mg na 100g brokolice) je její konzumace významná při léčbě osteoporózy.

Ohodnoťte tento článek:
4,3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

7 důvodů, proč jíst brokolici