Nivová omáčka má všestranné využití, navíc je velmi jednoduchá na přípravu. Výhodou je, že si na ní obvykle pochutnají i náročnější strávníci. Jak připravit nivovou omáčku se smetanou či bez a k jakým pokrmům ji podávat?
Nivová omáčka ke kuřecímu i těstovinám
Omáčka, jejímž základem je aromatický sýr niva, se skvěle hodí ke kuřecímu masu na přírodno, hovězímu steaku, na těstoviny, na bramborové noky a dokonce i k rýži. Jak již bylo řečeno, nivová omáčka má skutečně všestranné využití, což oceníte například tehdy, když vám chybí inspirace a nevíte, co dobrého uvařit.
Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?
Jak na tu nejlepší nivovou omáčku?
Nikoho zřejmě nepřekvapí, že tajemství té nejlepší nivové omáčky se skrývá v ingrediencích. Pokud připravujete nivovou omáčku se smetanou, použijte smetanu s 33 % tuku, jež zajistí krásně krémovou konzistenci a lahodnou chuť. Jestliže jste se rozhodli pro nivovou omáčku bez smetany, nezapomeňte přidat trochu masového či zeleninového vývaru, který chuť omáčky zvýrazní.
Nivová omáčka se smetanou
Smetanovo-nivová omáčka je hotová za 15 minut a co víc, není na ní co zkazit. Pokud je příliš řídká, jednoduše ji zahustíte sýrem, pokud naopak zhoustla až moc, přilijete trochu smetany, popřípadě mléka.
Postup přípravy
- Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno, nivu rozdrobíme či nakrájíme na kostky.
- Na rozehřátém másle orestujeme cibuli dosklovata, přidáme česnek a necháme ještě minutku restovat.
- Přilijeme smetanu, přidáme nivu a mícháme, dokud nevznikne krémová omáčka. Dochutíme pepřem a případně solí. Niva je však sama o sobě slaná dost, proto většinou není potřeba dosolovat.
14 nejznámějších druhů sýrů: jak se vyrábí a jak je lze využít v kuchyni?
Nivová omáčka bez smetany
Smetanu v nivové omáčce můžete nahradit mlékem v kombinaci se zásmažkou z másla a hladké mouky. Jak již bylo řečeno, nezapomeňte do omáčky přidat zhruba lžíci vývaru. Uvidíte, že zaznamenáte rozdíl.
Ingredience:
- 160 g nivy
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce vývaru
- 350 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, nivu rozdrobíme či nakrájíme na menší kousky.
- V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli dosklovata. Přidáme česnek a ještě zhruba minutu restujeme.
- Zaprášíme moukou a vytvoříme zásmažku. Poté postupně přiléváme studené mléko a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Až omáčka zhoustne, přidáme nivu, vmícháme vývar a dochutíme pepřem, popřípadě také solí. Chvilku povaříme a můžeme podávat.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut