×
WomanOnly

Jak poznat čerstvý chřest? Stačí jeden dotyk!

Chřest je potravina, která má v České republice dlouholetou tradici. Je oblíbený nejen pro svůj vysoký obsah vitamínů, ale také kvůli detoxikačním účinkům. Opět se proto stává součástí každé moderní kuchyně, ale ne každá novodobá hospodyňka ví, jak má kvalitní chřest vypadat. Proto vám přinášíme pár tipů jak poznat, že je chřest čerstvý a nenaletět obchodníkům.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Svěžest zaručuje kvalitu

Nejvyšší kvalitu má chřest ihned po sklizni, a proto je lepší kupovat ten český a ne dovážený ze zahraničí. Prvním signálem, že je chřest čerstvý prokazují jeho pevně semknuté a lesklé hlavičky. Další zárukou čerstvosti je, pakliže chřest naříznete a vytéká z něho bílá míza. Toto jsou bezesporu nejlepší indikátory čerstvosti chřestu!

Jak poznat kvalitu již v obchodě?

Pokud nechcete kupovat zajíce v pytli, musíte umět poznat čerstvý chřest již v obchodě. Vezměte chřest do ruky a vyzkoušejte ho ohnout. Jestliže je chřest čerstvý, nepodaří se vám ohnout, protože okamžitě praskne! Dále zkuste třít o sebe jednotlivé výhonky chřestu, které by měly vrzat. Ať už vrže, nebo ne, chřest nikdy nesmí zapáchat!

Voda vás pouze oklame!

Někdy se prodejci snaží chřest oživit tím, že ho prodávají ve vodě. Takový chřest nekupujte, jedná se o starší výhonky, které pravděpodobně jako chřest chutnat nebudou. Důležitou vlastností je i vůně. Pokud zelenina zapáchá, je to důkaz, že není čerstvá ani dobře skladovaná.

Pravidelnost a dokonalost je na škodu

Pokud si myslíte, že čím je chřest pravidelnější a vypadá tak krásněji, tím bude také chutnější, mýlíte se! Čím je totiž chřest tenčí a jeho vzrůst pravidelnější, tím nižší je kvalita, avšak typická chuť je zachována. Proto pokud nejste gurmánský znalec a nechystáte jídlo pro pana Pohlreicha, můžete s klidem použít i tento „dokonalý“ chřest!

Co s dřevnatým chřestem?

Ptáte se co si počít s dřevnatým chřestem? Oloupejte ho od hlavičky směrem dolů a zdřevnatělé konce odřízněte. Pokud ho hned nekonzumujte, zabalte ho do vlhké utěrky a uložte do lednice, do přihrádky pro zeleninu. Tím zůstane pevný, zachová si aroma a neztratí tekutiny.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*