×
WomanOnly

Jak upéct rohlíky či housky doma. Na pekárnu zapomeňte

Vůně čerstvých rohlíků u pohodové nedělní snídaně je něco nadpozemského. A ani pro ni nemusíte do pekárny, stačí k tomu odvaha a domácí rohlíky či housky si můžete udělat rovnou doma. A rozhodně to stojí za to.

Foto: Adéla Beranová, WomanOnly.cz
Foto: Adéla Beranová, WomanOnly.cz

Co budeme potřebovat

Je rozšířený mýtus, že pro housky je nejlepší dojít do pekárny. Housky či rohlíky si totiž můžete upéct v klidu doma, není to nic složitého. Stačí k tomu mléko, hladká mouka, čerstvé droždí, bílý jogurt, sádlo, jeden bílek a hrubá sůl nebo mák na posypání.

Postup

Z půl kila mouky, části z dvou set mililitrů mléka, trochy cukru a půl kostky droždí necháme vzejít kvásek. “Vedle v hrnci si ve zbylém mléce rozpustíme tři lžíce sádla, které osolíme,” popisuje kuchařka Dita Pecháčková ve svém pořadu. Všechno pak smícháme a přidáme tři lžíce bílého jogurtu, díky kterému budou housky krásně vláčné. Hotové těsto necháme asi hodinu vykynout v teple.

Když je těsto dvojnásobné, vyndáme ho na poprášený vál. A teď už záleží, jestli děláme housky nebo rohlíky.

Pokud se rozhodneme rodinku překvapit křupavými houstičkami, vyválíme si z těsta dlouhý váleček, který rozdělíme na dvanáct dílků. Z každého dílku pak vyválíme tenký váleček, který rozdělíme na tři a z nich pak upleteme jednoduše housku, jako obyčejný cop.

Jestli ale chceme upéct spíš rohlíky, rozválíme těsto na obdélník, který rozdělíme na trojúhelníčky. Ty pak smotáme od nejširší části až po cíp a můžeme je ještě ohnout do podkovy.

Hotové housky či rohlíky pokládáme na vymazaný plech a necháme ještě chvilku pod utěrkou nakynout.

Před pečením ještě potřeme housky či rohlíky rozšlehaným bílkem s mlékem a posypeme hrubozrnou solí či mákem. Nakonec pečeme na 180 °C asi pětadvacet minut dozlatova.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*