×
WomanOnly

Houby nemusíte jíst hned, zavařujte si je na horší časy. Máme recept

Zdroj: Shutterstock.com

Spotřebovat všechny houby, které najdete, může být nad lidské síly. Není to navíc ani nutné, snadno si totiž svoje úlovky můžete uchovat na dobu, kdy byste je v lesích hledali jen těžko. Zkuste zavařování, v zimě si budete blahořečit.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Jednoduchý recept na zavařování hub

  • 1 kg hub
  • 70 g cukru
  • 25 g soli
  • 850 ml vody
  • 300 ml 3% octa, bobkové listy, hořčičné semínko, kuličky pepře, kuličky nového koření, sůl

Houby očistíme a nakrájíme na kousky velké dva až tři centimentry, menší houby můžeme nechat celé.

Nejprve houby předvaříme asi 5 minut v osolené vodě. Na litr vody dáme 20 g soli.

Na dno půllitrových sklenic dáme po jednom bobkovém listu, pár kuliček pepře a nového koření a si půl lžičky hořčičného semínka.

Pak si připravíme sladkokyselý nálev tak, že smícháme 70 g cukru, 25 g soli s 850 ml vody a 300 ml octa, přivedeme k varu a ihned odstavíme.

Předvařené houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem a sterilizujeme 25 až 30 minut při teplotě vody 100 °C.

Houby pak necháme ještě 3 až 4 týdny uležet v chladu a temnu.

Tip: Přidat můžeme podle chuti ještě další dobroty, jako třeba hřebíček, kolečka mrkve nebo křenu, nakrájenou cibuli či křen, dokonce i na růžičky rozebraný květák či proužky papriky.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*