Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!

malinové listí, listy malinovníku

Máte na zahradě malinovník? Nebo kolem něj chodíte na svojí oblíbené procházce? Tak to máte štěstí, protože maliny i listy z malinovníku mají neuvěřitelně léčivé schopnosti! Dopřejte si pravidelný přísun tohoto ovoce a ochraňujte svoje zdraví. Přečtěte si, jaké účinky mají maliny na vaše zdraví!

Malin existuje na světě více než 200 druhů. Na zahrádkách můžete najít maliny červené, zlaté a tmavě fialové. Jejich červená barva se ve středověku těšila velké oblibě u malířů a malinové listí se používalo i v lidovém léčitelství. I když od středověku uplynula dlouhá doba, léčivé účinky malin zůstávají pořád stejné. Nechte se do blahodárných účinků malin zasvětit i vy!

Co všechno maliny léčí

Maliníkové listy jsou lékem na mnoho nemocí. Nejvíce je využijete při zánětu průdušek nebo revmatu. Skvělé účinky ale prokazují také při bolesti v krku nebo zánětu v dutině ústní. Rychle zahojí odřeniny a pomáhají při střevních zánětech. Extrakt z maliníkových listů má vliv na stahy hladkých svalů, které nemůžeme ovlivnit vůlí, a proto pomáhá třeba proti křečím během menstruace.

Maliny zlepšují kvalitu pleti, nehtů, zubů a vlasů. Obsahuj totiž enzym biotin, který je důležitý pro dobrý stav pokožky. I mimo sezónu si tak nezapomeňte toto výjimečné ovoce pravidelně dopřát, například v sladké Carla Marcipánové tyčince s kousky malin, kterou jednoduše můžete mít stále u sebe v kabelce. Pokud seženete celé čerstvé či zamražené maliny, zkuste si jich doma několik rozmačkat a kašičkou použít jako přírodní peeling. Uvidíte, jak hebká bude vaše pleť.

Jak správně sušit maliníkové listí

Listy malinovníku můžete sbírat kdykoliv od jara do podzimu. Vybírejte si mladé svěže zelené lístky. Trhejte je však bez stonků, jinak se vám budou hůř sušit. Místo pro sušení by mělo být venku ve stínu nebo v dobře větratelné místnosti. Neskládejte na sebe několik vrstev, pak by listy dobře neproschly. Pokud se rozhodnete pro sušení na sluníčku, nenechávejte je tam dlouho. Při sušení v sušičce na ovoce nebo v troubě byste se zase měli vyhnout teplotám nad 50 °C. Z usušeného listí vyberte hnědé části a listy dejte do papírového sáčku, uskladněte je v tmavé a chladné místnosti.

Jak připravit nálev z listů

Pro přípravu jednoho šálku maliníkového čaje budete potřebovat 10 g sušeného listí a 10 cl horké vody. Postupujte následovně:

  • listí dejte do hrnečku z varného skla nebo keramiky,
  • zalejte horkou vodou,
  • louhujte 10-15 minut,
  • přes sítko čaj nalijte do hrnečku.

Proč jsou listy tak zdravé

Listy malinovníku jsou bohaté na taniny, které dokáží stahovat cévy a tkáně a mají protizánětlivý účinek. Proto se maliníkové listí hodí pro léčbu průjmu a při léčení odřenin a povrchových poranění.

Proč jsou maliny červené

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč jsou maliny červené? Vědecké rozbory uvádějí, že bobule obsahují draslík a antokyany, které mají na svědomí červenou barvu. Mnohem zajímavěji však vysvětluje překrásné zbarvení plodů francouzská legenda:

  • Příběh z Francie vypráví o nymfě jménem Ida, která se starala o malého Dia, označovaného též jako Jupiter. Protože dítě bezútěšně plakalo, rozhodla se Ida, že jej utěší sladkými plody malin. Při trhání se však škrábla o trn, krev stekla na maliny, které byly doposud jen bílé a obarvila je načerveno, na barvu, která jim zůstala už navždy.
4 (80%) 1 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

11 Komentářů k článku Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!

  1. Dobrý den, jak má člověk věřit správnosti informací v článku, když autor (či autorka – nikdo není podepsaný) ani neumí správně skloňovat jméno Zeus (nymfa se mohla starat o malého Dia, ne Zeuse). Je zvláštní, jak často lidé s chabou znalostí pravopisu poučují ostatní. Křížová

  2. Jestli někdo poučuje, pak jste to vy, paní Křížová. My ostatní jsme pochopili, o čem to je. Nic ve zlém, ale tady jde o obsah, nikoli o chyby v článku 🙂

  3. Dobrý den. Pozorně jsem si přečetl výše uvedený článek a zaujal
    mne. Děkuji za připomenutí sběru malinového listí. Dovoluji si výše uvedený článek ještě doplnit. Před časem, asi jeden rok je tomu, jsem slyšel v Českém rozhlase reportáž se znalcem historie našeho venkova. A mimo jiné hovořil o tom, jak naši předci si vařili čaj v době, kdy se ještě do Evropy pravý čaj nedovážel a nebo pro běžný chudý lid nebyl dostupný. Právě tenkrát prababičky natrhaly malinové listy, které nejdříve v ruce pomačkaly. Potom je rozprostřely na utěrku, kterou i s listy smotaly do ruličky. Tímto způsobem nechaly pomačkané listy 24 hod. fermentovat. Druhý den obsah utěrky daly sušit. Vznikl čaj, nikoliv nepodobný pravému černému čaji. Prý byl dobrý a k tomu ještě zdravý. Odzkouším to a dám vědět. Zdraví Josef.

  4. Pokud mohu poradit. Až listí pomačkáte a zabalíte do utěrky, nechte nad párou napařit. Takto napařené zabalené do ruličky nechte 24 hod. Pak rozprostřete do trouby na plech a dosušte tak na 35-40 stupňů. Takto se dá fermentovat nejen malinové, ale také ostružinové listí, kopřiva, šalvěj, jitrocel apod. A pokud děláte doma jablkový štrúdl, nasušte si slupky z jablek a občas si je přihoďte do hrníčku s malinovým listím.

    • Zdravím Vás a děkuji za radu. Připomněla jste mi čaj z jablečných slupek. Rodiče ho dělali. My jsme jako děti tento čaj považovaly za moc obyčejný a přežitý. A to tenkrát jablka nebyla chemicky ošetřována. Platí o mne slova klasika: “ Příliš brzy starý a příliš pozdě moudrý. „

  5. Dobrý den,
    pokud bylinu zalijete horkou vodou a louhujete – je to nálev a nikoliv odvar, jak uvádíte v článku. Odvar se připravuje tak že do vody dáte bylinu a povaříte. Poměrně zásadní rozdíl.

  6. toto je ono nejde o chyby ale dát lidem správnou -dobrou informaci o zdraví to jste ještě neviděli popis od lékaře

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*