Menu
WomanOnly
Apetit

Mascarpone nasladko i naslano. Jak ho připravit, skladovat a využít?

Italská lahůdka, kterou pravděpodobně znáte jako nezbytnou součást tiramisu. Jenže co vlastně mascarpone je a jak se vyrábí? Jak si připravit pravé či falešné mascarpone doma a jaký je mezi nimi rozdíl? A jak mascarpone nejlépe skladovat, aby vydrželo co nejdéle?

Co je mascarpone?

Mascarpone je velmi jemný čerstvý sýr, který se vyrábí z tučné smetany. Pochází z Lombardie, nicméně v současnosti se již vyrábí v celé Itálii. Oproti sýrům, na něž jsme zvyklí u nás, je velmi neutrální a pro většinu lidí příliš nevýrazné, podobně jako například mozzarella nebo ricotta. Tato vlastnost z něj však dělá bezkonkurenční přísadu do dezertů, z nichž ten nejznámější – tiramisu – zná nepochybně úplně každý.

Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste pečenou i nepečenou variantu

Využití mascarpone

Nezastupitelnou roli hraje v již zmíněném tiramisu, nicméně existuje i mnoho dalších způsobů, jak mascarpone využít. Vzhledem k tomu, že se jedná o sýr s neutrální chutí, jej můžeme přidat do sladkých i slaných jídel, do dezertů i hlavních chodů.

Skvěle se hodí například k těstovinám či nokům, velmi dobře však doplní také pečenou zeleninu, zvláště dochutíme-li jej bylinkami a česnekem. V Itálii se mascarpone smíchané s ricottou používá místo másla. V této souvislosti se vyloženě nabízí namazat mascarpone na chlebíčky a ty poté ozdobit například černými olivami, kapary a lososem nebo rukolou a sušenou šunkou.

Dezert z mascarpone lze připravit velmi jednoduše tak, že mascarpone dochutíme vanilkovým cukrem a citronovou kůrou a poté jej podáváme ve skleničce s čerstvým ovocem. Milovníci sladkého si jistě pochutnají také na mascarpone s malinovým rozvarem či na moučníku dochuceném krémem z mascarpone a oblíbeného likéru.

Falešné mascarpone aneb jak ho udělat doma

Mascarpone je rozhodně delikátní záležitost, nicméně ne vždy je v našich silách ho sehnat. Navíc nepatří mezi nejlevnější potraviny, což pocítíme hlavně tehdy, když jej chceme použít na větší množství zákusků či větší dort. Dobrou zprávou je, že mascarpone lze pomocí několika ingrediencí vcelku snadno nahradit. Falešné mascarpone snadno uděláme doma podle následujícího receptu.

Ingredience:

  • 1 lžíce krémového sýra
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Krémový sýr vyšleháme, aby byl lehký a nadýchaný. Postupně přidáváme plnotučnou smetanu a šleháme na nejnižší stupeň. Poté přidáme také zakysanou smetanu.
  2. Pár minut směs šleháme, aby se ingredience pořádně propojily. Poté můžeme falešné domácí mascarpone ihned použít.

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: snadné

Recept na pečený cheesecake z mascarpone nebo tvarohu

Jak na pravé domácí mascarpone?

Pokud náhražkám příliš neholdujete a zároveň nemáte možnost mascarpone koupit, můžete zkusit udělat pravé mascarpone doma dle tradičního receptu. Příprava pravého domácího mascarpone je o něco složitější, stále však nejde o nic, co by se nedalo zvládnout.

Na domácí mascarpone stačí ohřát 1 l smetany na asi 90 °C, přidat 1 lžičku šťávy z citronu nebo kyseliny citronové a míchat po dobu 10 až 15 minut, dokud se smetana nesrazí. Poté se mascarpone nechá okapat v utěrce a může se použít.

Může se mascarpone zmrazit? Jak ho nejlépe skladovat?

Mascarpone se poměrně rychle kazí, proto je vhodné jej spotřebovat co nejdříve. Je rovněž potřeba počítat s tím, že velmi snadno načichne jinými potravinami, a tak se musí skladovat v dobře uzavřené nádobě nebo úplně odděleně.

Případně se mascarpone může zmrazit a uchovávat v mrazáku po dobu cca dvou měsíců. V důsledku zmražení může dojít k tomu, že se pevná část oddělí od tekuté a sýr tak zhrudkovatí. V takovém případě jej stačí dobře promíchat a poté použít dle libosti.

Nejvhodnější je mascarpone před zmražením zabalit do alobalu a potravinové folie a následně ho vložit do vzduchotěsné nádoby. Pokud zmrazujeme ještě neotevřené mascarpone, vložíme jej do mrazáku tak, jak je.

Ohodnoťte tento článek:
2
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Mascarpone nasladko i naslano. Jak ho připravit, skladovat a využít?