×
WomanOnly

Nivová omáčka se smetanou či bez. Jak na ni a k čemu ji podávat?

nivová omáčka
Zdroj: Depositphotos

Nivová omáčka má všestranné využití, navíc je velmi jednoduchá na přípravu. Výhodou je, že si na ní obvykle pochutnají i náročnější strávníci. Jak připravit nivovou omáčku se smetanou či bez a k jakým pokrmům ji podávat?

Nivová omáčka ke kuřecímu i těstovinám

Omáčka, jejímž základem je aromatický sýr niva, se skvěle hodí ke kuřecímu masu na přírodno, hovězímu steaku, na těstoviny, na bramborové noky a dokonce i k rýži. Jak již bylo řečeno, nivová omáčka má skutečně všestranné využití, což oceníte například tehdy, když vám chybí inspirace a nevíte, co dobrého uvařit.

Jak správně držet čínské hůlky. Ukážeme vám to

Jak na tu nejlepší nivovou omáčku?

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že tajemství té nejlepší nivové omáčky se skrývá v ingrediencích. Pokud připravujete nivovou omáčku se smetanou, použijte smetanu s 33 % tuku, jež zajistí krásně krémovou konzistenci a lahodnou chuť. Jestliže jste se rozhodli pro nivovou omáčku bez smetany, nezapomeňte přidat trochu masového či zeleninového vývaru, který chuť omáčky zvýrazní.

Nivová omáčka se smetanou

Smetanovo-nivová omáčka je hotová za 15 minut a co víc, není na ní co zkazit. Pokud je příliš řídká, jednoduše ji zahustíte sýrem, pokud naopak zhoustla až moc, přilijete trochu smetany, popřípadě mléka.

Ingredience:

  • 160 g nivy
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml smetany (33 %)
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno, nivu rozdrobíme či nakrájíme na kostky.
  2. Na rozehřátém másle orestujeme cibuli dosklovata, přidáme česnek a necháme ještě minutku restovat.
  3. Přilijeme smetanu, přidáme nivu a mícháme, dokud nevznikne krémová omáčka. Dochutíme pepřem a případně solí. Niva je však sama o sobě slaná dost, proto většinou není potřeba dosolovat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut

Recept na salát z červené řepy a balkánského sýra: Barevná pochoutka plná zdraví

Nivová omáčka bez smetany

Smetanu v nivové omáčce můžete nahradit mlékem v kombinaci se zásmažkou z másla a hladké mouky. Jak již bylo řečeno, nezapomeňte do omáčky přidat zhruba lžíci vývaru. Uvidíte, že zaznamenáte rozdíl.

Ingredience:

  • 160 g nivy
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce vývaru
  • 350 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, nivu rozdrobíme či nakrájíme na menší kousky.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli dosklovata. Přidáme česnek a ještě zhruba minutu restujeme.
  3. Zaprášíme moukou a vytvoříme zásmažku. Poté postupně přiléváme studené mléko a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Až omáčka zhoustne, přidáme nivu, vmícháme vývar a dochutíme pepřem, popřípadě také solí. Chvilku povaříme a můžeme podávat.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*