×
WomanOnly

Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu

Gratinované brambory
Zdroj: Depositphotos

Výraz gratinování znamená zapékání. Obvykle se při něm používají ingredience jako smetana, sýr či strouhanka, které vytvoří zlatavou krustu na povrchu. Zapékat lze pochopitelně různé pokrmy, nicméně pojem gratinování si pravděpodobně spojíme nejčastěji s brambory. Jak na ty nejlepší gratinované brambory a s čím je podávat?

Klasické gratinované brambory dauphinois

Gratinované brambory jsou specialitou pocházející z francouzského města Grenoble. Jejich klasická verze, tzv. gratin dauphinois, obsahuje kromě velmi tenkých plátků brambor také česnek, smetanu, mléko a máslo. Původně se do gratinovaných brambor nepřidával žádný sýr, nicméně v některých nových receptech se objevuje. Brambory doporučujeme nakrájet v robotu či pomocí mandolíny, aby byl výsledek skutečně dokonalý.

Brambory připravené na tento způsob jsou velmi chutnou přílohou zejména k pečenému hovězímu, vepřovému či kuřecímu masu. Podávat je lze rovněž s rybou, například s pečeným lososem.

Ingredience:

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • 25 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, opláchneme a pomocí kuchyňské mandolíny nebo robota nakrájíme na zhruba 3milimetrové plátky. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem. Smetanu promícháme s mlékem a prolisovaným česnekem.
  3. Pomocí naběračky nalijeme trochu smetanové směsi na dno do zapékací mísy. Vyložíme vrstvou brambor, kterou osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Přidáme další vrstvu brambor, poté přilijeme smetanu s mlékem a takto pokračujeme, dokud mísu nenaplníme. Na závěr do mísy nalijeme zbývající tekutinu.
  4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 90 až 120 minut (dle tloušťky plátků). Gratinované brambory jsou hotové v okamžiku, kdy jsou měkké. Průběžně je kontrolujeme pomocí vidličky.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 120–150 minut



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*