×
WomanOnly

Espuma pohladí vaše chuťové pohárky. Dopřejte si lahodnou pěnu na sladký i slaný způsob

Jahodová espuma

Chcete sobě a svým hostům dopřát nevšední dezert nebo nápaditý předkrm? Pak se pusťte do přípravy espumy. Nadýchaná pěna může být sladká, slaná, studená i teplá. Chutnat přitom může po banánech, čokoládě, křenu nebo třeba chřestu.

Co je espuma?

Lehká pěna doslova rozplývající se na jazyku je mistrovským dílem mnoha šéfkuchařů. A jaký má vlastně espuma význam? Výraz lze ze španělštiny doslovně přeložit jako „pěna“. K její výrobě vám postačí jen pár ingrediencí. Neobejdete se však bez šlehačkové lahve neboli espuma whip. Díky N2O totiž vytvoříte z pyré, krému, coulis, extraktu, šťávy nebo vývaru chutnou nadýchanou pěnu. Potřebný tvar pokrmu dodá želatina, agar, tuk, bílek nebo škrob. U teplé espumy je pro docílení kýženého tvaru potřebná smetana nebo creme fraiche. Na rozdíl od klasické pěny však nemá espuma dlouhou trvanlivost a není tak vhodná k prodeji v bufetech a cukrárnách.

Espuma má španělské kořeny

A co říká o výrazu espuma wikipedie? Podle největší online encyklopedie jde o způsob kulinářské úpravy, při které se tekutina napěňuje v sifonu za použití oxidu dusnatého. Tuto techniku vyvinula španělská šéfkuchařka Ferran Adriá pro svou tříhvězdičkovou restauraci el Bulli. A my pro vás máme na přípravu pravé espuma recept.

Perfektní mléčná pěna doma

Banánová espuma

Ingredience:

  • 3 banány
  • 100 g cukru
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Banány oloupejte, odvažte z nich 300 g a nakrájejte na plátky.
  2. K banánům přidejte cukr, citrónovou šťávu a rozmixujte v mixéru do hladka.
  3. Směs nyní propasírujte tak, aby se v ní nenacházely žádné hrudky.
  4. Přendejte do šlehačkové lahve, uzavřete ji a se dvěma bombičkami N2O vytvořte espumu.
  5. Nechte vychladit v ledničce alespoň na 2 hodiny a poté podávejte jako dezert nebo ozdobu moučníku, koláče či dortu.

Malinová espuma

Ingredience:

  • 500 g čerstvých nebo mražených malin
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 plátky bílé želatiny
  • šťáva z 1 citrónu
  • 150 ml bílého vína
  • 4 lžíce malinového destilátu

Postup:

  1. Maliny povařte s citrónovou šťávou a cukrem.
  2. Rozvařené maliny rozmixujte ponorným mixérem a poté propasírujte přes jemné síto.
  3. Z tekutiny oddělte 350 ml a dejte stranou.
  4. Želatinové plátky nechte nabobtnat ve studené vodě.
  5. Bílé víno lehce zahřejte a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu.
  6. Ke směsi přidejte malinový destilát a protlak a opatrně promíchejte.
  7. Poté znovu propasírujte přes jemné síto a nalijte do šlehačkové lahve. Postupně našroubujte dvě bombičky a silně protřepejte.
  8. Hotovou espumu dejte chladit do lednice a podávejte s koláčem, ovocem, sorbetem nebo zmrzlinou.

Křenová espuma

Ingredience:

  • 300 g sýru žervé
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g čerstvého křenu
  • Šťáva z citrónu
  • sůl

Postup:

  1. Nastrouhejte křen a smíchejte ho s citrónovou šťávou, žervé a solí.
  2. Smetanu vyšlehejte do tuha a přidejte k sýrové směsi.
  3. Nalijte do vychlazené šlehačkové lahve a vpusťte 1 – 2 bombičky N2O.
  4. Křenovou espumu dejte před podáváním chladit do lednice a podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*