Menu
WomanOnly
Recepty na oběd

Bramborový guláš s klobásou či sojovým masem. Snadné jídlo, které zasytí

Bramborový guláš neboli buřtguláš zná pravděpodobně úplně každý. Ačkoliv jej vaříme hlavně tehdy, když se v naší spíži nacházejí jen základní ingredience, neměli bychom jeho kouzlo podceňovat – bramborový guláš je velmi chutné jídlo, které uspokojí i mlsné jazýčky. Připravte bramborový guláš s klobásou nebo sojovým masem a uvidíte, že sklidí úspěch.

Bramborový guláš s klobásou

Součástí klasického bramborového guláše je uzenina. Ideální je použít kvalitnější klobásu, kterou také uvádíme v našem receptu, ale dobrou službu udělá i obyčejný buřt, jenž tomuto pokrmu koneckonců propůjčil jméno.

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibule nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji.
  2. Klobásy nakrájíme na kolečka nebo kostičky, přihodíme je k cibuli a pár minut restujeme.
  3. Zasypeme kmínem a mletou sladkou a pálivou paprikou. Dáváme pozor, abychom koření nespálili. Nakonec přisypeme také hladkou mouku.
  4. Přilijeme zhruba litr studené vody a přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky a prolisovaný česnek. Přivedeme k varu.
  5. Bramborový guláš vaříme, dokud brambory nezměknou. Dochutíme ho solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s chlebem nebo jen tak.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Veganský bramborový guláš

Ne každý si na uzenině v bramborovém guláši pochutná. Jste vegan, vegetarián či jen neholdujete uzeninám? V tom případě si připravte bramborový guláš bez masa. Jednoduše použijte sojové nudličky, které jídlu dodají bílkoviny a adekvátně zasytí.

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 200 g sojových nudliček
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Sojové nudličky uvaříme podle návodu a vodu slijeme.
  2. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme uvařené sojové maso a restujeme. Po chvíli přisypeme mletou pálivou a sladkou papriku, kmín a hladkou mouku, abychom vytvořili zásmažku.
  3. Přilijeme zhruba litr studené vody. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vaříme do změknutí brambor.
  4. Hotový veganský bramborový guláš dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Podávat jej můžeme s pečivem i jen tak.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Bramborový guláš s klobásou či sojovým masem. Snadné jídlo, které zasytí