×
WomanOnly

Jak jíst zdravě a levně. Máme 20 skvělých tipů

Jak jíst zdravě a levně

Zdravá strava nemusí být drahá. Ať už chcete zhubnout nebo si jen udržet dobrou kondici, vyzkoušejte naše triky, díky kterým bude vaše zdravé stravování levnější, a vy se budete cítit skvěle.

Zdravý jídelníček si můžete vytvořit snadno a levně. Jak ušetřit a přitom jíst zdravě? Využijte naše tipy.

1. Zeleninu před vařením krájejte na velké kusy

Čím více zeleninu před tepelnou přípravou nakrájíte, tím více narušíte její ochrannou vrstvu a do malých kousků pronikne více vody. Přijdete tak o cenné výživné látky a vitamíny. Vařte zeleninu raději vcelku, pokud je to možné, nebo ji pokrájejte jen minimálně.

2. Namixujte si vlastní snídaňové směsi

Nejen, že připravené müssli směsi v obchodech jsou drahé, ale taky obsahují spoustu cukru, nebo hůře glukózovo-fruktózového sirupu, které do zdravé výživy nepatří. Kupte si čisté ovesné vločky, směs oříšků, semínka a sušené ovoce. Směs si smíchejte doma a získáte vaši vlastní zdravou snídani.

3. Jezte vejce každý den

Vejce jsou skvělým a levným zdrojem bílkovin a mýtus, že jsou nezdravé a zvyšují cholesterol, je už dávno vyvrácen. Míchaná s cibulkou, omeleta se špenátem, fitness lívance s ovesnými vločkami…zapojte fantazii a připravte vejce na různé způsoby, vejce vás totiž skvěle zasytí na dlouhou dobu a nebudete tak mít nutkání uzobávat mezi jídly.

Jedení hmyzu je zdravé a za pár let jej budeme jíst všichni

4. Přestaňte odšťavňovat ovoce

Kupujete si čerstvé ovocné šťávy nebo je připravujete doma? Vyzkoušejte jednoduchý trik: zkuste sníst tři pomeranče po sobě. Je to složité? Jak dlouho jste jedli? Nejspíš to byla delší doba, než za kterou vypijete velkou sklenici ovocného džusu.

V ovocné šťávě ale, i když je čerstvě vymačkaná, není důležitá vláknina a stopové prvky, kterou do těla dostanete, když jíte celé ovoce. Navíc množství ovoce použité na koktejl může pěkně provětrat vaší peněženku. Pokud chcete pít čerstvé ovocné džusy, nařeďte je vodou a popíjejte pomalu, nebo je namixujte s jogurtem a ovesnými vločkami, ty vysokou dávku cukrů vyrovnají.

5. Zeleninu ale klidně odšťavňujte

Zelenina nemá vysoký glykemické index jako většina ovoce, proto jí můžeme sníst (i vypít) hodně najednou. Červená řepa vás pročistí, máta s okurkou osvěží, řapíkatý celer je skvělý s kouskem jablka.

6. Uvařte si na celý týden dopředu

Chodíte v práci na obědy do restaurace? Mají vždy to, co byste si chtěli dát, je to levné a zdravé? Pokud nemáte poblíž práce zdravou jídelnu, připravujte si obědy doma. V neděli uvaříte a krabičky vydrží v ledničce do pátka. Ušetříte čas i energii, protože vařit budete jen jednou, 5 porcí. Inspirujte se tipy a triky pro přípravu krabiček od videoblogerů na Youtube.

7. Nekupujte si ochucené jogurty

Za ovocné, čokoládové, vanilkové a jiné mléčné pochoutky utrácíme spousty peněz, pro zdravý jídelníček to ale nejsou vhodné potraviny. Kupované ovocné jogurty jsou plné cukru a sladkých sirupů, želatiny a různých dochucovacích složek. O vysokém obsahu bílkovin zde nemůže být ani řeč. Kupte si raději bílý jogurt a do něj zamíchejte domácí marmeládu.

Jak potraviny správně skladovat? Jen zdravě jíst nestačí!

8. Hack s vodou

Pitný režim vám zatím moc nejde? Pro vyváženou stravu je ale velmi důležitý. Zkuste jednoduchý trik – naplňte vodou 2, 5l pet láhev a na ní fixou vyznačte, na jakou úroveň byste se měli v jednotlivou denní dobu dostat (zhruba 250ml každou hodinu). V závislosti na vaší váze je totiž třeba vypít dopoledne zhruba 1,5 litru a odpoledne další litr. Do vody si můžete přidat nakrájené ovoce, kousek zázvoru nebo ji ochutit citronem. Potom se budete na svoji sklenici vody těšit.

9. Drahé nemusí být vždy zdravé

Zapomeňte jednou provždy na reklamy a v obchodě si čtěte etikety. Velké značky chtějí především vaše peníze, ne přispívat k vašemu zdraví. Mnohdy má levnější nebo neznámý produkt lepší složení, než potravina slavné značky.

10. Snídejte kaše

Jsou voňavé a zasytí vás na celé dopoledne. Kaše si můžete připravit večer a nechat je namočené ve vodě nebo mléce. Vyzkoušejte rychlou pohankovou kaši: v mikrovlnce zahřejte 100 g vařené pohanky s 50 ml vody. Přidejte lžičku medu, krájené jablko a lžičku skořice. Promíchejte a posypte skořicí nebo holandským kakaem. Můžete ozdobit jogurtem nebo domácí marmeládou.  Pokud se vám nechce vařit pohanka, namočte 100g ovesných vloček do mléka se špetkou skořice a zakryjte. Ráno ohřejte v mikrovlnce, přidejte kousek másla a oslaďte dle chuti.

11. Sladkosti jezte jen, pokud je dostanete

Chcete omezit sladké pečivo, dortíky a čokoládu? Slibte si, že si sladké nebudete kupovat po cestě na metro, v cukrárně, u pokladny. Tak ušetříte peníze i svůj žaludek. Naopak, pokud vám někdo nabídne domácí zákusek nebo buchtu, můžete si ji s chutí dát. Za ušetřené peníze si zajděte na skvělý zdravý oběd nebo si kupte nové oblečení.

Proč jíst polévky? Vraťte se k receptům svých babiček

12. Zeleninu do salátu strouhejte

Nastrouhaná zelenina má větší objem, než krájená a proto i malý salát vypadá jako obří porce. Oklamat můžete svoje oči i žaludek. Skvělá je kombinace strouhané mrkve a červené řepy nebo celeru a jablka. Připravte si rychlé a zdravé zálivky na salát z olivového oleje, tak bude zelenina pokaždé chutnat trochu jinak a nepřejí se vám.

13. Jezte krémové polévky

Hladká, hustá polévka vás zasytí a je skvělou variantou teplé večeře. Navíc každá porce vyjde na pár korun. Smíchejte vaše oblíbené druhy zeleniny a uvařte je vcelku al dente. Poté nakrájejte, přidejte vodu a trochu smetany (nemusí být) a rozmixujte dohladka, přidejte sůl a koření dle chuti. Při sychravém počasí venku je nejlepší polévka z dýně, mrkve a kousku zázvoru. Talíř polévky ozdobte strouhaným sýrem, lžící zakysané smetany a petrželkou. 

14. Zeleninu a ovoce nenakupujte do zásoby

Ať se nezkazí. Od každého nakupte pár kousků, množství, které sníte a nebude vám chybět, ale ani přebývat. Pokud žijete s více lidmi, vždycky to někdo sní. Pokud ale bydlíte sami, ovoce a zelenina se rychle zkazí.

15. Připravte si domácí lassie

K dopolední svačině nebo jako dezert po obědě – lassie je indický nápoj z jogurtu a manga. To v našich končinách není vždy v akční ceně, proto si udělejte lassie z ovoce, které máte rádi. Malý kelímek bílého jogurtu rozmixujte s nakrájeným menším banánem. Můžete dosladit medem. Skvělá je i varianta s jahodami nebo borůvkami. Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, použijte klidně hrst mraženého.

16. Nakupujte jednou týdně, ne vícekrát

Před nákupem si zhruba naplánujte, co budete příští týden vařit. V supermarketu se podívejte, jaké ovoce a zelenina je v akci a uzpůsobte tomu svůj nákupní košík. Kupte zbytek potravin na týden a najděte nové kreativní recepty, do kterých využijete položky z nákupu. Tak se vyhnete chození do menších  (dražších) obchodů přes týden. Ušetříte čas po práci i peníze.

Je kynuté těsto zdravé a jaký je rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?

17. Vzpomeňte si na tradiční recepty

Recepty našich babiček jsou levné a dobré. Připravte květákový mozeček, lečo nebo kuře na paprice. Všechna tři jídla jsou zdravá a potřebujete na ně jen pár základních ingrediencí. A co dezert? Smíchejte tvaroh se šťávou z broskvového kompotu. Naservírujte do skleniček a ozdobte broskvemi a lístky máty.

18. Pijte půl hodiny po jídle a před jídlem

Pokud vypijete hodně vody při jídle nebo hned po něm, vaše tělo nemá šanci si vytvořit cenné žaludeční šťávy a enzymy, které pomáhají k lepšímu trávení. Pitím vody při jídle navíc do těla dostáváte zbytečný vzduch a to přispívá k pocitu nafouknutého břicha.

19. Připravte si domácí fast food

Při každotýdenní návštěvě rychlých občerstvení přijdete o hodně peněz a získáte spoustu nezdravého tuku a cukrů, a riskujete infarkt i v mladém věku. Co takhle si udělat fast food doma? Syrové brambory nakrájejte na minihranolky a dejte péct do trouby. Maso orestujte na lžíci oleje a k němu přidejte kolečka cibule. Připravte si domácí dresing: dvě lžíce jogurtu, jedna lžíce majonézy, malá lžička polotučné hořčice, špetka oregana. Masem a cibulí naplňte celozrnnou bulku. A co shake? Mražené jahody rozmixujte s řeckým jogurtem a medem.

20. Změňte myšlení

Občas se vyplatí investovat pár desítek korun navíc do potravin, které jsou plné výživných látek a vitamínů. Je to lepší, než utrácet spoustu peněz za nezdravé jídlo, které vašemu tělu nic nepřinese. Celozrnné pečivo místo bílého, domácí ledový čaj místo průmyslových barevných limonád. Jsou to jednoduché kroky, které ve finále šetří i vaši peněženku, protože nákupem kvalitních potravin si mnohdy ušetříte finančně náročnou návštěvu lékárny.

Jak jíst zdravě a levně. Máme 20 skvělých tipů
3.8 (76%) 5 hlas[ů]


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*