×
WomanOnly

Medvědí česnek: recepty a proč je prospěšný

Pokud se stále domníváte, že medvědí česnek je odrůda česneku typická většími rozměry, jste na omylu! Jak je tomu doopravdy? Poznejte jeho přednosti!

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Tato surovina má s klasickým česnekem společnou výhradně jenom chuť, ovšem v případě česneku medvědího se jedná pouze o jakousi jemnou dochuť. Vzhledem se velice podobá čerstvému listovému špenátu a stejně jako špenát se i upravuje.

Kde se vzal a v čem je prospěšný pro tělo

Své jméno si získal díky medvědům, kteří jsou po zimě ochotni absolvovat až desítky kilometrů, jen proto, aby si touto jarní rostlinou doplnili chybějící vitamíny a minerály po dlouhé zimě.

Na medvědí česnek můžete narazit v přírodě. Roste v trsech, které prozrazují bílé kvítky. Sbírají se především listy a to na začátku jara. Těmi se pak mohou dochucovat polévky, omáčky, či maso.

Medvědí česnek je zdrojem vitamínu C, rovněž obsahuje látky sloužící ke správné funkci žaludku a trávicího traktu. Jedná se o ideální doplněk jarních zeleninových salátů. Rajče, paprika a další obdobné ingredience klasického salátu se vám do měsíce zají, medvědí česnek ale váš pokrm oživí.

Medvědí česnek pro jarní detox

Medvědí česnek je výbornou pomůckou pro jarní detoxikaci těla, jedná se totiž o silný přírodní antioxidant, jenž v sobě skrývá další blahodárné účinky. Za zmínku stojí například jeho antibakteriální a protiplísňové schopnosti, snižování krevního tlaku a v neposlední řadě také podpora čištění jater a močových cest.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Recepty s medvědím česnekem

Máte rádi polévku ze špenátu? Zkuste zaměnit špenát za medvědí česnek, s jedinou výjimkou – už nemusíte přidávat stroužek klasického česneku. Polévku vařte podle vašeho receptu, určitě si na něm zgustne celá rodina. A nezapomeňte před podáváním přihodit pár kostiček opražené bagetky.

Medvědí česnek také skvěle chutná s masíčkem. Ze směsi nasekaného medvědího česneku, soli, pepře a oleje vytvořte marinádu, ve které alespoň na dvě hodiny uložte kuřecí prsa. Ty poté položte na rozpálený gril a občas je potřete vytvořenou marinádou. Jakmile prsíčka získají zlatavý nádech, nastává ten správný čas pro mlsné strávníky.

Výborná chuť a zdroj prospěšných látek v jednom, to je medvědí česnek, ochutnejte!

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*