×
WomanOnly

Jak upéct apple pie neboli tradiční jablečný koláč

Foto: Linda Kováčová, WomanOnly.cz

Když se řekne Apple Pie, či-li jablkový koláč, vybaví se většině z nás typická anglosaská pochoutka, která si zahrála i ve filmu Prci, prci, prcičky. Takže si pusťte písničku American Pie od Dona McLeana nebo klidně předělávku od Madonny a upečte si s námi pravý americký páj.

Foto: Linda Kováčová, WomanOnly.cz
Foto: Linda Kováčová, WomanOnly.cz

Na těsto budete potřebovat:

300g hladké mouky
75g másla
75g sádla
1 sklenici studené vody
špetku soli

Základem pravého jablkového páje je křehké, mírně drolivé těsto označované v anglosaských kuchařkách jako shortcrust pastry. Je to těsto na přípravu poměrně jednoduché, stačí zachovat poměr  mouky a tuku 2:1. A i když sádlo rozhodně nepatří mezi dietní ingredience, určitě jej nevynechávejte! Dodá těstu tu správnou texturu, zatímco máslo mu přidá na chuti.

Do větší mísy prosijte mouku tak, aby byla pěkně provzdušněná. Sádlo i máslo pokrájejte na menší kousky, na chvilku vychlaďte v lednici a přidejte i se špetkou soli k mouce. Studeným nožem tuky v mouce rovnoměrně posekejte.

Postupně, ale rychle hmotu bez hnětení rukama zpracovávejte. Můžete jí několikrát praštit na dno mísy, aby se do ní dostalo více vzduchu. Přidejte několik lžic studené vody a vypracujte celistvé nelepivé těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a alespoň na půl hodiny nechte odležet v lednici.

Na náplň budete potřebovat:

8 větších, sladkých jablek
150g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
1 lžičku citronové šťávy a špetku strouhané citronové kůry
špetku muškátového oříšku

Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte (můžete je nakrájet i na plátky). Pokapejte citronovou šťávou a přidejte citronovou kůru. Smíchejte v míse s cukrem a moukou. Přidejte skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a vše zamíchejte. Nechte opět chvíli odležet.

Koláč podle mistra

mouka na posypání válu
50g másla
bílek, žloutek, 1 rozšlehané vejce
smetana ke šlehání

Těsto vyndejte z lednice, nechejte chvíli při pokojové teplotě a poté rozdělte na dva stejně velké díly. První z nich rozválejte podle průměru formy na lehce pomoučněném válu. Formu na koláč vymažte trochou másla a vyložte po okraj připraveným těstem. Dno koláče potřete bílkem a okraje žloutkem. Zalejte náplní po okraj formy a poklaďte několika plátky másla. Troubu předehřejte na 200°C.

Rozválejte druhou polovinu těsta a tou koláč přikryjte. Okraje slepte pomocí žloutku k sobě. Horní vrstvu těsta prořízněte od středu ke krajům do čtyř stran (jako byste chtěla vytvořit kříž, který ale nespojíte). Pomažte celý páj rozšlehaným vejcem (můžete k němu přidat i lžíci smetany ke šlehání).

Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 30 minut, dokud koláč nezezlátne.

Po vystydnutí můžete servírovat se šlehačkou, zmrzlinou či jen tak. Dobrou chuť!

Tip WO! Náplň můžete povařit i jako jablečnou omáčku, nechat vystydnout a poté jí koláč zalít.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*