Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

8 důvodů, proč nejíst sladké a bílý cukr

Adéla Beranová

Adéla Beranová

19. 8. 2014

Spotřeba bílého cukru rapidně stoupá, průměrně sní každý z nás neuvěřitelných 73 kilo cukru za rok. Přitom nám nepřináší zhola nic dobrého! A nejde jen o tloustnutí, ale v podstatě i o život. Bílý cukr totiž nejen podporuje různé infekce, ale také oslabuje imunitní systém.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

1. Sladkostmi se dopracujete k nadváze

První a pro mnohé nejděsivější důvod, proč nejíst sladkosti je hrozba nadváhy. Kalorická hodnota cukru je závratně vysoká a výživová hodnota prakticky nulová. Navíc jsou přebytky, které nespálíte pohybem okamžitě ukládány ve svalech a játrech a pak se rychle mění na tukové zásoby.

Tuky se neukládají jen v podobě nevzhledně vybouleného bříška nebo většího pozadí, ale i v orgánech, jejichž funkci značně oslabují.

2. Kolísání cukru v krvi

S tloustnutím a sladkostmi úzce souvizí změny hladiny krevního cukru. Cukr si naše tělo pečlivě hlídá, a proto reaguje na jakoukoli sladkost, kterou sníte velice rychle a prudce cukr zase snižuje. Tomuto stavu se pak říká hypoglykemie a je pro nás velmi nevýhodný, protože pociťujeme hlad a znovu chuť na sladké, i když už jsme ho před chvílí snědli.

Opakované a výrazné výkyvy hladiny krevního cukru mohou vést ke vzniku cukrovky!

3. Přicházíme o vitamíny a minerály

Bílí cukr sám o sobě neobsahuje žádné výživové látky, ale k jeho zpracovaní jsou minerály i vitamíny potřeba. Proto musí tělo sáhnout do svých zásob, zejména pro hořčík a vápník. Tělo se pak snaží tuto nerovnováhu obnovit a čerpá ze skladových zásob v podobě zubů a kostí, což rozhodně není ideální.

Proč nesníst čokoládu?

  • protože je příšerně kalorická
  • protože když sníte tuto, sníte i další
  • protože vám nedovolí vzít si krásné oblečení (skinny jeans, uplé triko, přiléhavé šaty…)
  • protože jste ušli dlouhou cestu na to, abyste dostávaly rozkazy od čokolády
  • protože jablko je zdravější
  • protože za to nestojí

4. Oslabuje imunitní systém

Cukr blokuje činnost bílých krvinek, které pak nedokážou pohlcovat bakterie nebo viry.

Výsledky studií mimo jiné prokázaly, že množství cukru obsažené ve dvou sklenicích slazené limonády oslabuje imunitní reakce až o 50 % po dobu pěti hodin po vypití.

5. Zhoršuje paměť

Když se budete ládovat jenom sladkostmi, bude vaše tělo spotřebovávat hodně vitamínů B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku. Podle některých výzkumů mají lidé s vysokou hladinou cukru v krvi častěji problémy s pamětí.

6. Napomáhá stárnutí kůže

Bílý cukr obsažený ve většině sladkostí narušuje kolagen, který dává pružnost pokožce.

Proto platí, že čím vyšší hladina krevního cukru je, tím starší člověk vypadá.

7. Je návykový

Dáte si jednu sušenku a toužíte po další. Podle vědců ze San Francisca ovlivňuje konzumace cukru stejné oblasti v mozku, jako alkohol nebo cigarety, takže i na cukru si můžete vypěstovat závislost.

8. Podporuje kvasinkové infekce

Mnoho žen trápí kvasinkové infekce a jiné gynekologické potíže, které přímo souvisí se zvýšenou konzumací cukru a sladkostí. Kvasinky jsou totiž v našem těle přirozeně, problém nastává jen, když se rozmnoží. A je známo, že kromě jiných, může být spouštěčem infekcí právě cukr, kterým se kvasinky živí.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

8 důvodů, proč nejíst sladké a bílý cukr