×
WomanOnly

Jak upéct velikonoční nádivku našich prababiček

Foto: Adéla Beranová, WomanOnly

Poctivou velikonoční nádivku dělala v naší rodině jenom prababička, její příprava vyžaduje totiž trochu trpělivosti a ingredience také nenajdete jen tak doma v lednici. Ale výsledek pak stojí za to. Pro ty, kteří chtějí tentokrát prožít poctivé velikonoce s pochoutkami našich předků přinášíme původní recept ze začátku minulého století. 

Foto: Adéla Beranová, WomanOnly
Foto: Adéla Beranová, WomanOnly

Na tradiční velikonoční nádivku si připravte 40 dkg vepřového masa (plecko nebo ramínko), 40 dkg uzeného masa, kousek hovězího, 20 dkg nakrájené slaniny, máslo, 1 cibuli, mrkev, 8 rohlíků nakrájených na kostičky, 1 l vývaru z masa, 8 bílků, lžičku muškátového květu, kadeřavou petrželku, sůl a pepř.

Maso uvaříme v osolené vodě, pak nakrájíme na kostičky. Do vývaru namočíme nakrájené rohlíky a mírně osolíme a opepříme. Když rohlíky nasáknou všechnu tekutinu, promícháme je s nakrájeným masem, slaninou, osmahnutou cibulkou a uvařenou mrkví. Přidáme kadeřavou petrželku a muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi nakonec lehce vmícháme.

Dobře vymazaný pekáč vysypeme strouhankou a naplníme vrstvou připravené směsi, která by měla být asi 3 centimentry vysoká. Navrch poklademe na kousky nakrájené máslo a pečeme alespoň jednu hodinu, aby se maso samo rozpadalo.

Podáváme samostatně na slavnostní stůl nebo jako přílohu. Nádivka je výborná teplá i studená, je možné ji ozvláštnit při servírování kysaným zelím nebo hořčicí.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*