×
WomanOnly

Jak upéct kaštany? Seznamte se se všemi způsoby přípravy

Jak upéct kaštany

Pokud jste již jedlé pečené kaštany ochutnali, určitě se vám sbíhají sliny, jen co o nich slyšíte. Pokud jste ještě neměli příležitost, je nejvyšší čas je ochutnat! Můžete si na ně zajít někam ke stánku, anebo si je připravit sami. Poradíme vám, jak upéct kaštany doma.

Jak upéct kaštany?

Pečené jedlé kaštany jsou oblíbené zejména pro svou vynikající chuť a vůni. Před revolucí byly jedlé kaštany k dostání pouze v zahraničí. Dnes si na nich můžeme pochutnat častěji, a to především díky tomu, že je nabízejí stánkaři na vánočních trzích. Sladké plody kaštanovníku se upravují na nejrůznější způsoby – nejčastěji se konzumují v pečené podobě nebo jako nádivky či různé druhy kaštanové pěny či krému, který slouží jako náplň do cukrovinek nebo třeba palačinek. Konečnými produkty z kaštanů mohou být kaštany kandované, vakuované, kaštanová mouka či vločky, kaštany v alkoholu a mnoho dalších způsobů. Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo.

Jedlé kaštany – kde rostou?

Sladké kaštany (marroni, sweet chestnut) jsou jedlé plody kaštanovníku setého. V Čechách tento strom nalezneme pouze v některých částech (např. na Pardubicku, ve Slatiňanech, v Kolíně). V Nasavrkách se dokonce nachází památná alej Kaštanka, kde mají nejstarší stromy přes 200 let.

Čtěte také: Recept na zapečené těstoviny. Vyzkoušejte je také s bylinkami

Jedlý kaštan – strom

Pozor – nepleťte si sladké kaštany s plody stromu jírovec maďal, kterému se u nás říká kaštan a jehož plody nazýváme kaštany. Nemá s ním ani druhově nic společného. Mezi veřejností je zakořeněn názor, že jedlý kaštan není možné v našich podmínkách sázet a pěstovat. To je však omyl. V roce 2005 byl proto spuštěn projekt výsadby kaštanovníků v Čechách. Stromky se sází vždy na jaře (duben-květen) a na podzim (říjen- listopad). Pokud tedy máte zájem si pěstovat vlastní kaštany, směle do toho! V jižních zemích, ale i na např. na Slovensku, kde jsou kaštany běžně pěstovány, se každoročně pořádají kaštanové slavnosti, na kterých jsou k dostání všechny produkty, které lze z kaštanů připravit.

Cena jedlých kaštanů

Plody kaštanovníku setého v tuzemsku moc k vidění nejsou. Pokud si tedy chcete pečené kaštany připravit, nezbývá vám, než vydat se do nejbližšího supermarketu, kde je téměř jistě seženete. Cena v obchodech je cca 40,- Kč za kilo. Při nákupu vybírejte kaštany čisté, bez dírek od červíků. Dejte si hlavně pozor, aby nebyly vyschlé s krabatou slupkou.

Jedlé kaštany a zdraví

Kromě nádherné vůně a delikátní chuti nabízejí kaštany také mnoho zdraví prospěšných látek. Jejich konzumace působí velmi příznivě na vlasy a kůži a proti únavě a stresu. Používají se jako prevence jaterních, respiračních a kardiovaskulárních chorob a také při poruchách krvetvorby. Staří Keltové tomuto stromu a jeho plodům přisuzovali léčivou sílu. Jedlé kaštany mají silný detoxikační účinek na játra, působí pozitivně proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Jedlé kaštany a jejich výživová hodnota

Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů, a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr, a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech či brambory, zatímco glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Obsahují také minerální látky jako je draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další prvky.

Jak upéct kaštany?

Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Koupené kaštany přebereme a očistíme. Poté nařízneme slupku každého kaštanu na vypouklé straně do tvaru písmene X, přičemž hloubka řezu by se měla pohybovat mezi dvěma až třemi centimetry (záleží na velikosti plodu). Dále postupujeme podle toho, jakým způsobem chceme pečené kaštany připravit.

Čtěte také: Recept na zapečené plněné cuketky: Lehká večeře plná barev

Příprava pečených kaštanů na pánvi

Pečené kaštany připravujeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Jedlé kaštany vyskládejte do jedné řady, pokropte vodou a přikryjte pokličkou. Nezapomeňte je v průběhu neustále přehazovat, aby se nespálily a dobře propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když voní, jejich kůrka je správně nahnědlá a občas zasyčí. Doba přípravy zabere zhruba 5-10 minut. Na trhu existují také speciální pánve s velkými dírami na dně, které jsou určené přímo k přípravě pečených kaštanů.

Příprava pečených kaštanů v troubě

Pokud si chcete upéct jedlé kaštany v troubě, rozehřejte ji na 200 stupňů a kaštany vyskládejte v jedné řadě na plech řezem nahoru. Za 10-15 minut začnou skořápky hnědnout a praskat. Tak poznáte, že jsou kaštany hotové. Nezapomeňte pečené kaštany podávat teplé a ve slupce (každý si je musí oloupat sám), protože brzy ztvrdnou, a nedají se pak jíst. To je základní poučka, jak upéct kaštany, které budou chutnat všem.

Pečené kaštany  v mikrovlnce

Propíchněte kaštany špičkou ostrého nože na prkénku, narovnejte po obvodu mělkého talíře a přidejte lžíci vody. Vložte je do mikrovlnky přikryté poklopem. Pečte je cca 2 – 2,5 minuty na 750 W. Doba pečení samozřejmě závisí na výkonu trouby. Je to rychlé a kaštany si jistě zamiluje celá rodina! Pozor ale, u mikrovlnky nestojíme, abychom se zbytečně neozařovali mikrovlnami.

Čtěte také: Recept na zapečený květák se sýrem. Uvařte chutné jídlo bez masa

Pečené kaštany – příprava

Kaštany roztřídíme, očistíme a ty nepěkné zahodíme. Slupku každého kaštánku nařízneme na vypouklé straně do kříže (hloubka cca 2 – 3 mm). Poté pečeme na pánvi s tlustým dnem na středním ohni, v průběhu je neustále přehazujeme. Hotové jsou teprve, když se krásně rozvoní, když slyšíte, jak syčí a když je jejich kůrka přiměřeně nahnědlá. Servírujte je horké a neoloupané. Při jídle si potom každý kaštan sám oloupe a posolí.

Pikantní kaštanové lupínky na másle v karamelu

Hotové pečené či vařené kaštany nakrájejte na 4 – 5 mm plátky, na pánvi roztavte máslo, trošku cukru, chilli (dle chuti, možno i vynechat). Vmícháte kaštanové plátky a necháte pěkně zkaramelizovat, na závěr pořádně prosolte.

Jak upéct kaštany v troubě

Před pečením kaštany spařte vodou. Slupka se pak tak nepřipaluje a jádro nevysuší. Nařezané kaštany poklaďte do suchého pekáčku a vložte do trouby. Občas je zkontrolujte, pekáčkem zatřeste a pečte dál. Můžete vyzkoušet namočit kaštany před pečením na 25 min. do oleje. Jsou pak báječné.

Jak kaštany uvařit?

Kaštany vložte ve slupce do vody a dejte vařit. Postupně je vybírejte z horké vody, zbytek zůstává pěkně v teple.

Jedlé kaštany – prodej

Jedlé kaštany seženete v nejrůznějších bio obchodech či ve větších hypermarketech, pokud je sezona. Koupíte tam jedlé kaštany syrové. Nejlepší způsob uchování kaštanů je jejich zamražení v mikrotenových sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.Pečené kaštany lze zakoupit např. na Havelském trhu v Praze. Pokud máte chuť si opravdu pochutnat, můžete vyzkoušet např. desert Torta di Castagne (dortík z jedlých kaštanů s medovou pěnou a jahodovou omáčkou). Zajděte si na něj do Ambiente v Celetné.

Teď už víte, jak upéct kaštany, tak směle do toho a hlavně dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*