Menu
WomanOnly
Apetit

Jak udělat popcorn

Redakce

Redakce

15. 4. 2014

Popcorn máme neodmyslitelně spjatý s kinem a televizní zábavou obecně. Je stále oblíbenější a dostupnější, hlavně díky tomu, že si ho můžeme vyrobit i doma.

Popcorn dávné historie

Historie popcornu je starší jak 5000 let. Tato pochutina má svůj původ v Americe, kdy byla speciální odrůda pukavé kukuřice důležitou složkou každodenní stravy indiánských kmenů. Pukání kukuřičných zrn působilo na Indiány magicky a uctívali tím své bohy. Aztékové dokonce měli svého boha kukuřice zvaného Tlalok.

Dnešní popcorn

Vznik popcornu tak jak ho známe dnes, datujeme kolem roku 1885, kdy byl v americkém Chicagu vyroben první přístroj na jeho pukání. Lidé tak už nemuseli vyrábět popcorn podomácku, ale mohli si ho koupit už hotový.

Velké oblibě se těšil především od začátku 20. století do 30. let, kdy vyvrcholila hospodářská krize. S prodejci popcornu byly neodmyslitelně spjaty poutě, trhy, slavnosti či výstavy. K poklesu konzumace došlo v 50. letech 20. století, kdy se do všech domácnosti masově rozšířila televize.

Popcorn v Česku

V České republice není spotřeba popcornu tak velká jako v Americe, ale mnozí z nás kouzlu vypukané kukuřice také podlehli. K nám tato pochutina dorazila v 90. letech 20. Století a je neodmyslitelně spjata s návštěvou kina.

Jak na domácí popcorn?

Pokud nemáte kino v oblibě a raději upřednostňujete domácí pohodlí, můžete si popcorn připravit u vás doma. Máte několik možností. Pokud si pořídíte popcornovač, dokážete si připravit zdravé mlsání za pár minut. Na trhu jich existuje celá řada.

Obsluhu popcornovače zvládne i malé dítě, je to velmi jednoduché, stejně jako následná údržba. Ceny se pohybují od 500 Kč – 1500 Kč. Další možností je využít mikrovlnky, kterou je vybavena většina domácností.

Recept na domácí popcorn

Jaké ingredience nakoupit?

  • 100 g popcornu do mikrovlnky
  • lžička rostlinného oleje
  • půlka lžičky soli na ochucení

Jak to připravit?

  1. V malé misce spolu smíchejte kukuřici s olejem a solí (popřípadě dalšími ochucovadly). Poté popcorn nasypte do hnědého svačinového sáčku a zatřepejte s ním, aby se ingredience promísily.
  2. Sáček i s popcornem pak vložte do mikrovlnky a nastavte ji na vysoký výkon. V mikrovlnce by se sáček s popcornem měl točit dvě a půl až tři minuty, přičemž doba mezi pukáním zrnek by neměla být delší než dvě sekundy. Po vyjmutí sáčku z mikrovlnky dávejte pozor – pytlík je velmi horký! Nevypuklá zrna znovu neohřívejte a rovnou je vyhoďte.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak udělat popcorn