×
WomanOnly

Jalovec jako léčivé koření. Hodí se i na opary a proti bolestem zubů

jalovec léčivé účinky

Možná znáte jalovec jako ne zrovna příliš oblíbený prostředek, kterým se na Velikonoční pondělí šlehaly dívky přes holá lýtka. Jalovec je totiž pořádně pichlavý keřík! Dnes již však bohužel patří mezi ohrožené druhy naší flóry. Jeho modré plody zvané jalovčinky oplývají velkou léčivou silou a dají se využít jak v kuchyni, tak také v alternativní medicíně. Jaké má jalovec účinky?

Jalovec na zahradě či volně v přírodě

Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř, jehož plody tvoří temně modré bobule. Právě ty se sbírají a suší, ale až ve třetím roce stáří keře, protože jalovec začíná plodit nejdříve po dvou letech. Jalovčinky, tak se plody nazývají, jsou nejlepší ty, které mají co nejtmavší barvu. Sbírají je i ptáci. Volně v přírodě je jalovec vzácný, rozhodně byste neměli na Velikonoce trhat jeho větvičky. Jalovec ale můžete pěstovat i na zahradě, dokonce existuje několik různých druhů jalovce.

Jalovec na zahradě není náročný. Vyžaduje spíše vlhkou, kyselejší půdu. Dobře se vyjímá mezi ostatními dřevinami a můžete si z něj vytvořit třeba i živý plod. Jalovec se často zastříhává do různých tvarů, ale není to pravidlem.

Jalovec – léčivé účinky

Léčivou částí jalovcového keře jsou bobule – jalovčinky. Obsahují hodně vonných silic, flavonoidů a tříslovin. Jsou močopudné a mají silně dezinfekční účinky. Odedávna se využívaly k léčbě močových cest a revmatismu. Vnitřně jalovec dezinfikuje močové cesty, ulevuje od křečí a bolestí břicha, a to i při zánětu trávicího traktu a při nadýmání střev, nebo také při gynekologických zánětech a bolestivé menstruaci. Zevně jalovcový olej z jalovčinek pomáhá jako mazání na bolavé klouby, namožené svaly a veškeré další potíže pohybového aparátu. Jako esenciální olej také ulevuje při oparech, přidává se i do zubních past a ústních vod k dezinfekci ústní dutiny. Jalovec působí velmi močopudně a rovněž snižuje hladinu krevního cukru.

Jalovec esenciální olej se využívá v aromaterapii, jalovcové dřevo, plody a jehličí k vykuřování prostoru. Žvýkání jalovčinek pomáhá při zápachu z úst, dezinfikuje ústní dutinu a podporuje dobré trávení.

Jalovčinky se také přidávají do borovičky a do různých likérů, můžete si je nechat vylouhovat v alpě či v lihu, například společně s dalšími bylinkami a tento elixír pak používat jako mazání na bolavé klouby, na štípance od komárů, k dezinfekci ran po klíštěti a podobně.

Jalovec – kontraindikace

Jalovec je mírně toxický, proto by se to s jeho vnitřním užitím nemělo přehánět. Rozhodně není vhodný pro těhotné a kojící ženy. U těhotných žen silně prokrvuje pánev a mohl by vyvolat předčasný porod či potrat. Nedoporučuje se také dávat malým dětem a lidem s onemocněním ledvin a vnitřních orgánů. Výjimečně se na něj může také objevit alergická reakce.

Jalovec – využití v kuchyni

Jalovec je v kuchyni poměrně oblíbený. Využívá se zejména k přípravě zvěřiny a různého masa, například i jehněčího a všelijakých marinád. Běžně se přidává do piva či likérů, kromě borovičky je to například finské pivo nebo gin, do něhož se dávají jalovcové větvičky.

Jalovec podle Mattioliho herbáře

Jalovec podle Mattioliho chrání proti nemocem ledvin a jater a proti ledvinovým kamenům, také proti morové nákaze. Jalovčinky se nejčastěji užívaly svařené v bílém víně. Jalovcové víno také vyvolávalo menstruaci. Jalovčinky uvařené s růží v octě prý byly vynikající na bolesti zubů a záněty dásní. Proti zimnici zase zabíral odvar z jalovčinek, šalvěje a routy. Mattioli doporučuje také jalovcový olej, a to například na bolavou páteř.

Jalovec v magii

Jalovec se odedávna používal v magii. Jalovcová větvička chránila svého nositele před zlými silami a před neštěstím. Jalovcový keř symbolizoval vysokou magickou a mystickou ochranu, proto bylo zapovězeno jej zničit. Vykuřování jalovcem sloužilo k dezinfekci prostoru lidského obydlí a jako ochrana před infekčními chorobami, například i morem. Preventivní žvýkání jalovčinek zase chrání před všemi nemocemi.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*