×
WomanOnly

Jak si vyrobit marmeládu z kompotu?

Jak uvařit marmeládu z kompotu

Chybí vám doma marmeláda nebo dobrý džem a nemáte nyní v karanténě možnost chodit často nakupovat? Vždy je lepší využít co dům dal, a neplýtvat jídlem, šetřit potravinami i ušetřit peníze z vlastní kapsy. Pokud máte nějaké zavařeniny z léta či z minulých let, poradíme vám, jak si třeba z takového ovocného kompotu vyrobit chutnou marmeládu, kterou lze snadno namazat na pečivo k snídani!

Domácí marmeláda na několik způsobů

Ovocné marmelády milují děti, ale i dospělí. Jsou vynikající pochoutkou zejména k snídani, kdy člověk potřebuje dodat tělu cukry a nastartovat organismus. Hodí se ale také jako odpolední svačinka nebo případně i večeře, pokud nemáte zrovna k dispozici nic jiného. Ovoce je zdravé a obsahuje dostatek vitamínu C, což se nyní v době pandemie koronaviru velice hodí. Marmeládu můžete libovolně mazat na pečivo s máslem či s margarínem, ale také pouze na pečivo samostatně, pokud nechcete zrovna používat žádný tuk.

Koláč nebo různé řezy, případně i pečený piškot z vajec, si možná bez kvalitního džemu či marmelády ani nedovedeme představit. I děti můžete s marmeládou zabavit! Jednak, aby se doma v karanténě nenudily, a také, aby si přece pochutnaly! Stačí, když jim dáte sáček dětských piškotů a skleničku marmelády. Uvidíte, že rozhodně budou vědět, co s tím mají dělat! Hodí se i větší tácek nebo velký talíř, abyste pak neměli kousky marmelády nebo drobky z piškotů po celém bytě. Slepované piškoty marmeládou jsou výbornou pochoutkou pro malé i velké a děti s nimi mohou také hrát, třeba na létající talíře.

Jak uvařit marmeládu z domácích zdrojů?

Co dělat, když doma pochybí marmeláda? Je to jednoduché. Stačí si vytáhnout ze spíže nějaký ovocný kompot a nachystat si hrnec, vařečku a agar, případně želatinu. Agar je zdravá pochoutka, která se používá k výrobě želatiny či ovocného rosolu. Vyrábí se z mořských řas a k dostání je buď ve formě prášku nebo vloček. Určitě ho již máte doma, a pokud ne, použijte klasickou želatinu.

Obsah kompotové sklenice stačí přelít do kastrolu nebo hrnce a nechat přejít varem. K dispozici tedy máte ovoce a sladký nálev, není třeba přidávat žádný cukr. Větší kousky ovoce můžete ještě rozmixovat nadrobno. Agar je potřeba předem namočit a rozmíchat ve studené vodě. Můžete k tomu použít šťávu z kompotu, kterou poté přilijete do vroucí ovocné směsi a za důkladného míchání necháte projít varem, dokud ovoce nezhoustne.

Takto připravená marmeláda je určena k přímé spotřebě, už ji znovu nezavařujte. Ideální je ji uchovávat v lednici a brzy spotřebovat. Je tedy vždy lepší připravit si jednu větší sklenici kompotu a zase to s množstvím marmelády nepřehánět. Vždy si přece můžete připravit novou marmeládu, a to za pár minut!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*