×
WomanOnly

Recept na domácí meruňkový džem

Recept na meruňkový džem

Zavařeniny a jiné speciality, díky kterým mohly již od nepaměti naše prababičky překonat zimu již dávno nejsou takovou spásou. Nicméně domácí marmelády a džemy mohou být delikatesou, která vám zpestří chladnější měsíce.

Recept na skvělý meruňkový džem

 Suroviny:

  • 1kg oloupaných a vypeckovaných meruněk
  • 450g krupicového cukru
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

Příprava:

Meruňky nejprve vhodíme do vroucí vody, aby se z nich uvolnila slupka. Poté oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Meruňky poté smícháme s cukrem a necháme přes noc odpočívat. Druhý den tuto směs přendáme do hrnce a za stálého míchání necháme dojít k varu. Poté vaříme přibližně 10 minut.

Jak správně sušit meruňky? Zkuste tento jednoduchý návod

Džem je hotový, když za sebou vařečka zanechá cestičku a na povrchu se vytvoří pěna. Pokud džem po zchladnutí tuhne a není tekutý, je to ten správný čas na přípravu sklenic. Ty by měly být sterilizované. Po naplnění džemem je obrátíme dnem nahoru. Domácí meruňkový džem je hotov.

Tento džem skvěle chutná nejen k snídani namazaný na kousku pečiva, ale také jako sladidlo do čaje, náplň do meruňkových knedlíků nebo jako skvělá příloha k ovesné kaši. Stačí dát povařit v mléce cca půl šálku ovesných vloček. Přidáme 1-2 lžíce domácího meruňkového džemu a mandle a navrch posypeme skořicí.



1 Komentář Recept na domácí meruňkový džem

  1. na zavařování marmelád doporučuji zavařovat v myčce, kdy nechám proběhnout nevyšší stupen teploty. Ještě nikdy se mi marmeláda nepokazila a to jí dělám hektolitry. Odpadá hrnec, sledování teploty, vytahování z horké vody. Čisté a pohodlné a pro marmelády stačí.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*