×
WomanOnly

7 důvodů, proč jíst brokolici

Proč jíst brokolici

Současně s proniknutím brokolice na náš trh se vyrojilo také množství proč? je dobré jíst tuto plodinu, příbuznou květáku, která k nám stejně jako květák doputovala ze Středomoří.

Výživová hodnota brokolice

Přestože brokolice vykazuje podobné léčivé účinky jako květák, vzhledem k nutričním hodnotám si stojí na žebříčku o něco lépe. Má mnohem vyšší hodnoty vitamínu C, provitamínu A, vápníku, hořčíku a síry.

Přestože ji většina lidí na talíři konzumuje spíše ve vařené podobě, z hlediska léčby a prevence je nejúčinnější syrová.

A pokud jste ještě brokolici nepřišli na chuť nebo dáváte stále přednost jejímu bratru květáku, třeba vás následující proč? k brokolici přivedou.

1. Brokolice a dusičnany

Na rozdíl od květáku, není brokolice tak náchylná přijímat dusičnany, které ve větším množství organizmus zatěžují.

Jak upravit brokolici: 3 jednoduché recepty, které si zamilujete

2. Ochrana střevní sliznice

Díky vysokému množství síry, chrání a posiluje brokolice střevní sliznici. Ta je pak více odolná zánětlivým onemocněním. Pravidelná konzumace také snižuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva a žaludku.

3. Brokolice a záření

Brokolice pomáhá lépe snášet ionizující záření. Výzkumy, které byly provedeny na zvířatech ukázaly, že ve skupině, která byla pravidelně krmena brokolicí a poté vystavena vysokým dávkám záření, přežilo 60% jedinců; na rozdíl od druhé skupiny, ve které nepřežil ani jediný.

4. Děti, těhotné a kojící ženy

Brokolice patří do jídelníčků už nejmenších dětí právě pro svoji vysokou výživovou hodnotu a nižší obsah dusičnanů. Stejně tak prospěšná je pro těhotné a kojící ženy, které by si ji měly často dopřávat.

Recept na brokolicové karbanátky: Sytý oběd plný zeleniny

5. Překyselení organizmu

Podobně jako další druhy zeleniny, je brokolice zásadotvorná, a proto pomáhá navrácení rovnovážného stavu při překyselení organizmu a léčbě onemocnění vzniklých tímto překyselením.

6. Brokolice a rakovina

Díky vysokému obsahu karotenoidů stojí brokolice vysoko na seznamu zeleniny bojující proti rakovině. Její konzumace je dávána do souvislosti s nízkým výskytem rakoviny tlustého střeva, konečníku, žaludku, močového měchýře a prostaty. Pomáhá též chránit před rakovinou plic a děložního čípku.

Recept na brokolicovou polévku se smetanou. Objevte zeleninový ráj

7. Léčba osteoporózy

Především díky vysokému obsahu vápníku (103mg na 100g brokolice) je její konzumace významná při léčbě osteoporózy.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*