×
WomanOnly

Nejlepší recept na květákovou polévku. Jak ji vařily už naše babičky?

Recept na květákovou polévku
Květáková polévka, Foto: Markéta Pešková, WomanOnly.cz

Květáková polévka patří mezi ty, na které existuje nesčetně variací. Můžeme ji připravit jako smetanovou, doplnit o různé druhy zeleniny, doplnit vajíčkem apod. Tvoří tak zejména v sezóně velmi levný a chutný pokrm, který zasytí. Pojďme si jednu z variant představit.

Na květákovou polévku budeme potřebovat

  • 1 menší květák
  • vodu
  • sůl
  • mražený hrách
  • 2 vejce
  • mléko
  • máslo
  • 1 lžíci hladké mouky

Můžeme doplnit o:

  • muškátový květ
  • mrkev
  • bujon

Postup přípravy květákové polévky

1. Květák očistíme, nakrájíme na velmi drobné kousky a dáme vařit do změknutí do osolené vody. Přidáme mražený hrášek a můžeme i očištěnou mrkev vcelku. Vše vaříme do měkka. Pokud máme rádi výraznější chuť a nepodáváme polévku malým dětem, můžeme doplnit i o bujon.

2. Když už máme ingredience měkké, připravíme si z másla a hladké mouky světlou jíšku (rozpustíme máslo a vmícháváme hladkou mouku, pokud jíšku chceme světlou, dáme pozor, aby se nám příliš nepřipálila). Jíšku si můžeme přiředit zeleninovým vývarem z polévky.

3. Pokud přidáme do polévky i mrkev, vyjmeme ji a do polévky na jemno nastrouháme. Přidáme a vmícháme do polévky jíšku.

4. Na závěr si rozkvrdláme v hrnečku vejce, které zjemníme trochou mléka. Za stálého míchání polévky vlijeme směs vajec s mlékem do polévky a necháme ještě alespoň minutu povařit, aby se vejce uvařilo. Máme hotovo.

4/5 - (4 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*