×
WomanOnly

Recepty: Domácí hranolky na 3 způsoby. Které si zamilujete vy?

Domácí hranolky bylinkové

Křupavé hranolky, které by se rozplývaly na jazyku a chutnaly po skutečných bramborách jsou snem každého jejich milovníka. Poradíme vám, jak si takové připravit doma.

Umět připravit výborné domácí hranolky je kumšt. A ti, kteří je umí, si svou recepturu hlídají jako oko v hlavě. My jsme pro vás ale vypátrali ty nejlepší recepty na domácí hranolky, po kterých se budete vy i rodina oblizovat až za ušima. Pokud bramborám nefandíte, máme pro vás i zdravou alternativu: hranolky z celeru, řepy či mrkve. A co by byly hranolky bez kečupu? Proto na konci článku najdete bonus: jednoduchý recept na domácí kečup.

Na začátek je důležité zmínit, že nejvhodnějšími bramborami na domácí hranolky jsou ty, které obsahují více škrobu. Proto se v obchodě porozhlédněte po bramborách typu C. Vybírejte větší kusy brambor, z nichž lépe nakrájíte požadovaný tvar.

Domácí hranolky z brambor na 3 způsoby

Domácí hranolky jednoduše a rychle

Nemáte na kouzlení v kuchyni čas a vystačíte si s jednoduchým návodem na domácí hranolky? Už za přibližně půl hodiny je můžete mít na talíři. Jak na to?

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky – ideálně stejně dlouhé a stejně tenké/silné.
  2. Hranolky dejte do hrnce se studenou vodou a přidejte lžíci vinného octa. Na 300 gramů hranolek by měla připadnout jedna polévková lžíce. Díky tomu si zachovají během další přípravy svůj tvar a nezčernají vám.
  3. Hranolky poté vařte cca 8 – 12 minut.
  4. Poté je zceďte, nechte vysušit a zchladnout.
  5. Na závěr dejte hranolky na pánev či do fritézy a smažte je přibližně minutku na slunečnicovém oleji.

Osolíme, dopřepříme nebo jinak ochutíme až závěrem.

 

Domácí hranolky zapečené se sýrem

Také patříte k těm, kteří by dávali sýr úplně na všechno? V tom případě je pro vás tento recept jako stvořený. Ideální je pro tento recept cheddar, ale použít můžete klidně i eidam nebo parmezán.

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky.
  2. V míse si připravte směs ze 3 lžic rostlinného oleje, špetky soli, pepře a mleté papriky a jednoho či dvou stroužků česneku. Hranolky ve směsi opatrně a důkladně obalte.
  3. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím si hranolky rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy.
  4. Na závěr posypte hranolky svým oblíbeným sýrem. Čím více na jemno sýr nastrouháte, tím lépe se dostane i ke spodní vrstvě hranolek. (Masožravci mohou přidat na jemno nakrájenou slaninu.)
  5. Hranolky pečte 25 – 30 minut, dokud nechytnou krásně zlatavou barvu.

 

Domácí bylinkové hranolky

Nejen pro milovnice bylinek. Tento způsob přípravy hranolek se skvěle hodí k rybám a zeleninovým pokrmům.

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky.
  2. V míše si připravte směs ze 3 lžic rostlinného oleje, špetky soli, rozmarýnu, bazalky, tymiánu a šalvěje.
  3. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím si hranolky rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy.
  4. Hranolky bylinkovou směsí potřete.
  5. Poté je pečte v troubě přibližně 25 – 30 minut.

 

Recepty na hranolky bez brambor

Cuketové hranolky

Suroviny: 2 menší cukety, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 vejce, polévková lžíce mléka, stroužek česneku

Příprava:

  1. Omyté a na hranolky nakrájené cukety osolte a nechte 30 minut stát ve vodě.
  2. Poté hranolky opatrně osušte.
  3. Z mléka, česneku, vajec a mouky připravte těstíčko, ve kterém cuketové hranolky obalte.
  4. Na rozpáleném oleji smažte dozlatova.

Mrkvové hranolky

Suroviny: 0,5 kilogramů mrkve, koření dle vlastní chuti, olivový olej

Příprava:

  1. Mrkev očistěte a nakrájejte na hranolky.
  2. Hranolky rozprostřete na plech a pečte při 200 stupních přibližně 25 minut.
  3. Pokud dostatečně nezměknou, můžete je na sucho doladit na pánvičce – cca 3 minuty.

Hranolky z červené řepy

Suroviny: 3 ks červené řepy, koření dle vlastní chuti, lžička uzené papriky, 4 lžíce olivového oleje

Příprava:

  1. V míse si připravte “marinádu” z olivového oleje a koření (nejčastěji se používá sůl, pepř, sušený česnek apod.).
  2. Řepu očistěte a nakrájejte na hranolky.
  3. Hranolky v marinádě pečlivě obalte ze všech stran a vyskládejte na plech s pečícím papírem.
  4. Následně je pečte při 180 stupních cca 35 minut či déle. Získají-li tmavší barvu, berte to jako signál, že jsou hranolky již hotové.

Bonus: Recept na domácí kečup

Domácí hranolky si jistě zaslouží domácí kečup. Máte-li čas a chcete zkusit něco jiného než kečup ve skle či plastu, připravte si vlastní domácí kečup! Je skvělý a zdravý a jakmile ho ochutnáte, nebudete chtít už žádný jiný. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.

Suroviny: 2 kg rajčat, 250 g kuchyňské cibule, 250 g jablek, 150 ml vody, 150 ml octa, 150 g javorového sirupu, lžička mleté papriky, 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 3 ks hřebíčku, 10 kuliček černého pepře, špetka skořice a soli

Příprava:

  1. Rajčata rozkrojte napůl a dejte do hrnce spolu s očištěnými a nakrájenými jablky (vč. slupky) a oloupanou a na jemno nasekanou cibulí.
  2. Přidejte ocet, sirup a veškeré koření.
  3. Za občasného míchání vařte přibližně 1 hodinu anebo dokud směs nezhoustne.
  4. Směs rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes husté síto.
  5. Ještě horký kečup nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a sterilujte přibližně 20 minut.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*