Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

K čemu slouží masticha a proč je žvýkání pryskyřice tak zdravé?

Není žvýkačka jako žvýkačka. Jestli už jste slyšeli o žvýkačce zvané masticha neboli mastix, pak možná i o tom, jaký to je léčivý zázrak. Masticha ale není žvýkačka v pravém slova smyslu, je to pryskyřice lentišku, která se odpradávna žvýkala pro své četné léčebné účinky. Proč je žvýkání této pryskyřice tak zdravé a jak se to vlastně dělá? Žvýkat tvrdou pryskyřici ze stromu totiž není zrovna snadné!

Co je masticha a odkud pochází

Jako masticha se označuje pryskyřice ze stromu zvaného řečík lentišek (Pistacia lentiscus), který se vyskytuje na ostrově Chios nebo také na jiných místech ve Středomoří. Jedná se o poměrně nízký stromek nebo spíše keř s tmavými plody. Masticha se získává tak, že se u lentišku staršího šesti let podle přesně stanoveného tradičního postupu nařezává kůra, odkud se nechává prýštit pryskyřice, která na vzduchu zasychává a vytváří drobné slzy. Ty mají bílou nebo smetanově žlutou barvu a krásně pryskyřičně voní. Sbírají se a prodávají v krabičce nebo se drtí na prášek.

Největším producentem mastichy je ostrov Chios, kde se lentišky pěstují uměle za účelem získávání, prodeje a vývozu pryskyřice. Masticha z Chiosu nese od roku 1997 označení CHOP – chráněné označení původu.

Zdravotní účinky chmele: Jeho sběračům se chce spát a nemají chuť na sex

K čemu se využívá masticha a mastichový olej

Masticha se už od dob starověku využívala k léčebným účelům. Byla ceněna stejně vysoko, jako třeba kadidlo nebo myrha. Nejčastěji se žvýká, kdy působí velmi příznivě už v ústech a dále v celém trávicím traktu. Pak se také využívá mastichový olej, a to například i v kosmetice.

Pokud se vám podaří sehnat esenciální olej z mastichy, můžete ho využít různým způsobem, ale samozřejmě si ho musíte předem naředit. Nenaředěný olej si můžete kápnout jedině do aromalampy pro skvělou dezinfekci dýchacích cest a na podporu odkašlávání. Naředěný olej lze nanášet na ekzematickou pokožku, kde vykazuje velice dobré antibiotické účinky, zejména účinkuje proti zlatému stafylokokovi, který sekundárně parazituje na pokožce s atopickým ekzémem. Stejně tak olej na kůži hubí plísně a kvasinky.

Pryskyřice se ale nabízí i jako prášek, tobolky plněné práškem k vnitřnímu použití nebo třeba též tinktura. Nejpřirozenější, nejoblíbenější a nejčastější způsob použití představuje žvýkání. Masticha se také tradičně využívá k výrobě likérů (araku),dále cukrovinek a kosmetiky – přidává se do zubních past nebo krémů a mastiček. Mastichou se dá též vykuřovat podobně jako kadidlem nebo se z ní vyrábí lepidlo. Staří Řekové si z pryskyřice lentišku důmyslně připravovali i zubní plomby nebo implantáty.

Jaké má masticha zdravotní účinky

Masticha pomáhá předcházet žaludečním vředům, léčí jícen a má velice dobré výsledky při refluxu a překyselení žaludku. Pokud někdo trpí na opakované záněty žaludku a trávicího traktu, masticha je dobrou volbou. Má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá i zmírňovat bolest. Také z toho důvodu ji lze využít při bolestech v krku a především bolestech zubů, kdy také působí jako prevence proti vzniku zubního kazu, zánětu dásní i zánětu dutin. Bohusem je i to, že odstraňuje zápach z úst a pomáhá při aftech.

Díky svým protizánětlivým účinkům mastix hubí nežádoucí bakterie, viry a plísně. V jedné studii z roku 2010 bylo zjištěno, že masticha je velmi účinným bojovníkem s bakterií Helicobacter pylori, která stojí za vznikem žaludečních vředů. Na základě prováděných studií se potvrdilo, že u osob se žaludečními vředy, které žvýkaly mastichu, došlo k výraznému zlepšení jejich stavu a úlevě od doprovodných příznaků. Jedna jihokorejská studie z 2002 potvrdila, že žvýkání mastichy pomáhá odstranit gastritidu, tedy zánět žaludku.

Masticha také pomáhá při zánětech střev a ulcerózní kolitidě či Crohnově chorobě, což rovněž potvrzují studie. V těchto případech se doporučuje nejen žvýkání, ale i užívání prášku z mastichy vnitřně, aby se masticha dostala až do střev, čímž je i skvělou prevencí proti vzniku rakoviny střev. Masticha dále může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví jater. Na základě provedených studií masticha také zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu a tím i rozvoji aterosklerózy čili kornatění tepen.

Propolis je výborný na bolavé zuby a k dezinfekci i hojení ran. Jak vyrobit tinkturu doma?

Jak mastichu využívali naši předkové

Mastichu znali už staří Řekové a Egypťané. Například ve starověkém Egyptě se z lentišku vyráběla zubní párátka, která představovala skvělou dezinfekci pro zuby a ústní dutinu. Kromě toho se samozřejmě masticha žvýkala jako lék při zánětech v těle, bolestech zubů, ale také proti vnitřním parazitům a moru.

Podle Mathioliho herbáře ze 16. století masticha sloužila jako lék na viklavé zuby a posílení žaludku, proti úplavici a běhavce, vředům, ženskému výtoku a chrlení krve. Doporučoval také sedací koupele v odvaru z lentišku nebo vykuřování mastichou proti vyhřeznutí konečníku. Žvýkání pryskyřice bylo vhodné při potížích se žaludkem, střevy a játry. Na ochranu žaludku Mathioli doporučuje pryskyřici i vnitřně. Masticha byla vhodná i na zuby a dásně a mast z mastichy a myrhy se používala na bolest kloubů. Mathioli zmiňuje též mastixový olej, který měl být dobrý na bolest, otoky a i na nervy.

Kdo může užívat mastichu?

Mastichu může užívat úplně každý, kdo ji dokáže správně žvýkat. Žádné nežádoucí účinky nebyly zjištěny. Pouze ve vzácných případech se může objevit alergická reakce, a to zejména u osob, které mají alergii na kvetoucí rostlinu Schinus terebinthifolius nebo jiné druhy Pistacia. Nepříjemné projevy jako pálení v ústech, bolest žaludku, závratě nebo zrychlení tepu může způsobovat nesnášenlivost či alergie na mastichu. Asi není úplně rozumné nabízet mastichu dětem, které ji neumí dobře požvýkat.

7 potravin, které nám ničí zuby

Jak žvýkat mastichu

Žvýkat mastichu není snadné, ale poradíme vám, jak na to. Jedna věc je žvýkat klasickou žvýkačku, například i s obsahem mastichy. Ta vám ale po zdravotní stránce příliš nepomůže, protože obsah mastichy ve žvýkačce zřejmě bude hodně malý. Nejúčinnější je žvýkat surovou mastichu, tedy pryskyřici, kterou si můžete zakoupit v lékárnách, obchůdcích se zdravou výživou a bylinkami nebo na internetu. Dávejte si ale pozor na kvalitu a výrobce, jestli opravdu mastichu dovážejí z Chiosu a nejedná se o žádný padělek.

Naši předkové žvýkali pryskyřici ze stromů běžně, například z našich jehličnatých stromů jako smrku, jedle či borovice. Nejen, že jim pryskyřice chutnala, ale také jim pomáhala s mnoha zdravotními neduhy. Nejinak je tomu i u mastichy ze Středomoří. Některé kostky mastichy mohou být příliš tvrdé a rozžvýkat při nejlepší vůli nepůjdou, jiné zase příliš měkké, které vám akorát zalepí zuby. Mastichu je třeba ponechat nejprve nějakou dobu volně v ústech a pořádně zavlažit slinami, aby pomalinku změkla. Pak ji můžete začít opatrně žvýkat a jednotlivé kousky pryskyřice spojit dohromady tak, aby vám tvrdá masticha nepraskla a neroztříštila se na spoustu malinkých úlomků, kterými se můžete leda tak udusit.

Z důvodu, že žvýkání mastichy není snadné, se nedoporučuje ji dávat malým dětem. Jako žvýkačka je ale masticha rozhodně lepší než jiné žvýkačky plné aromat, barviv, sladidel a dalších nezdravých látek. Žvýkat mastichu je nejlepší po jídle. A když to budete trénovat, zakrátko budete vědět jak na to a na žvýkání mastichy nedáte dopustit.

Zdroje: Vitalia.cz v článku Jak žvýkat mastichu, What Is Mastic Gum and How Is It Used?, Matthioliho herbář, Mastic gum: How it works

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

K čemu slouží masticha a proč je žvýkání pryskyřice tak zdravé?