Každý z nás si tuhle drobnou jarní rostlinku pamatuje ze svého dětství. Co jsme se nafoukali pampeliškového chmýří, uvili věnců a natrhali pampelišek i s kořeny, aby nám nezaneřádili celou zahradu. Naši rodiče je označovali jako plevel a nechtěli si jím kazit krásný trávník anebo je trhali králíkům na přilepšenou. Ale věděli jste, že má pampeliška spoustu léčivých vlastností? Vůbec neuděláte chybu, když si s ní obohatíte jídelníček. Ne nadarmo je botanicky nazývaná smetánkou lékařskou.
Na játra, akné i alergie
Léčebné vlastnosti pampelišky jsou široké. Pampeliškový sirup a med se používají pro léčbu onemocnění dýchacích cest, jako jsou chřipka či angína. V případě mnoha neduhů můžeme zahájit očistnou kůru a pomocí pampelišky si pročistit játra, ledviny i zažívací trakt a osvěžit pleť. Pampeliška stimuluje tvorbu žluči, snižuje cholesterol a glykémii a působí močopudně. Pokud trpíte na akné a ekzémy, určitě této rostlince dejte šanci a užívejte jak vnitřně, tak i jako pleťové tonikum.
Zvlášť nabitý vitaminy, minerály a zdraví prospěšnými látkami je kořen, který pomáhá hlavně při obtížích se zažívacím ústrojím a na kloubní neduhy (revma, artritida aj.). Zaradovat se můžou i lidé trpící na vysoký krevní tlak – pomáhá i s léčbou hypertenze. Jeho účinky v nedávné době zkoumali i vědci a zjistili, že může pomoci jako doplněk v boji proti rakovině.
Vyrazte na sběr
Nejvhodnější dobou na sběr je květen, kdy jsou poseté celé louky i zahrady. Sbírat ale můžete v průběhu celého léta až začátku podzimu, zkrátka, dokud kvete. Určitě pampelišku netrhejte kousek od silnic a zástavby, kde může být znečištěná (nejenom od aut, ale i od pejsků), a tím pádem nevhodná ke konzumaci. Nejlepší bude, vyrazíte-li na procházku do lesa anebo jinam do čisté přírody. Sbírat můžete i u sebe na zahradě, nemáte-li jí vedle frekventované silnice a není-li chemicky ošetřená. Pampelišku vytrhávejte i s kořenem, nic nesmí přijít na zmar.
Co zužitkovat
Ke konzumaci se z pampelišky využívá vše. Z květů si můžete vyrobit výborný domácí pampeliškový med a sirup a vyzbrojit se tak prevencí proti chřipce a ještě si pochutnat na poctivém chlebu s medem. Listy jsou nacpané nutrienty, obsahují více výživných látek než rajčata či špenát. Nejsnadnější použití je rovnou po natrhání do lehkého jarního salátu. Listy mají lehce nahořklou chuť a dají se využít i do polévek. Je lepší vybírat listy s nízkým obsahem bílého mléka.
Absolutní zdravotní bombou je kořen z pampelišky. Ten se po nasbírání očistí, oloupe a usuší a skladuje pro další použití. Můžete si z něj vyrobit například čaj na zažívací potíže. Příprava je jednoduchá: kořen nařežete na malé kousky (popř. je možné nastrouhat) a jednu vrchovatou lžičku svaříte v 250 ml vody a necháte 15 minut louhovat. Scedíte a můžete pít. Čaj se dělá také z listů, jak sušených, tak čerstvých.