×
WomanOnly

Kynutý závin upečete jednoduše. Zkuste tento osvědčený recept

FOTO: Kynutý závin s tvarohem a povidly
Kynutý závin s tvarohem a povidly.

Celý postup zvládnete hravě, není to nic složitého. Výsledek je ale perfektní. Záviny naplňte tím, co máte rádi, tvarohem, mákem, ořechovou nádivkou… Určitě vám zachutnají a ke kupovaným závinům se už nevrátíte.

Kynutý závin s tvarohem a povidly, Foto: Eliška Dvořáková, WomanOnly.cz

Na 4 nohavice závinu si připravte:

1 kg hladké mouky, 8 lžic cukru, 2 vejce, 1 kostka kvasnic, 100 g másla (nebo jiného tuku na pečení), ½ l mléka (podle potřeby), špetku soli

Nejprve v hrnci ohřejte asi půl litru mléka tak, aby bylo spíš vlažné, než horké (měli byste v něm udržet prst). Do většího hrnku rozdrobte kostku kvasnic, zasypte lžičkou krystalového cukru a dolijte ohřátým mlékem. Kvásek nechte nakynout a mezitím si rozpusťte tuk a dejte ho za okno zchladnout (pokud byste do těsta nalili horký tuk, vejce se srazí). Do velké mísy vysypte celý balíček hladké mouky. Přidejte špetku soli, 8 polévkových lžic cukru, 2 vejce a zchladlý tuk. Pomalu vmíchávejte kvásek a podle potřeby ještě další mléko. Vymíchejte těsto a mísu zakrytou utěrkou odložte na teplé místo. Nechejte kynout.

Po vykynutí si na válu posypaném moukou těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl zvlášť rozválejte a poté naplňte nádivkou a zabalte jako klasický štrúdl. Přestože se vám jednotlivé záviny budou zdát úzké, pečte je na plechu pouze po dvou (v troubě hodně nakynou). Potřete rozšlehaným žloutkem a nechte v troubě rozehřáté asi na 180 °C, upečte dozlatova. Před podáváním můžete každý kousek poprášit směsí moučkového a vanilkového cukru.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*